fbpx

SDS i PDP uputili inicijativu za deblokadu rada, Dodik prijeti kaznenim prijavama

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Klub zastupnika SDS-PDP uputio je inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojom bi se deblokirao rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH a koji bi na privremenoj osnovi podrazumijevao da se u povjerenstva imenuju oni članovi čija su imena dostavile stanke.

Naime, predsjednik SDS-a Mirko Šarović pojašnjava da ukoliko stranke ne dostave imena svih kandidata za povjerenstva, a to ne učini niti Kolegij Zastupničkog doma, tada dolazi do ovoga da ovaj dom imenuje povjerenstva od imena koja su dostavljena.

– Radilo bi se o privremenom rješenju jer je naša želja da se samo omogući rad i ništa više. Najbolje bi bilo da se svi uključe u rad, na trajan način popune sva mjesta u povjerenstvima i krene s radom. Za sada imamo 14 potpisa, a pozivamo sve stranke i sve zastupnike da se pridruže ovoj inicijativi, pojašnjava Šarović. Više nego jasno je kazao kako se ova inicijativa odnosi samo na deblokadu rada Zastupničkog doma i o ničemu drugog pa tako se ne radi o pokušaju uspostave nove većine. Inicijativu su već podržali zastupnici Socijaldemokratske partije, Stranke demokratske aktivnosti, Naše stranke i Demokratske fronte.

Veliki novci na čekanju

Šarović tvrdi kako se radi o zakonskom i legitimnom kao i demokratskom postupku kojim se želi na neki način natjerati na rad. Ponavlja kako je na čekanju mnogo toga te je blokirano oko dvije milijarde maraka različitih grantova, povoljnih kredita itd. Tako kaže da je samo za izgradnju koridora Vc na čekanju oko 400 milijuna eura, od čega se oko 210 milijuna odnosi na Republiku Srpsku.

– Izvanredna sjednica po ovoj inicijativi se može očekivati idućeg tjedna. Najbolje bi bilo da se stvari rješavaju na redovnim sjednicama, ali ukoliko to nije moguće, moramo pribjegavati i drugim rješenjima. Nadam se podršci većine zastupnika jer bi se deblokadom rada Zastupničkog doma s njega skinuo pritisak a povećao na Dom naroda, stava je Šarović.

Branislav Borenović, čelni čovjek PDP-a, smatra kako je bilo krajnje vrijeme da se reagira i povuku potezi zbog svih onih žitelja koji su ovoj listi dali svoj glas. Već gotovo godinu dana se čeka da Zastupnički dom počne raditi u punom kapacitetu, ali se po tom pitanju ništa nije događalo i to je razlog podnošenja ove inicijative.

– Uspostava i rad povjerenstava je vrlo značajno u radu Parlamentarne skupštine BiH a naša je obveza ponuditi rješenje kako bi oni zastupnici koji žele raditi to i mogli. Veoma je loše, besmisleno i štetno za cijelu BiH da Parlamentarna skupština BiH ne funkcionira. Zbog devet zastupnika u Zastupničkom domu ne funkcionira Parlamentarna skupština BiH, naglašava Borenović.

Licemjerno primati plaću a ne raditi

I on je kazao da su sve radili u konsultacijama s pravnim stručnjacima pa tvrdi kako je sve u skladu s zakonima. Nadalje, potvrdio je da su namjerno išli ka tome da ovo bude privremeno rješenje jer se naknadno u rad povjerenstvima mogu i trebaju uključiti sve stranke koje participiraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Jasno je koliko se štete od nerada u oba doma. Na čekanju je preko 300 točaka dnevnog reda, a od toga je 45 ratifikacija međunarodnih ugovora čija je vrijednost procijenjena na dvije milijarde maraka, 40 zakonskih rješenja, više od 60 izvještaja o radu bh. institucija i više od 150 revizorskih izvještaja, tu je i proračun BiH. Vremena za čekanje i nerad više nemamo, jasan je Borenović. Licemjernim smatra i to da zastupnici, pogotovo oni koji vrše blokade, uredno primaju plaće, putuju i koriste sve beneficije a ništa ne rade. Na pitanje novinara što će biti s Domom naroda ukoliko ova inicijativa prođe, kaže kako će se to morati pitati 15 delegata koji sjede u tom domu jer inicijativa Kluba SDS-PDP odnosi se samo za Zastupnički dom.

Na odgovor nije trebalo čekati dugo pa je lider član Predsjedništva BiH iz RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik optužio je zastupnike SDS-a i PDP da usložnjavaju situaciju a institucije BiH pokušavaju nametnuti drugim razinama vlasti.

– Na sjednici Narodne skupštine RS u ponedjeljak, kao jedna od stvari na kojoj će se snažno potencirati su i izmjene i dopune Kaznenog zakonika RS, u kojem će se kao kazneno djelo tretirati svako odstupanje od službeno utvrđenih stavova RS-a (Narodne skupštine, Vlade i predsjednika) i bit će predviđena kazna, poručio je Dodik.

SDS i PDP pokušavaju urušiti i ustavnu poziciju RS-a

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac oštro je osudio prijedlog Kluba zastupnika SDS-a i PDP-a da Zastupnički dom odlučuje o članstvu u povjerenstvima, upozorivši da bi na taj način bila oslabljena ustavna pozicija RS-a.

– Iz dana u dan sve je jasnije da SDS i PDP na čelu sa Šarovićem samo smišljaju načine kako da ostanu u svojim foteljama, ne mareći za poziciju RS-a i srpskog naroda u BiH, istaknuo je Košarac. Upozorio da bi realizacijom ovog “’prljavog’ i licemjernog plana izbornih gubitnika iz RS u značajnoj mjeri bila oslabljena pozicija RS-a i njenih predstavnika na razini BiH, a sve zarad njihovih fotelja”.

– Ukoliko bi se na ovaj način, bez Kluba zastupnika SNSD i Srpskog kluba, formirala povjerenstva to bi dovelo do ekstremnog slabljenja i derogiranja ustavne pozicije RS-a. Međutim, to, očigledno, Šarovića nije briga, jer njega nikada nije ni interesirala pozicija i snaga RS-a, već njegova pozicija, osobni interes i fotelja za koju se drži svim silama, mišljenja je Košarac. Prema njegovim riječima, jedna trećina zastupnika iz RS-a izabrana na izravnim izborima mora biti na isti način predstavljena u povjerenstvima, a ovaj plan SDS-a i PDP-a je rušenje Ustavom zajamčenih prava Srba i predstavnika RS-a da budu ravnopravno i ustavno zastupljeni u komisijama i na taj način donose odluke.

Podržati sve što ide u cilju deblokade institucija

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić izjavio je kako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbija sva rješenja koja predlaže SDA. Prije početka sjednice Predsjedništva SDA novinari su Sarajlića pitali hoće li SDA podržati inicijativu SDS-a i PDP-a o izmjeni Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH, a koja bi trebala omogućiti normalno funkcioniranje ovog organa državne zakonodavne vlasti.

– Naravno, sve što ide u cilju deblokade institucija mi ćemo podržati, rekao je Sarajlić. Na pitanje vjeruje li kako će prijedlog SDS-a i PDP-a podržati i zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH, Sarajlić je odgovorio kako ne vjeruje u to.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI