fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Savjetnik u VSTV-u BiH Kees van der Weide ugrozio je pravo na pravično, nepristrano i fer suđenje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

U svakoj europskoj uređenoj državi opće je poznato, da nositelji pravosudnih i policijskih funkcija ne mogu javno komentirati sudske, krivične i disciplinske postupke protiv određenih nositelja policijskih i pravosudnih funkcija, dok god se postupak pravomoćnom, presudom, odlukom ili rješenjem ne okonča. Ne smiju čak komentirati ni postupke protiv običnih građana, sve dok se postupak pravomoćno ne okonča. To važi i za uposlenike pravosudnih ili policijskih struktura.

Postoji čak i disciplinski prekršaj ukoliko sudija ili tužilac istupaju u javnosti povodom nekoga predmeta, koji nije pravomoćno okončan.

Prema stavu 2. točka 2.4. Kodeksa sudske etike jasno je propisano, da „Sudija ne daje bilo kakav komentar u javnosti ili privatno, kako u vezi predmeta u kojem postupa, tako i predmeta u kojem bi mogao postupati, a koji bi opravdano mogao izazvati sumnju u njegovu nepristrasnost“.

Ovo pravilo važi za sve, koji su nositelji pravosudnih funkcija, ili su uposleni u pravosudnim funkcijama, pa čak i ako ne postupaju u određenim predmetima.

Javnosti je poznato, da je Prvostepena disciplinska komisija pri VSTV-u BiH donijela odluku, kojom se utvrđuje odgovornost glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, te joj je Komisija za počinjenje disciplinske prekršaje izrekla mjeru udaljenja sa pozicije Glavne državne tužiteljice na poziciju tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Navedena odluka potvrđena je od strane Drugostepene disciplinske komisije pri VSTV-u BiH, ali Odluka o udaljenju Tadićeve još uvijek nije pravomoćna, obzirom, da Tadićeva ima pravo žalbe VSTV-u BiH u cjelini, kao treće stupanjskom tijelu, koje će donijeti konačnu odluku o izrečenoj sankciji, a to se očekuje krajem oktobra / listopada 2021. godine.

U tome slučaju VSTV BiH može potvrditi sankciju disciplinskih komisija, ili preinačiti sankciju i kazniti glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić samo smanjenjem plaće, ili javnom opomenom itd.

Jučer sam pažljivo pratio N1 televiziju, i zapazio, da je nizozemski sudija i savjetnik u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine Kees van der Weide kazao  za N1 kako smatra da je „izuzetno hrabra odluka VSTV-a“ komentarišući smjenu glavne tužiteljica Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

“Smatram kako je ovo izuzetno hrabra odluka VSTV-a. Nadam se da će ovo biti presedan i odluka koja govori da će na kršenje integriteta biti odgovoreno najvećim kaznama – politikom nulte tolerancije”, istakao je za N1 van der Weide.

Ovakvo javno istupanje u javnosti, kad postupak još uvijek nije definitivno okončan izravno ugrožava pravo na pravično, nepristrano i fer suđenje glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, ali i pritisak na članove VSTV-a BiH u cijelosti, da potvrde konačnu smjenu glavne tužiteljice Gordane Tadić. Ovakvo istupanje jednog savjetnika u VSTV-u ispoljava razumnu sumnju u njegovu nepristranost općenito kada je u pitanju glavna tužiteljica Gordana Tadić, i pokazuje očigledno, da isti navija na nekoga.

U Nizozemskoj odakle odlazi Kees van der Weide, ovakva izjava data u medijima, kad postupak još uvijek nije konačno okončan, povuklo bi određene sankcije po onoga, koji bi javno komentirao postupak u medijima koji nije pravomoćno i definitivno okončan, osobito, što je i nemoguće da npr. savjetnik u nizozemskom pravosuđu komentira postupak protiv tamošnjeg nositelja pravosudne funkcije, ukoliko nije končano okončan.

Smatram, da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija trebao pozvati sve u VSTV-u BiH da se suzdrže bilo kakvog javnog komentiranja, a vezano za postupak protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić, dok god se postupak konačno ne okonča. Ovo čak još više ako se ima u vidu, da je isti ovaj savjetnik u VSTV-u „oblijećao“ članove disciplinskih komisija i tražio razrješenje Gordane Tadić.

Naime, javnosti je poznato, da je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec također tužen od strane Ureda disciplinskog tužitelja za disciplinske prekršaje namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća, kao i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Pred Prvostepenom komisijom VSTV-a Debevec je oglašen odgovornim, te mu je za izrečene prekršaje izrečena samo javna opomena, iako se teretio za mnogo teže prekršaje za razliku od Tadićeve.

Postupak protiv Debevca je trenutno u fazi donošenja Drugostepene odluke, ali nizozemski sudija i savjetnik u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine Kees van der Weide nije komentirao njegov postupak.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});