fbpx

ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE PORUČIO: Moskva stvara pritisak kako bi dobila što želi, ali nećemo pregovarati pod pritiskom

Autor: Dnevno.ba

Grupiranje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom “dio su pritiska” koji Moskva stvara kako bi dobila što želi, no “nema pregovora pod pritiskom”, rekao je u četvrtak šef europske diplomacije Josep Borrell.

“Dobili smo garancije da se o ničemu neće odlučivati i pregovarati bez Europljana i savršene koordinacije s Amerikancima”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost u Brestu, gradu na krajnjem sjeverozapadu Francuske, aktualne predsjedateljice Europske unije.

U Brestu se održava neformalni sastanak europskih ministara obrane EU-a, a velik dio tog susreta bit će na temu krize kod Ukrajine.

Zapadne zemlje zabrinute su oko grupiranja velikog broja ruskih vojnika na ukrajinsko-ruskoj granici. Rusija odbacuje tvrdnje da planira invaziju i ističe kako samo odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Kijeva. Traži i jamstva da se NATO neće širiti na istok.

Borrell je kazao kako se na susretu ministara obrane neće donositi odluke jer je to neformalni sastanak, no da će se na njemu razmijeniti politički stavovi, donosi Direktno.hr.

“Razgovarat ćemo o stavu Europske unije i odlučiti kao ćemo se suočiti s ovom krizom”, rekao je Španjolac.

U četvrtak i petak u Brestu će se održati i format Gymnich, neformalni susret europskih ministara vanjskih poslova, uz sudjelovanje hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, koji dva dana kasnije putuje u službeni posjet Rusiji.

Borrell je dan ranije bio u kontaktu s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Wopkeom Hoekstrom koji je potom bio pozitivan na testu za Covid-19.

“Obavio sam stroga testiranja. Nisam pozitivan. Možemo početi s radom”, rekao je šef europske diplomacije.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI