fbpx
Foto: Fena

Schmidt će dobiti podršku Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN, uvažit će se zahtjevi srpske strane

Autor: Dnevno.ba

Na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel postignut je dogovor o načinu rješavanja krize u BiH, izazvane nepriznavanjem Christian Schmidta za visokog predstavnika od strane političkih stranaka iz RS, ali i od strane stalnih članica Vijeća sigurnosti UN Rusije i Kine, piše Skener.info.

Kako saznaje Skener.info u odlično obaviještenim diplomatskim krugovima, kriza će biti riješena tako što će biti uvažen zahtjev srpske strane iz BiH, Rusije i Kine da se imenovanje Schmidta potvrdi na jednoj od narednih sjednica Vijeća sigurnosti UN.

Prema ovim izvorima, na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati suglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomata naslijedi Valentina Inzka na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH. U cijelu priču i posredovanje u vezi s razrješenjem krize bit će uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju partiju CDU očekuju presudni izbori 26. rujna. Primjetno je i da zadnjih tjedana SAD o slučaju Schmidt šute i da će, kako tvrde izvori spomenutog portala, dati prešutnu suglanost da Christian Schmidt dobije i ovu vrstu verifikacije. Sugovornici Skener.info odlično upućeni u političke (ne)prilike u BiH kažu da je skoro neprimjetno prošlo priopćenje Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH u kojem su naveli da “rusko veleposlanstvo nije protiv Christiana Schmidta”.

– Cijenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja na balkanskom smjeru. Ali prema Christianu Schmidtu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobiveno odobrenje – Vijeća sigurnosti UN.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI