fbpx

Šefovi najjačih BH stranaka dogovorili proračun: Ipak dogovora nema oko imenovanja

Autor: dnevno.ba

ČELNICI vladajućih stranaka u BiH u utorak su postigli politički dogovor da se u državnom parlamentu tijekom srpnja napokon usvoji proračun i time osigura provedba lokalnih izbora najesen, no čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da te izbore ne može provoditi postojeće izborno povjerenstvo.

“Dogovorili smo se da proračun bude usvojen najkasnije do 21. srpnja”, kazao je novinarima u Istočnom Sarajevu Čović nakon sastanka koji je tamo održao s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Trakavica oko usvajanja proračuna traje dulje od šest mjeseci

Blokada usvajanja državnog proračuna zbog unutarnjih političkih prijepora traje duže od šest mjeseci, a bez njega nije moguće provesti lokalne izbore, zakazane za 15. studenog, jer se na državnoj razini mora osigurati nešto više od 2,3 milijuna eura za njihovo financiranje.

Tri stranačka lidera dogovorila su se i da njihovi zastupnici u državnom parlamentu osiguraju usvajanje novih izbornih pravila za Mostar, koje su ranije usuglasili Čović i Izetbegović.

Prihvaćanjem tih pravila, odnosno izmjenama Izbornog zakona, Mostar bi prvi put nakon deset godina trebao dobiti novu vlast, no to se vjerojatno neće dogoditi u studenome pa će izbore za Mostar, kako je pojasnio Dodik, trebati odvojeno organizirati, i to najvjerojatnije u prosincu.

Ostavio je mogućnost dogovora da se tada, umjesto u studenome, provedu lokalni izbori u cijeloj zemlji, no to će ovisiti o eventualnim dodatnim izmjenama Izbornog zakona.

Sporna neka imenovanja i sadašnji saziv SIP-a

Čović, Izetbegović i Dodik razgovarali su i o deblokiranju postupka imenovanja čelnika važnih državnih agencija kao i novog ministra sigurnosti. Za tu je poziciju SDA kandidirala Selmu Cikotića, Izetbegovićeva savjetnika i nekadašnjeg ministra obrane BiH.

Čović je u utorak kazao kako će HDZ BiH biti protiv imenovanja Cikotića.

“To su tražile naše braniteljske udruge i to ćemo ispoštovati”, kazao je Čović aludirajući na činjenicu da je za neke udruge sporna Cikotićeva ratna karijera jer je on bio na zapovjednim dužnostima na području Bugojna 1993., kada su tamo počinjeni zločini nad Hrvatima.

Čović je kazao i kako je za njegovu stranku i dalje problem legalitet SIP-a u sadašnjem sazivu. U HDZ-u drže kako je Željko Bakalar, koji je i predsjednik SIP-a, nezakonito izabran za člana tog tijela i njegovom smjenom uvjetuju sve dalje razgovore o imenovanjima.

Dodik je potvrdio kako njegova stranka, kao i HDZ, osporava legitimitet SIP-a i smatraju kako je to tijelo sada pod političkom kontrolom SDA.

Dodao je ipak kako SNSD neće osporavati kadrove koje predlažu druge dvije stranke, a spremni su ići na izbore i ako SIP ostane u sadašnjem sastavu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI