fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

‘SILA, AROGANCIJA I NEPRAVDA’ Milorad Dodik komentirao presudu Stanišiću i Simatoviću, pogledajte što je rekao

Autor: Dnevno.ba/Hina

Bošnjački i srpski političari u BiH u srijedu su potpuno različito komentirali presudu bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije (SDS) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, pri čemu su jedni pozivali Beograd da prizna odgovornost za ratne zločine, dok su drugi tvrdili kako je riječ o još jednoj nepravdi.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u izjavi novinarima kazao kako je jasno da je presuda, kojom su Stanišić i Simatović pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) osuđeni na po 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, konačna potvrda da je Srbija umiješana u zločine koje su različite srpske snage počinile diljem BiH tijekom rata od 1992. do 1995.

Najavio je da će inzistirati na tome da se presude najviših sudova UN-a kojima je potvrđen genocid nad Bošnjacima poštuju te da se uvažava činjenica da su susjedne države ratom pokušale podijeliti BiH.

“Politika agresije i genocida se ne isplati”

Međunarodna zajednica i BiH, kako je kazao, sada imaju obvezu tražiti reviziju povijesnih udžbenika kako bi se u njih ugradile presude sudova UN kao i procesuiranje svih onih koji glorificiraju ratne zločince te kažnjavanje svih preostalih počinitelja ratnih zločina koji još nisu procesuirani.

“Vjerujemo da i nakon izricanja današnje presude političari iz susjednih država, ali i neki iz BiH, moraju shvatiti da se politika agresije i genocida ne isplati”, kazao je Bećirović.

Njegova je ocjena kako je presudama ICTY-a, uključujući i one o udruženim zločinačkim pothvatima, dokazano da je u pitanju bio međunarodni sukob u kojemu su pokušavalo ostvariti ciljeve uspostave velike Srbije ali i velike Hrvatske.

“Sila, arogancija, nepravda”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gotovo istodobno je očekivano pokušao umanjiti značaj pravorijeka izrečenog Stanišiću i Simatoviću, opisavši ga kao tek još jednu u nizu “antisrpskih presuda”.

“Sila, arogancija, nepravda”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci gdje je bio u društvu s veleposlanikom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom, ustvrdivši kako MICT nije imao nikakve dokaze protiv Stanišića i Simatovića.

Po njegovom mišljenju nije bilo dokaza ni da bi se zbog raznih zločina osudilo Vojislava Šešelja i Biljanu Plavšić. Odluku kojom su pravomoćno osuđeni Stanišić i Simatović pozdravilo je pak veleposlanstvo SAD u BiH.

Danas im je kazna povećana

“Ovo je ključni korak kako bi se utvrdila odgovornost pojedinaca odgovornih za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim obiteljima može pružiti neki osjećaj pravde”, stoji u izjavi veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je u srijedu kazne zatvora s 12 na 15 godina, za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.

Stanišić i Simatović 2021. nepravomoćno su proglašeni odgovornima za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti koja su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. i za to su u prvostupanjskom postupku dobili svaki po 12 godina zatvora

 

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});