fbpx

SAZNAJEMO: Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istražuje direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Iako je direktor Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo (KPZ PT) Faruk Zubčević posljednjih dana vidno uznemiren, nastojeći sebe predstaviti kao osobu, koja se bori protiv kriminala i korupcije, istodobno Faruk Zubčević je već nekoliko mjeseci pod lupom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, jer nevjerojatna količina oholosti i bahatosti kod Faruka Zubčevića kontinuirano upropaštava instituciju kojom rukovodi.

Prema informacijama portala Dnevno.ba, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine formirano je i otvoreno nekoliko krivičnih predmeta protiv direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića, o čemu je osobno informirana glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, a postupajući tužitelj žurno radi na predmetu.

Prema informacijama iz istrage, Faruk Zubčević se sumnjiči za krivična djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH.

Faruk Zubčević tereti se po nekoliko točaka!

  1. Istragom je utvrđeno, da je osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, dana 29. 03. 2021. godine, u 14:36 sati, sa broja 061-973-590, pozvao uposlenika KPZ-a Sarajevo Emira Korjenića na privatni broj telefona 062-988-948, te istom putem telefonske veze saopćio prijetnju : „crno ti se piše“, a što je kod oštećenog Korjenić Emira izazvalo stres i strah za ličnu sigurnost, kao i opće stanje nespokoja, a što proizlazi iz snimka koji je – kako saznajemo – u posjedu Tužiteljstva BiH.
  2. Nadalje, istragom je utvrđeno, da je osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, od početka 2019. godine pa do marta 2021. godine, sa umišljajem, svjestan da nezakonito i protivno Ustavu postupa, nanio i ostvario niz radnji zastrašivanja, vrijeđanja, kao i upućivanje ozbiljnih prijetnji Emiru Korjeniću, te na taj način istome nanio duševne patnje, te stvorio nespokoj, strah, te izazvao  narušavanje osjećaja pravne sigurnosti, i to na način da je, obraćajući se Emiru Korjeniću kazao:
  • Je*o te Bog;
  • Je*o ti Bog majku;
  • Ti si Korjeniću bolesna osoba;
  • Ti si ovisan o pisanju;
  • Da li si razmišljao o tome, da ideš da se liječiš;
  • Poslat će te na vanredni ljekarski pregled;
  • Je li ti znaš da imaš psihičkih problema;
  • Ja ću tebe da uništim;
  • E sad ću da te razbijem;
  • Da nećeš možda i mene da prijaviš;
  • Nećeš proći sigurnosne provjere;
  • Zajedno će te sa prethodnom upravom uhapsiti SIPA;
  • Ne smiješ se družiti sa Tarikom Trakom, Termiz Edibom i Amerom Softićem;
  • Uništit ću ti život;
  • Premjestit ću te u drugi zatvor u F BiH;

Te je, osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, dana 29. 03. 2021. godine, u 14:36 sati, sa broja 061-973-590, pozvao uposlenika KPZ-a Sarajevo Emira Korjenića na privatni broj telefona 062-988-948, te istom putem telefonske veze saopćio prijetnju : „crno ti piše“, a što je kod oštećenog Korjenić Emira izazvalo stres i strah za ličnu sigurnost.

Prema saznanjima iz istrage, navedene prethodno opisane radnje, koje se stavljaju na teret Faruku Zubčeviću predstavljaju povredu prava na slobodu i ličnu sigurnost Emira Korjenića, te takve radnje vrijeđaju dostojanstvo svakoga čovjeka, ali i izazivaju osjećaj ugroženosti, straha i nespokoja.

  1. Osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se da je, u periodu 2019. godine, u vrijeme dok je funkciju v.d. zapovjednika zatvorske policije/straže obavljao Zeković Salko, osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, na sastanku kolegija Zavoda, kojem je prisustvovao i v.d. zapovjednik Zeković Salko i Mladen Krpan, iznio ozbiljnu prijetnju prema Emiru Korjeniću, izjavivši pred prisutnima: Korjenića ću skratiti za glavu“, i tom prilikom sa umišljajem nanio radnju zastrašivanja, vrijeđanja i ozbiljnih prijetnji prema Emiru Korjeniću, te istome nanio duševne patnje i stvaranje nespokoja kod istoga.

Dakle, u prethodno opisanim radnjama pod točkom 1, 2 i 3, osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe drugog zlostavljao, nanosio mu duševne patnje, zastrašivao i vrijeđao ga, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo te osobe, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Emira Korjenića.

Kako saznajemo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je otpočelo saslušanjem određenih svjedoka, te uz prethodno navedeno, svjedoci su potvrdili sve navode u fazi poduzimanja istražnih radnji protiv Zubčević Faruka. 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI