fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Damjan Tadić/ Cropix

SHHMIDT PORUČIO: Poznato da sam osoba koja drži do riječi, ali mogu biti neugodan!

Autor: Dnevno.ba

Schmidt je na konferenciji za novinare, nakon dvodnevne sjednice PIC-A, rekao da je morao donijet odluku o financiranju izbora.

– Oni koji u BiH žele odlučivati o svojoj sudbini trebaju preuzeti odgovornost. Put prema EU je posebno važan jer ljudima treba sigurnost. Vladimir Putin je napadom na Ukrajinu usadio nesigurnost u glave ljudima. I upravo zbog toga je sada međunarodna zajednica, ne samo spremna, nego zna da će ovdje u BiH dati doprinos da ljudima pružimo sigurnost. Mi smo jasni kada je riječ o održavanju izbora. Jednostavno sam iznenađen. Ovakvo nešto još nisam doživio, da postoji diskusija hoće li se održati izbori. To je odgovornost stranaka, izbori su pravo građana BiH i tu je točka. Međunarodna zajednica ima obvezu osigurati da se održe izbori – rekao je.

Ponovio je da odluka Vijeća ministara BiH od ponedjeljka nije bila dovoljna za financiranje općih izbora u listopadu i da je zbog toga morao reagirati.

– Svima koji iz moje odluke žele izvući neke poene za sebe, molim vas, ova odluka nije ništa drugo nego podrška da se izbori moraju financirati i da se moraju održati. Svemu drugom tu nije mjesto. Iznađen sam da nam, čak i državnici susjednih zemalja, daju komentare – rekao je Schmidt.

U budućnosti je rekao da je važno da se stranke dogovore da u BiH ne bude diskriminacije konstitutivnih naroda, ali ni ostalih u BiH.

Rekao je da neće prihvatiti jednostrane primjene promjene ustavnog poretka.

– Ta glupa ideja da se osnuje vlastita agencija za lijekove ili vlastiti VSTV, takvo nešto sigurno ne bi ostalo bez odgovora. U međuvremenu je svakome u Banjaluci poznato da sam osoba koja drži do riječi, ali i da mogu biti neugodan. Ja ću to biti i u budućnosti za građane i građanke, ali smiruje me taj pozitivni pomak u Banjaluci, rekao je njemački diplomat, prenosi srpskainfo.com.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});