fbpx

SDP: Članovi Predsjedništva BiH osramotili državu na trilateralnom sastanku u Beogradu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH današnji trilaterani sastanak čelnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske smatra potpunim fijaskom vanjske politike naše države.

“Trilaterala, u kojoj su glavnu riječ vodili Aleksandar Vučić i Rejep Tayyip Erdogan, dok su ih Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović nijemo posmatrali, dodatni je dokaz tome kako su članovi Predsjedništva BiH još jednom osramotili državu koju predstavljaju”, tvrde iz SDP-a.

Odsutnost bilo kakvog dogovora, nepripremljeni projekti, nesuvisle šale, te još neukusnije fotografije, rezultat su toga da će u Srbiji biti izgrađeno šest fabrika sa turskim kapitalom, te započeta izgradnja modernog autoputa prema Bosni i Hercegovini, naveli su iz SDP-a.

“Na ovaj način naša država ostaje svedena na svojevrsno ekonomsko slijepo crijevo, kojoj će najveći uspjeh privrednih odnosa sa Turskom biti izvoz sirovog mesa. Dodatnu sramotu predstavlja i Erdoganov diplomatski šamar, koji je rekao da je jedini način za napredak BiH što hitnija uspostava vlasti, što je javni prijekor nesposobnim domaćim političarima na koji smo već navikli”, saopćili su.

Kako dalje navode, doda li se tome ranija izjava turskog ambasadora koja se poklapa sa Dodikovim stavovima o nepovredivosti Dejtonskog sporazuma, te Izetbegovićev poziv Vučiću za miješanje u unutrašnje stvari u BiH, što SDP BiH smatra i ozbiljnom povredom suvereniteta, jasno je da navodne patriotske snage vode slugansku politiku prema Turskoj i Srbiji, koje međusobno odlično sarađuju na partnerskim osnovama.

“Zanimljivo je kako smo danas svjedočili odustvu bilo kakvih patriotskih i nacionalističkih poruka, kakvima se članovi Predsjedništva unutar BiH stalno međusobno časte, dok su konkretna rješenja i dogovori u potpunosti izostala.
SDP BiH poziva članove Predsjedništva BiH da se što hitnije pozabave uspostavom vlasti i nastave sa međusobnim koaliranjem njihovih matičnih stranaka, kako bi Bosna i Hercegovina što prije prekinula međunarodnu blamažu”, poručili su iz SDP-a.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI