fbpx
Korisnik

SDA KADROVI SE ŽESTOKO ZAPALILI NA VULINOVU IZJAVU O SRPSKOM SVETU! ‘To je ideja Velike Srbije i nacistička ideja’; ‘Vučić se treba ograditi’

Autor: Dnevno.ba

SDA-ovi kadrovi, Adil Osmanović i Bisera Turković su se našli uvrijeđeni nakon izjave Aleksandra Vulina o “srpskom svetu”.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da izjava ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svetu“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković predstavljaju osobe koja su sudjelovale u političkim procesima i 90-ih goidna, kada je Miloševićev režim doveo do krvavih ratova, koji su okončani zločinima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić je prije nekoliko godina uvjeravao sve da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Po njegovim riječima, „srpski svet“ je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja je analogna nacističkoj ideji lebensrauma tj. „životnog prostora“.

“Nacistička deja o „ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu“ pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska deja o ujedinjenju svih Srba presuđena je, ali nije pobijeđena, te će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude svladana. Činjenica da Vučić istura Vulina da propagira ovakve ideje ukazuje da se Vučić kukavički boji reakcija međunarodne zajednice i zemalja regije, ali nema nikakve sumnje da su Vulinove riječe njegove potajne želje”, navodi Osmanović.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera turković očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

“Ak to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i službena politika Srbije, rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji”, poručila je Turković putem Facebooka.

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

“Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.
Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati službeno sve države koje su jamci Daytonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira”, kaže Turković.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI