fbpx

SDA pozvala DF i SBB da formiraju vlast…

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - "Određenih kontakata je bilo i sa predstavnicima SBB-a, ali u svakom slučaju poslije ove sjednice Predsjedništva SDA očekujem da će biti održani zajednički sastanci koji podrazumijevaju i učešće SBB-a u razgovorima o formiranju vlasti", kazao je Softić.

Sjednica Predsjedništva SDA održana je danas u Sarajevu. Doneseno je nekoliko zaključaka.
Kako je kazao potpredsjednik ove stranke Safet Softić, svi zaključci su doneseni jednoglasno.

– Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i boriti se za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji – kazao je potpredsjednik SDA Safet Softić, dodavši da okosnicu tog saveza SDA vidi u Demokratskoj fronti i SBB-u.

Pojasnio je Softić da su vođeni razgovori sa predstavnicima ovih stranaka te da su predstavnici SDA i SBB-a vodili neslužbena pregovore.

– Ukoliko se SBB ne odazove ovom pozivu, mislim da imamo kapaciteta za formiranje vlasti i na državnom i na federalnom nivou – izjavio je Softić.

Naglasio je da SDA ima mogućnost formirati vlast na državnom nivou čak i bez partnera iz probosanskog bloka, što potvrđuje, pojašnjava Softić, tezu da SDA-u nije stalo do fotelja, s obzirom da pozivanjem partnera ostaje bez određenih resora koji bi toj stranci pripali.

Kada je u pitanju suradnja sa A-SDA i PDA, Softić ističe da širenje koalicije nije potrebno, ali nije isključio mogućnost suradnje.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici pozdravilo sadržaj rasprave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) povodom izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka.

– Jasno je istaknuto da su vlasti RS-a odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske, u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog tribunala i pokušaj revidiranja historije te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a, koji bi uključivao i upotrebu bonskih ovlasti – izjavio je Softić.

Istovremeno pozdravljaju odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu, te intenziviranje prisustva SAD-a u BiH te je u tom kontekstu Predsjedništvo SDA izdvojilo posljednje posjete visokih zvaničnika SAD-a BiH.

– Ovaj pojačan i rastući angažman potvrđuje nastavak podrške SAD-a za napredak suverene i cjelovite BiH na njenom putu na euroatlantskim integracijama – zaključilo je Predsjedništvo SDA.
SDA je podržala inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina, kojim se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida te je od klubova te stranke u parlamentima zatražila da se aktivno odazovu ovom pozivu. SDA je također izrazila zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonskom rješenju kojim se sankcionira negiranje genocida u BiH.

– Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a – kazao je Softić, naglasivši da se tim zakonom destabilizira politička situacija u BiH.

Predsjedništvo SDA insistira da entitet FBiH i kantoni poduzmu recipročne mjere na način da se popuni aktivni sastav policije i formira rezervni.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI