fbpx

Šimić o nepravomoćnoj smjeni glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić: „Odluka je van pameti“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Od dolaska Gordane Tadić na poziciju glavne državne tužiteljice BiH, vidna je znamenita i odlučna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, u svim sferama političkog, policijskog i pravosudnog establišmenta.

Najveće koruptivne i kriminalne afere uvijek su bile u prioritetu rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić od predmeta „Respiratori“ u kojemu su već optuženi federalni premijer Fadil Novalić i dr., zatim predmeta „Dženan Memić“, i naposljetku direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić, koji već od ranije pod obradom Tužiteljstva BiH zbog korupcije.

Posljednjih mjeseci, Tužiteljstvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo je predmete i pokrenulo ili obnovilo istrage i podiglo optužnice protiv najmanje deset dužnosnika iz bh. sigurnosnog sektora, i institucija za sprovođenje zakona. Širok je spektar inkriminisanih radnji, koje su im stavljene na teret – od krivotvorenja diploma i drugih dokumenata, pranja novca, zloupotrebe položaja, nezakonitog presretanja komunikacija, odavanja tajnih podataka, miješanja u istrage,…pa do krivičnog djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

Kako god, glavna tužiteljica Gordana Tadić više je puta pokazala, da nema nedodirljivih. Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić jedina je tužiteljica u Bosni i Hercegovini, koja se uhvatila u koštac sa organiziranim pravosudno-policijskim kriminalom u predmetu „Dženan Memić“ i „David Dragičević“. Njezinom smjenom, ukoliko postane pravomoćna, bit će stornirane sve radnje u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući predmete Memić i Dragičević.

Kako je bila izvjesna borba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine protiv korupcije u pravosudnom (Dženan Memić), političkom (respiratori) i sigurnosnom sektoru (istrage i optužnice protiv čelnih ljudi i sigurnosnom sektoru), sve su veći bivali napadi na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, a njezina smjena mjesecima se prije u medijima nagovještavala. Također podsjećam javnost, da je još u mjesecu decembru 2020. godine, tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, kada je podnosio ostavku, kazao, da će se vrlo ubrzo nakon njegove ostavke pokušati izvršiti smjena glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, što se i dogodilo samo pola godine kasnije.

Duga je lista na koji način su se mnogi „trudili“, da se otarase glavne državne tužiteljice Gordane Tadić od montiranog disciplinskog postupka, ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice dva puta kod Olova do fingiranih informacija i OSA-inih dokumenta potpisanih od strane Osmana Mehmedagića, koji su dostavljeni predsjedniku VSTV-a BiH Halilu Lagumdžiji, a u kojima se navodno spominju nezakonitosti u rade glavne tužiteljice Gordane Tadić, i na kraju barabe su uspjele u svojim naumima da ju smjene. Istina Odluka je još uvijek nepravomoćna. Odluka o njezinoj smjeni je van pameti i time su Hrvati izgubili svaku poziciju u institucijama državnog pravosuđa, jer se na čelu VSTV-a nalazi Bošnjak, na čelu UDT-a Bošnjakinja, te na čelu Suda BiH Ranko Debevec iz reda ostalih.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI