fbpx

ŠIMIĆ: „Iz OSA-e BiH su mi rekli, da je Milijana Buha ljubavnica Milana Tegeltije, zato joj ovaj i zapošljava sestru“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija obećao je bivšoj članici VSTV-a Milijani Buhi, da će njezinu sestru imenovati za sudiju. „Šta joj fali, da se prijavi u Gradišci ili Prijedoru, pa da tamo radi godinu, a kasnije ćemo je prebaciti ovamo“ – kazao je Tegeltija, piše Istraga.ba!

„Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete”, kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora sa Milijanom Buhom, doskorašnjom članicom VSTV-a koja je insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banja Luci.

“U nekom drugom sudu se puno lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš li sad sebe da ugroziš? Je l’ me razumiješ? Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banja Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Jesi li ti uopće razmišljala o tome? (kad mi istekne mandat) Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem. Znači, ja brinem o svemu. Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo rješavati. Je l’ me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”, govorio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Snimak ovog razgovora na kojem se, uglavnom, čuje Milan Tegeltija dok razgovara na telefon redakciji Istrage dostavile su nepoznate osobe sa područja Banja Luke, a provjerama smo utvrdili da se radi o autentičnom materijalu. Povremeno se čuje i ženski glas s druge strane telefonske veze, ali je na osnovu konteksta priče potpuno jasno da predsjednik VSTV-a razgovara sa svojom kolegicom iz Vijeća Milijanom Buhom, čija sestra Sanja Čegar radi kao stručni saradnik u Okružnom privrednom sudu u Banja Luci.

Milijana Buha postala je članica VSTV-a u oktobru 2016. godine, a izabrana je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako je, na početku, smatrana kadrom SDS-a, ona vrlo brzo “mijenja” stranu te postaje jedna od najbitnijih saradnica predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kojem pruža podršku prilikom donošenja svih bitnih odluka. Njena sestra Sanja Čegar je pravnica koja je trenutno stručna saradnica u Okružnom privrednom sudu u Banja Luci. Novinari Istrage jutros su pokušali stupiti s njom u kontakt, ali su nam rekli da trenutno ne radi. Upravo Milan Tegeltija u razgovoru sa njenom sestrom priznaje da je razgovarao sa Sanjom i da će njeno imenovanje biti završeno. Upravo su imenovanja na ovaj način jedan od glavnih problema bh. pravosuđa, o čemu je u svom Godišnjem izvještaju pisao i OSCE BiH.

Dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao „nagrada“, a ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Drugim riječima, čini se da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati“, piše u Izvještaju OSCE-a koji je izazvao oštre reakcije predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Slučaj “sestre Sanje” samo je jedan od nizu slučajeva u kojima je predsjednik VSTV-a trgovao uticajem. Prošle godine je, podsjećamo, bio glavni akter afere “Potkivanje”, ali je Komisija VSTV-a utvrdila da Milan Tegeltija ne može odgovarati, jer nije sudija. Međutim, u svojstvu sudije Tegeltija je od VSTV-a tražio saglasnost za arbitraže u nekoliko slučajeva u Republici Srpskoj – piše Istraga.ba!

Dalje piše: Josip Šimić-Đinđić:

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, kao regulatorni organ trećeg stupa pravosudne vlasti u državi, kojim rukovodi Milan Tegeltija, kojemu je već dokazana bliska suradnja sa krim miljeom RS-a i R. Srbije, a inače zastupnik interesa Milorada Dodika u pravosuđu Bosne i Hercegovine, uzdignuto je već duže vrijeme na stup srama, kako na domaćem, međunarodnom, pa tako i svjetskom nivou. Prijave protiv Milana Tegeltije pljušte na sve strane, kao kiša sa neba.

Za mandata Milana Tegeltije, koji rukovodi jednom od najvažnijih pravosudnih institucija u BiH pravosuđe BiH u nikad mračnije političke vode uplovilo kao do sada nije, a o čemu smo desetine članaka o tome objavili. Kriminal i korupcija, nepotizam i svakovrsne sex afere, koje potresaju pravosuđe, Tegeltiji baš i ne smetaju. Svi oni, koji su dobrano osramotili pravosuđe, svojim djelovanjem poljuljali povjerenje javnosti u integritet pravosuđa i nepristrasnost pravosuđa, narušili njegov dignitet, poput Dalide Burzić, uspješno su za mandata Milana Tegeltije počašćeni najčasnijim i najplaćenijim pozicijama u državi – sutkinjom Suda BiH.

Članovima VSTV-a BiH (čast izuzecima) nije pomoglo ni to, što je Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao prošle godine u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili u predmetu „Dženan Memić“, ipak ni opomena Visokog predstavika nije spriječila Milana Tegeltiju, da stopira imenovanje Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH.

No, naprije treba reći, sudac Suda BiH Branko Perić je gostujući jednom u TV DUELU sa predsjednikom VSTV-a BiH Milanom Tegeltijom istom u emisiji kazao: „Milane bolan! Briga tebe za pravosuđe. Tvoj život su žene, pare harmonika i kafane“ – zaključio je sudac Perić.

Kako saznajemo, kad je Tegeltija kod kuće u Banja Luci on je Tijanin „husbandić“, ali kad je u Sarajevu on je Milijanin „Lover“ u hotelu Europi.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI