fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Savjet ministara BiH: Izrada strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma

Autor: Srna

SARAJEVO - Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio odluku o uspostavljanju Radne grupe za izradu prijedloga strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine.

Radna grupa, koju čine predstavnici Tužiteljstva BiH, ministarstava sigurnosti, obrane i vanjskih poslova BiH, policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH, te ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH i Policije Brčko distrikta, sačinit će u roku od dva mjeseca od osnivanja prijedlog strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma i dostaviti je Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Iz Savjeta ministara BiH priopćeno je da će nakon toga, u naredna dva mjeseca, izraditi okvir pratećeg akciskog plana i dostaviti ga Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Akcioni plan će biti fokusiran na prevenciju zločina iz mržnje i terorizma u svim pojavnim oblicima, na zaštitu kritične infrastrukture, na unapređenje procedura istraga i krivičnog progona djela terorizma i srodnih krivičnih djela, kao i na odgovore/reagiranja na moguće terorističke napade i saniranje njihovih posljedica.

Izrada prijedloga strategije i pratećeg akcionog plana u vezi je sa preporukama Odbora Savjeta Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma /Manival/.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio upustvo o načinu popune obrazaca i elektronskog unosa podataka za prijavu novčanih transakcija obveznika koje je usklađeno sa međunarodnim standardima o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Ovim upustvom utvrđuje se način popune obrazaca i elektronskog unosa podataka u postupku prijave novčanih transakcija Financijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kojim se detaljnije regulira ova oblast i olakšava primjena Zakona.

Na ovaj način želi se pomoći obveznicima u ispunjavanju njihovih obaveza i olakšati primjena propisa u oblasti sprečavanja zloupotrebe financijskog sistema u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});