fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠIMIĆ: Očekujem, da glavna tužiteljica BiH Tadić uhiti Milana Tegeltiju i Dalidu Burzić!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Nakon što su brojni utjecajni internet portali u Bosni i Hercegovini objavili vijest, da je „Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji – na način da je trgovao krivičnim istragama“, u dogovoru s bivšom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva KS Dalidom Burzić sa tim u vezi stvari „završavao“, a nastavno i zauzvratno preko posrednika i inspektora SIPA-e Marka Pandže mito od stranaka primao, sa tim u vezi napominjem slijedeće:

Već duži niz godina upozoravam na korupciju u trećem stupu pravosudne vlasti u državi Bosni i Hercegovini, koja je, podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno-invalidnom, te stoga malo što funkcionira u skladu sa europskim civilizacijskim standardima. Nevjerojatna količina političke i pravosune bahatosti i prezira prema građanima ove zemlje kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući ju na civilizacijsko dno.

Poznata je u javnosti izreka, da „riba smrdi od glave“ – te sa tim u vezi, odgovorno tvrdim, da ključ problema, zbog kojih je bh. pravosuđe u pakleno stanje dospjelo leži upravo na VSTV-u BiH, predvođenim Milanom Tegeltijom, o čijim moralnim i profesionalnim „kvalitetama“ ne treba riječi trošiti. Naprosto, on ih nema, jer da ih ima, nakon današnjih brojnih objava na njegov račun, u kojima se u krajnje negativnom kontekstu, argumentirano spominje njegova uloga u korupciji u uskoj i „brižnoj“ suradnji s Dalidom Burzić, odmah bi podnio ostavku.

Kao što rekoh, malo što kod nas funkcionira s europskim civilizacijskim standardima. Kao primjer ovomu navodim, da je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je, da se „povlači s funkcije i da će ga zamijeniti ministar transporta Norbert Hofer“. Štrahe, koji je i lider Slobodarske partije, objavio je da se povlači sa funkcije nakon što se u javnosti pojavio video-snimak na kome se vidi kako pregovara o državnim ugovorima s potencijalnim ruskim investitorom u zamjenu za političku podršku.Na tome snimku iz 2017. godine se vidi i jedna žena koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha.

No, kako bilo Hajnc-Kristijan Štrahe odmah je iz moralnih razloga ostavku podnio, pa ako Milan Tegeltija ima imalo morala u što čisto sumnjam, podnijet će barem svoju ostavku ili svoj mandat Visokom predstavniku OHR-a u BiH Valentinu Inzku na raspolaganje dati.

Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko dva je puta do sada u svome Izvještaju ukazao u Vijeću sigurnosti na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su bili involvirani u predmet „Dženan Memić“! Inzko doduše nikoga nije imenovao, ali nije bilo teško zaključiti, da misli upravo na Dalidu Burzić, upravo ovu sada koja se spominje u novijoj korupciji, a koju će Milan Tegeltija, zahvaljujući Muhamedu Ajanoviću, svome prijatelju, Dalidu Burzić, zbog svih koruptivnih radnji imenovati za suca Suda BiH! Ima li veće sramote i izrugivanja pravdi?! Nema, oko toga se barem složiti svi možemo!

Duži niz godina ukazujem, da je VSTV BiH ključ svega problema. Za vrijeme mandatovanja Milana Tegeltije, pravosuđe BiH na stup srama je uzdignuto, kako na domaćem, tako i međunarodnom nivou – u mračne vode ono je uplovilo! Sve to, Milan Tegeltija mirno je promatrao. Ukazujem na nepravilnosti u SIPA-i o čemu je prilikom jednoga pretresa i sam inspektor SIPA-e Melis Fišo na sudu svjedočio, da je nakon svojih „šefova zatekao opći nered u SIPA-i“! Ukazujem, da je SIPA bez kontrole, a dokazi bljušte na sve strane!

