fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠIMIĆ OPET PISAO TADIĆEVOJ: Radom tužitelja Hasanspahića nitko nije zadovoljan!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Josip Šimić-Đinđić, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na prijemnu kancelariju Tužiteljstva BiH, dana 21. 08. 2019. godine, s prilozima, uputio je novi dopis Glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, tražeći od iste, da hitno i bez odlaganja izvrši kontrolu zakonitosti rada u krivičnim spisima, koje duži tužitelj Ćazim Hasanspahić.

Šimić je u dopisu napisao:

Vrlopoštovana Glavna tužiteljice Tužiteljstva BiH!

Ovim aktom tražim od Vas, da HITNO I BEZ ODLAGANJA izvršite Urgenciju u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KTK 0015919 18, kojeg duži tužitelj Tužiteljstva BiH Ćazim Hasanspahić, a u kojem predmetu sam svjedok-oštećeni.

Naime, zadnje moje saslušanje u navedenom predmetu bilo je 12. 09. 2018. godine, a koje saslušanje još uvijek nije završeno, te je postupajući tužitelj kazao, da će se isto nastaviti, međutim prošlo je više od 10 mjeseci od zadnjeg saslušanja, a od postupajućeg tužitelja još uvijek kontaktiran nisam, kako bih nastavio sa davanjem iskaza protiv prijavljenih, što stvara razumnu sumnju u njegovu nepristrasnost u odnosu na prijavljene, te da postupajući tužitelj čini sve, kako bi odugovlačio provođenje radnji.

Dana 07. 08. 2019. godine, putem telefona kontaktirao me istražitelj Tužiteljstva BiH Nermin Halilagić, koji mi je tom prigodom kazao, da dođem u prostorije Tužiteljstva BiH za dan 15. 08. 2019. godine (četvrtak) radi davanja iskaza u istrazi, na što sam odgovorio, da ću doći. Međutim, samo dan ranije 14. 08. 2019. godine, dobio sam poziv od istražitelja Halilagić Nermina, da se ipak saslušanje za dan 15. 08. 2019. godine odgađa, jer navodno on ima problema sa želucem, te mi je obećao, da će me kontaktirati slijedeći tjedan.

Međutim, prošao je i ovaj tjedan, a od strane Ureda tužitelja Hasanspahića kontaktiran nisam, što držim, da se radi o krajnjem neprofesionalizmu i neozbiljnosti sa ciljem neopravdanog odugovlačenja istrage.

Naime, već mi je nekoliko tužitelja povjerljivo kazalo, da postupajući tužitelj sve čini, kako bi odugovlačio provođenje radnji, te da se o navedenom naveliko priča među kolegama iz struke. K tomu kada se ovomu doda i činjenica, da tužitelj Hasanspahić duži predmet o prisluškivanju Vas i gospođe Ružice Jukić, dopredsjednice VSTV-a BiH, te da u istom provodi istragu duže od 1 godine i 8 mjeseci, što je neshvatljivo unatoč svim prikupljenim dokazima i odredbama ZKP-a BiH, kojim je predviđeno provođenje istrage 6 mjeseci.

Toliko dugo vođenje istrage od strane tužitelja Hasanspahića, izazvalo je otvorena pitanja, ne samo u javnosti, nego i u profesionalnoj pravosudnoj zajednici, obzirom, da javnost očekuje već odavno odgovore, što je sa predmetom prisluškivanje, uz neizostavnu činjenicu, da se u SIPA-i naveliko podsmjehuju na moj i Vaš račun, optužujući nas, kako smo aferu o prisluškivanju udruženo izmislili, jer očito nema još uvijek nikakve tužiteljske odluke. Ovakav dojam se stječe s obzirom, da postupajući tužitelj Hasanspahić sprovodi izvide neobično dugo!

U krivičnom predmetu, broj: T20 0 KTK 0015919 18, postupajućem tužitelju su dostavljeni obimni materijalni dokazi (na tisuće) protiv prijavljenih, saslušani brojni svjedoci, međutim postupajući tužitelj još uvijek nikakvu tužiteljsku odluku ne donosi, iako su prijavljeni osnovano sumnjivi za prijavljena kaznena djela.

Na pažnju Vam stavljam vrlo ozbiljnu činjenicu, koja se ogleda u tome, kako se postupajući tužitelj Hasanspahić naveliko hvali, kako će u predmetu “Prisluškivanje” optužiti Josipa Šimića i time točku na predmet staviti, kako bi se amnestirali pravi počinitelji. Znate li što to znači?! Takvim potezom izravno će Vas napraviti lažovom, obzirom, da ste priopćavali, kako je sve autentično, a što je potvrdilo i vještačenje u Banja Luci, a dostavljeno od strane Josipa Šimića. Raspitajte se slobodno u SIPA-i kakve glasine kruže i one ne smiju biti sa Vaše strane zanemarene.

No tu nije kraj! Postupajući tužitelj Ćazim Hasanspahić, u namjeri da zaštiti pripadnike SIPA-e, koji se mene podstrekavali da lažem na Vas, otišao je i dalje, pa na sasvim maliciozan i degutantan način priča pred pripadnicima agencije za sprovođenje zakona, kako je afera o prisluškivanju skovana u Uredu Ružice Jukić, dopredsjednice VSTV-a BiH, što naravno nije točno!

Radom tužitelja Hasanspahića nitko nije zadovoljan, a to Vam je više puta i dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić u svome Uredu priopćila, da “Ćazim ništa nije uradio”! S obzirom na činjenicu, da sam putem portala javno i argumentirano, veoma oštro komentirao rad tužitelja Hasanspahića po pojedinim krivičnim spisima, da se proizvesti zaključak, da isti ne može nastaviti postupanja po prethodno citiranim krivičnim spisima, a na osnovu člana 29. točka f) ZKP-a BiH u vezi sa članom 34. stav 1. ZKP-a BiH.

Također Vam napominjem, da Vas je i više puta Ružica Jukić, dopredsjednica VSTV-a BiH, u prukama upozoravala, da “Vas moli, da se Josip sasluša i očito Ćazim neće”, dok mi je i jedna državna tužiteljica u poruci napisala, kako se “svašta priča o Ćazimu, da namjerno razvlači, te da se navedeno priča među kolegama iz struke”! Ovo su glasovi, koji se ne mogu ignorirati sa Vaše strane, te Vam kao dokaz skrivanu poruku i dostavljam.

Stoga Vam ovo pismo, upućeno Vama, ozbiljno na razmatranje stavljam, kako bi postupajućeg tužitelja Hasanspahića u normu pristojnog Kodeksa ponašanja i zakonitog postupanja vratili, očekujući, da će ono bar koliko-toliko, potaknuti Vas, da preduzmete stanovite i ozbiljne korake, kako bi se okončali izvidi i donijela konačna tužiteljska odluka u prethodnim predmetima!

S poštovanjem!

Josip Šimić, svjedok Tužiteljstva BiH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});