fbpx

Šimić o optužnici protiv Aleševića u predmetu „Potkivanje“: „Tužilaštvo BiH grubo je povrijedilo Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije F BiH“!

Autor: dnevno.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Nermina Aleševića i Marka Pandže, saopćeno je jučer iz Tužilaštva BiH, a što je u javnosti poznata afera „Potkivanje“, čiji je akter i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Prema navodima Tužilaštva BiH, ovaj predmet poznat u medijima pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a formiran je nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Brojni utjecajni internet portali u Bosni i Hercegovini objavili su vijest, da je „Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji – na način da je trgovao krivičnim istragama“, u dogovoru s bivšom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva KS Dalidom Burzić sa tim u vezi stvari „završavao“, a nastavno i zauzvratno preko posrednika i inspektora SIPA-e Marka Pandže mito od stranaka primao, portal Žurnal magazin je objavljivanjem video snimka – neoborivim dokazom to i potkrijepio. Ovo je u javnosti poznata afera Potkivanje. Tegeltija je tada poručivao: ne vjerujte snimku ni svojim očima, meni vjerujte!

Evropska komisija je u izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu, koji je prezentiran ove godine u Briselu, posvetila posebno poglavlje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH konstatirajući da su se u radu ovog vijeća, na čijem čelu je Milan Tegeltija, pokazali brojni nedostaci u samoj neovisnosti ovog tijela, zatim u odgovornosti i efikasnosti, a što je dodatno poljuljalo povjerenje javnosti u pravosuđe. Tako se, između ostalog, navodi da navodi o korupciji protiv predsjednika VSTV-a nisu pravilno istraženi. Podsjetimo, riječ je o tzv. Aferi „Potkivanje“ odnosno objavljenom snimku u kojem je akter i Tegeltija. Navedeni snimak iz novembra 2018. prikazuje Tegeltiju zajedno sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem sa kojim je razgovarao o krivičnom predmetu koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

U aferi „Potkivanje“ Milan Tegeltija ostao je nekažnjen. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izostavilo je Milana Tegeltiju u optužnici.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba, optuženi Alešević je jučer kazao da je za optužnicu saznao iz medija: „Prijavio sam korupciju, a ja dobio optužnicu…Ovo je montiranje i osveta…“ – navodi ogorčeni Alešević.

Šimić za portal Dnevno tvrdi, da je u ovome slučaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine grubo povrijedilo Zakon o zaštiti prijavilaca korupcije F BiH, ali da vjeruje, da će Sud Bosne i Hercegovine to imati u vidu prilikom donošenja merituma, i optužene osloboditi od optužnog akta Tužilaštva BiH.

Prema ZAKONU O ZAŠTITI PRIJAVILACA KORUPCIJE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE iz marta 2018. godine Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, po članu 1. Zakona o zaštiti prijavilaca tim se zakonom uređuje zaštita prijavilaca korupcije postupak prijave korupcije, obim zaštite prijavilaca, postupci zaštite prava prijavilaca u slučaju štetnih mjera, obaveze subjekata na koje se odnosi ovaj zakon, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu prijavilaca. Cilj ovog zakona je suzbijanje korupcije i osiguranje efikasnog sistema zaštite prijavitelja od bilo kojeg oblika ugrožavanja ili povrede prava prijavilaca koja bi mogla biti u vezi sa prijavom korupcije – navodi Šimić.

Prema članu 2. točka h) Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije F BiH „prijavilac“ u konkretnom slučaju Nermin Alešević je bio lice koje je u dobroj vjeri vršio zaštićeno prijavljivanje ili poduzimao radnje u svrhu zaštićenog prijavljivanja, a pod kojim se naročito smatra lice koje je zaposleno ili je bilo zaposleno u subjektima javnog ili privatnog sektora u smislu člana 1. ovog zakona, bilo da je zaposlenje stalno ili privremeno, ili je na bilo koji način angažirano u subjektima javnog ili privatnog sektora.

U skladu sa članom 2. točka g) Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije propisan je „poseban oblik zaštićenog prijavljivanja“, a to je prijavljivanje objavljivanjem putem sredstava javnog informiranja ili na drugi način činjenje javno dostupnim informacija koje ukazuju da je pokušana ili izvršena korupcija. Svi smo dužni, da imamo načelo društvene odgovornosti, a prema članu 3. Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u F BiH, jasno je propisano, da svako lice ima pravo da, u dobroj vjeri, prijavi bilo koji oblik korupcije u javnom ili privatnom sektoru, za koji sazna na bilo koji način, a što je Nermin Alešević, i učinio, ali ga je skupo koštalo.

Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije u F BiH, u članu 5. istog Zakona, propisano je, „načelo zaštite prijavitelja“, prema kojemu je Prijavilac zaštićen na osnovu ovog zakona i ne smije imati štetne posljedice zbog prijave korupcije učinjene u dobroj namjeri, dok je u članu 10. Zakona o zaštiti korupcije F BiH propisano pravo prijavljivanja korupcije bez straha od štetnih radnji, jer citirani Zakon jasno propisuje, da niko ne može biti izložen štetnoj radnji zbog toga što je na osnovu dobre vjere prijavljeno ili što su poduzete radnje u svrhu prijavljivanja korupcije, čak i ako se kasnije navodi prijave ne pokažu tačnim. Ono što je Alešević prijavio jest tačno, fer, korektno i objektivno i na dokazima utemeljeno, pa su ovlaštena službena lica policijske Agencije (SIPA-e), uključujući i Tužilaštvo BiH, u skladu sa članom 7. Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije F BiH, u odnosu na „načelo obveznosti postupanja po prijavi“, a u slučaju prijave korupcije, bili dužni, da poduzmu sve mjere u cilju otkrivanja, sprječavanja, suzbijanja i kažnjavanja svih oblika korupcije i mjere za zaštitu prijavilaca koji u dobroj vjeri prijavljuju korupciju, a što je Alešević tražio, ali mu njegova prava nisu dali.

U konkretnom slučaju, agencije za sprovođenje zakona u BiH zajedno sa Tužilaštvom BiH uradili su sve suprotno Zakonu o zaštiti prijavilaca korupcije: Umjesto, da poduzmu sve mjere u cilju otkrivanja, sprječavanja, suzbijanja i kažnjavanja svih oblika korupcije i mjere za zaštitu prijavilaca koji u dobroj vjeri prijavljuju korupciju, oni su uradili suprotno zakonu, i poduzeli su sve mjere, da kazne prijavitelja korupcije, a prijavljeni za korupciju Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH ostao je nekažnjen, a njegova korupcija nikad pravilno istražena, što je Brisel i konstatirao u svome Izvještaju. Ovo je loša poruka koju je Tužilaštvo BIH poslalo javnosti: ne prijavljujte korupciju, jer ćete završiti kao Alešević.

Brisel je sam u svome izvještaju konstatirao, da „navodi o Tegeltijinoj korupciji u aferi „Potkivanje“ nisu pravilno istraženi“, i Tužilaštvo BiH pravi se blentavo na ovakve konstatacije iz Brisela, koje su objavljene ove godine u Izvještaju o napretku BiH, i opet Tegeltiju iz optužnice izostavljaju. Ovo je skandal, – zaključuje Šimić

Video možete pogledati OVDJE.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI