Savjet ministara BiH čeka kongres SDA?

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Iako je od izbora prošlo više od šest mjeseci, Bosna i Hercegovina još nije dobila Savjet ministara, a kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi ubrzo s obzirom na to da su i najveći optimisti u ovom trenutku digli ruke od ovog posla.

Niko od političkih dužnosnika u BiH jučer nije znao odgovor na pitanje da li će i kada biti formiran Savjet ministara BiH niti se ko usudio odgovoriti na pitanje da li se trenutno i što radi na tome. Ono što je sigurno jeste da su pozicije manje-više iste kao i prije nekoliko mjeseci, odnosno da SDA i njihovi partneri i danas insistiraju na tome da se usvojio godišnji nacionalni plan za NATO, dok sa druge strane SNSD za to neće ni da čuje.

Iz nekoliko izvora potvrđeno nam je da će se, kako sada stvari stoje, na Savjet ministara BiH čekati još mjesecima, a vrlo vjerojatno sve dok se ne završi kongres SDA, koji je najavljen za 14. rujna ove godine s obzirom na to da bi pristajanje na formiranje Savjeta ministara BiH bez usvajanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO značilo da Bakir Izetbegović vrlo vjerojatno više ne bi bio na čelu SDA. Još jedna od kočnica pri formiranju Savjeta ministara je i ta što SDA, ali i HZD žele da prvo završe posao sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH, što je također u ćorsokaku.

“U ovom trenutku niko ne može reći kada će biti formiran Savjet ministara BiH. Ono što je činjenica jeste da sada ne funkcionira ništa i da su stranci spremni da istrpe svašta kako bi došli do MAP-a, ali od toga neće biti ništa”, rekla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH.

Ono što je zasad sigurno jeste da će novi Savjet ministara BiH, kada se i ukoliko se formira, voditi Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, te da će, pored ove stranke, okosnicu činiti HDZ i SDA, uz koju će vrlo vjerojatno biti i DF, a možda i SBB.

Iz SDA jučer nismo uspjeli dobiti komentar na temu formiranja Savjeta ministara BiH i odgovor na pitanje da li je taj posao eventualno povezan sa kongresom ove stranke.

Fahrudin Radončić, lider SBB BiH, jučer je rekao da će Predsjedništvo ove stranke na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o tome da li će ova politička stranka pristati na ponudu SDA da bude dio vlasni na nivou BiH i Federacije BiH.

“Nakon toga naši će odgovori biti znatno precizniji i javnost će o njima biti potpuno informirana”, rekao je Radončić.

Inače, po ranije postignutom dogovoru, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima će pripasti po tri ministarstva, a resori su već podijeljeni, međutim, iako je to dogovoreno prije više od mjesec dana, od imenovanje Tegeltije još nema ništa.

I Predsjedništvo HDZ-a nedavno je zauzelo stav da se odmah pristupi formiranju Savjeta ministara BiH te da ne može biti nikakvog prolongiranja, a predsjednik ove stranke Dragan Čović istakao je da će zatražiti sastanak sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se odmah, “bez daljih nadmudrivanja”, počelo sa uspostavljanjem Savjeta ministara BiH.

“Zaista ne vidim rješenje u ovom trenutku, tim prije što mi niko od njih ne djeluje da je spreman tražiti rješenje ili kompromis. Svi isključivo insistiraju na svojim stavovima. Mislim da će MAP ostati kao vrlo ozbiljna tema i dalje te kao glavni razlog zašto će biti veoma teško očekivati formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH u ovim okolnostima”, rekao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, u intervju za portal vijesti.ba.

Autor: Nezavisne novine

ZADNJE VIJESTI