Ovakve ozbiljne medijske optužbe zahtjevaju detaljnu i nepristrasnu, ali odlučnu istragu, kojom, bi bili obuhvaćeni svako iz svoga domena Dalida Burzić – za svoja sva koruptivna djela od čega ih ima nekoliko krivičnih predmeta protiv Burzić u Tužiteljstvu BiH, Milan Tegeltija za svoja koruptivna djela.

Korupcija je kao vonj (smrad iz usta) ili bolest, možeš ju skrivati određeno vrijeme, sve dok simptomi te bolesti ne postanu očiti i nakon izvjesnog vidljivi drugima. Tako Vam je i sa korupcijom: možeš ju skrivati određeno vrijeme sve dok simptomi i posljedice korupcije ne postanu poput grijeha „Sodome i Gomore“ preteški, vidljivi i očiti. Tako je i u ovome slučaju: pod tepih sve se guralo, po kafanama i parama završavalo, ali nakon izvjesnog vremena svej je to postalo vidljivo.

U svome intervjuu za Glavnog tužitelja BiH ste izjavili, kako „ne smatrate, da je korupcija sistemski problem u BiH, te da se možete boriti“, unatoč činjenici i predmetu „Dženan Memić“ u kojem je sistem uključen i umiješan u zataškavanje jednoga ubojstva. Ne bih s Vama polemizirao, ali nakon dašanjega dana, svatko mora zastati i promisliti i reći riječi pape Franje: „Korupcija – to je zlo našega vremena“!

Vrlopoštovana tužiteljice Tadić, kada sam jednom odlučio pisati o korupciji, u nekome kontekstu negativno sam spomenuo Milana Tegeltiju. Nakon nekoliko dana, u Uredu Ružice Jukić ista mi priopćava „Jole bolan, ako nećeš montiranu optužnicu ne diraj Milana“! Tada mi je postalo jasno ‘ko je u stvari stvarni vladar istraga i sudskih procesa.

Imajući u vidu činjenicu, da se u sklopu koruptivnih navoda spominje i Milan Tegeltija i Dalida Burzić, te vežući to sa Vašim navodima, da se možete izboriti sa korupcijom, onda je krajnje vrijeme, da tužiteljice Gordana Tadić učinite ono što ste mi obećalli: „Povalit ću Josipe, Dalidu Burzić čim budem izabrana“! Ako je birati Gordana između Milana i Dalide, daj mi na pladnju Dalidinu glavu, osim ako sada zbog ovoga ne budem opet ja „povaljen“!

I da još! I u samome kraju ovoga razmatranja obično uslijedi bijedni demant aktera, koji su bili uključeni u aferu – to je sve što mogu i ponuditi ovoj napaćenoj javnosti!

Ipak, konačna riječ prema svakome od nas, jedino i samo Bogu pripada na Posljednjem sudu: „I izići će Bog u onaj dan – koji su dobro činili na uskrsnuće života, a koji su radili zlo na uskrsnuće osude, i otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni. Na Posljednjem sudu otkrit će se sve, što je tko za svoga zemaljskoga života dobra učinio ili propustio učiniti, jer sve zlo koje čine opaki, zabilježeno je, a da oni to i ne znaju.

Tada ćemo shvatiti posljednji smisao čitava stvorenja, shvatit ćemo sve ove čudesne i nejasne puteve kojima je Njegova Providnost vodila svaku stvar njezinom konačnom cilju, i kao savršeni cilj uvid, da Božja pravda pobjeđuje sve nepravde što su ih Božja stvorenja počinila“ – iz službenog definiranja nauke Katoličke Crkve!

Tek kada čovjek „počne osjećati odvratnost nad onim što je učinio i prema kome je učinio, tada započinju njegova dobra djela, jer osuđuje svoja zla djela, kaje se, čini istinu i tako dolazi k svjetlu“ (Sv. Augustin, In Evangelium Johannis tractatus, 12,13)!

Je li Milan Tegeltija počeo osjećati odvratnost onoga što je učinio?!

S poštovanjem!

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});