fbpx
Foto: Twitter

Sedmero mrtvih u napadu na sinagogu u istočnom Jeruzalemu, napadač ubijen

Autor: dnevno.ba

Sedam osoba poginulo je, a deset je ozlijeđeno, u napadu na sinagogu u Jeruzalemu u petak, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, dok je Washington najoštrije osudio taj “očiti teroristički napad”.

Sedmero civila ubio je naoružani napadač koji je otvorio vatru oko 20.15 sati (19.15 sati po srednjoeuropskom vremenu) u ulici blizu te sinagoge u Neve Yaacovu, navodi se u priopćenju izraelske policije. Radi se o četvrti židovskih naseljenika u istočnom Jeruzalemu, dijelu Svetoga grada koji je Izrael anektirao.

– Ovo je jedan od najtežih napada proteklih godina uperenih protiv Izraelaca, rekao je na izraelskoj televiziji Kobi Shabtai, policijski načelnik.

Policija je izvijestila da je počinitelj 21-godišnji Palestinac iz istočnog Jeruzalema i da ga je policija ubila dok je bježao u autu.

Napad, koji se dogodio u prilikama novog vala nasilja između Izraelaca i Palestinaca u zadnjih 36 sati, Washington je odmah osudio.

– Ovo je strašno, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

– Najoštrije osuđujemo ovaj teroristički napad, dodao je rekavši da se neće mijenjati program američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji u nedjelju putuje u Egipat, odakle u ponedjeljak i u utorak ide u Jeruzalem i u Ramallah.

Ondje će razgovarati o koracima za smirivanje napetosti, dodao je.

Izraelski Crveni križ objavio je da je u napadu desetero ranjenih, među njima 70-godišnjak i 14-godišnjak.

Izraelski ministar unutarnje sigurnosti Itamar Ben Gvir, iz redova krajnje desnice, obišao je mjesto napada, gdje su novinari AFP-a vidjeli tri tijela koja leže na ulici.

– Čuo sam mnogo ispaljenih hitaca, rekao je za AFP Matanel Almalem, 18-godišnji student koji živi blizu sinagoge.

Napad se dogodio dan pošto je devet Palestinaca ubijeno u raciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu u Jeninu, na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Racija u kojoj su desetci ljudi ranjeni, ciljala je skupinu Islamski džihad koja je planirala napad u Izraelu, kažu izraelski izvori.

Deseti Palestinac je ubijen u četvrtak u izraelskoj vatri u Al Ramu, blizu Ramallaha, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad na sinagogu.

Ujedinjeni narodi nisu evidentirali tako visok broj žrtava u jednoj izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali otkad su 2005. počeli voditi statistiku žrtava izraelsko-palestinskog sukoba.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI