fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠIMIĆ PISAO GORDANI TADIĆ: „Zaustavite montirani progon sudije Vladimira Špoljarića, jer ćete biti sukrivac pred Bogom za njegovu patnju“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Poštovana i cijenjenja Glavna državne tužiteljice BiH gospođo Tadić!

Moje otvoreno, ali iskreno obraćanje k Vama započet ću sa čuvenom rečenicom iz Svetoga Pisma. Reče Gospod: „Opak je ovaj naraštaj što ga načinismo: Bezakonje smišlja na postelji svojoj, na opaku ostaje putu, od zla ne odustaje, usne i jezik mu više klevetu i laž časte, nego li istinu – mene Jahvu koji jesam istina i hoću istinu. Hajde da ga uništimo, i stvorimo sebi pravedniji, bolji narod“(Usp. Рѕаlаm 36, 5-6).

Kao što ste upoznati, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić suspendiran je jučerašnjom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zbog istrage koja se vodi protiv njega na Tužilaštvu BiH, a riječ je o prvostepenoj odluci, na koju Špoljarić ima pravo žalbe, koja, međutim, ne odlaže izvršenje rješenja. Špoljarić je prošle godine prijavljen zbog navodnog seksualnog uznemiravanja Enise Pazalje, sekretarice Sarajevskog kantonalnog suda. U sve se „ekspresno“ SIPA uključila, koja je brzopotezno „uplakanu“ Pazalju saslušala.

Nije više javna tajna, da je nakon odlaska Ružice Jukić, kao Hrvata sa funkcije potpredsjednice VSTV-a BiH, te njezino vraćanje na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli, krenuo „otvoreni pravosudni i obavještajni lov“ na hrvatske pravosudne kadrove u bh. pravosuđu, a već se naveliko Mirza H. Omerović, disciplinski tužilac, blizak stranci SDA i optuženom Osmanu Mehmedagiću – Osmicu, direktoru OSA-e BiH, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti, hvali, kako „i Vama kofere pakuje“! „Neće dugo biti ni Goca, i njom sam kofere spremio, zbog kladionica i naknade za odvojeni život. Zveknut ću joj zloupotrebu“pohvalio se Mirza H. Omerović svome „duhovnom savjetniku“ Osmanu Mehmedagiću u jednom sarajevskom kafiću!

Sveti Augustin, crkveni naučitelj je opisao, kako to izgleda ljubav i istina? On kaže: „Іmа rukе kаkо bі роmоglа drugіmа. Іmа nоgе kаkо bі bržе оtіšlа kоd ѕіrоmаšnіh і роtrеbіtіh. Іmа оčі dа vіdі јаd і žеlјu. Іmа ušі dа čuје uzdаhе і tugе lјudі. Таkо lјubаv i istina іzglеdа“! Dužnost nam je, uči sveti Toma Akvinski, da „po pravdi drugome očitujemo istinu“ (Sv. Toma Akvinski, Summa theologiae, II-II, 109, 3).

Hajke i klevete protiv sudije Vladimira Špoljarića krenule su prije godinu dana, uz orkestriranu podršku huškačko – podobnih naručenih medija, upravo onih koji ne simpatiziraju ni Vaš rad – Žurnal magazina. Na ovo pak razmatranje potaknule su me riječi Svetoga Oca pape Franje prilikom jednoga u nizu njegovih nagovora održanih u Vatikanu, upućenih kršćanskome puku i svijetu, a naučavajući o kleveti. Prilikom jednoga svoga nagovora u Vatikanu, papa Franjo progovorio je o kleveti ustvrdivši: „Kleveta uništava u ljudima Božje djelo“!

Papa je tada pozvao sve da mole za brojne mučenike koji su i danas lažno optuženi, progonjeni, i ubijeni iz mržnje prema vjeri ili drugim stvarima: „Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone“ – naučava Sveti Otac papa Franjo! Opet ćemo naglasiti: „Kleveta uništava u ljudima Božje djelo“ – istaknuo je papa Franjo na Misi koju je u ponedjeljak, 15. travnja 2013., služio u kapeli Doma Sveta Marta, a na kojoj je, među ostalima, bilo osoblje Vatikanskih telefonskih službi, i Vatikanskoga ureda za Internet. Sveti Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone.

Papa Franjo ne bira riječi dok govori o jednom od ljudskih ponašanja koje najviše zaslužuje prezir. Odlomak iz Svetoga Pisma – Djela Apostolskih prikazuje Stjepana, jednoga od đakonâ koje su imenovala Dvanaestorica, kojega odvlače pred Vijeće zbog njegova svjedočenja Evanđelja, popraćena izvanrednim znakovima. I pred Vijećem se – kako stoji u Djelima Apostolskim – pojave „lažni svjedoci“ koji su optuživali Stjepana i tako ga kamenovanjem smakli.

Tu je papa Franjo vrlo jasan, te primjećuje – „Zbog toga što im nije odgovarala čista borba, borba među dobrim ljudima, Stjepanovi su neprijatelji pošli putom prljave borbe, odnosno klevete“. Tako su pošli protiv sudije Vladimira Špoljarića putem prljave borbe – klevetom. „Svi smo mi grješnici. Svi mi imamo grijeha – istaknuo je papa Franjo. Ali, kleveta je nešto drugo. Ona jest grijeh, sigurno, ali je nešto drugo. Kleveta želi uništiti Božje djelo; kleveta se rađa iz vrlo zle stvari; rađa se iz mržnje. A tko prouzrokuje mržnju, taj je Sotona. Kleveta uništava Božje djelo u ljudima, u dušama. Kleveta rabi laž kako bi išla naprijed. I nemojmo sumnjati u to“ – potaknuo je Sveti Otac te ponovno istaknuo – „Gdje je kleveta, tamo je Sotona, upravo on“.

Ovo uvodno razmatranje sa ciljem sam naveo, kako bi mi poslužilo da proanaliziram javni članak objavljen prije godinu dana na internet portalu Žurnal magazin pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“!

Dakle sve je krenulo prije godinu dana. „Trud“ aktera se „isplatio“!

Prema pisanju Žurnal magazina, Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, od strane Enise Pazalje za navodno seksualno uznemiravanje je prijavljen 12. 02. 2019. godine i to Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH, dok je sa druge strane Vladimir Špoljarić za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu od strane VSTV-a BiH izabran tek u svibnju 2019. godine, a navodno seksualno uznemiravanje događalo se samo tri mjeseca prije njegova imenovanja na poziciju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prema pisanju Žurnal magazina, na službeni broj telefona Pazalja je od Špoljarića dobivala SMS poruke sadržaja poput „Poželio sam te“; „Hvala što postojiš“…

“Na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos,“ navodi Pazalja u svojoj prijavi!

Žurnal je pisanim upitom tražio od Vladimira Špoljarića da se izjasni o cijelom slučaju. “U potpunosti demantujem naovde koje je objavio portal “Žurnal” o navodnom seksualnom uznemiravanju i mobingu nad uposlenikom Kantonalnog suda u Sarajevu, sekretarom Enisom Pazaljom. Naime, tvrdnje iznesene, kako se to navodi u prijavi podnesenoj Uredu disciplinskog tužilaštva VSTV-a su potpuno neistinine, zlonamjerne i usmjene na diskreditovanje mena kao predsjednika suda” – navodi Vladimir Špoljarić, predsjednik Suda.

Vladimir Špoljarić najprije je imenovan za V.D. Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon što je njegov prethodnik predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjaefendić u listopadu 2018. godine, imenovan za suca Vrhovnog suda F BiH, a tu dužnost preuzeo je 1. studenog 2018. godine, dok je Špoljarić, kako je to već prethodno navedeno, potvrđen od strane VSTV-a BiH za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu u svibnju 2019. godine.

Na web stranici Kantonalnog suda u Sarajevu može se pročitati, da je: Vladimir Špoljarić rođen 1957. godine u Sarajevu, po nacionalnosti Hrvat. Diplomirao na Pravnom fakultetu 1982. godine u Sarajevu. Pravosudni ispit položio 1986. godine u Sarajevu. Radni staž: Sudija Općinskog suda od 1990.-1992. godine. Od 1992.-1996. godine sudija Okružnog vojnog suda. Sudija Kantonalnog suda od 1996. do maja 2019. godine.

Od svibnja 2019. godine je Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu. Dakle, sudijsku dužnost vrši skoro 30-ak godina, i za tih 30-ak godina nije zabilježena niti jedna mana ili mrlja ili bilo kakva druga kompromitirajuća stvar u njegovom radu, ali jest tek onda kada je, kao Hrvat od strane VSTV-a BiH imenovan na čelo Kantonalnog suda u Sarajevu i time nedvojbeno postao meta raznih obavještajnih i paraobavještajnih napada. Čudno zar ne?!

Zar je moguće povjerovati u ovakvu jednu (ne)ozbiljnu optužbu, da se Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je navodno „seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, – čovjek, koji je svoju pravosudnu karijeru gradio i izgradio, u 30-ak godina njegova rada nije zabilježena niti jedna nepravilnost ili stvar, koja bi ga mogla kompromitirati?! Meni u takvu optužbu nije lako povjerovati, osobito iz činjenice, jer tko imalo poznaje suca Vladimira Špoljarića odmahnut će rukom na ovakve optužbe i reći: „Ma gluposti. Montiraju mu“!

Međutim, važno je ovdje razgraničiti, stvari na svoje mjesto postaviti i posložiti, te slijedeću tezu izvući: Da li je ovdje samo meta napada Vladimir Špoljarić, jer je kao Hrvat imenovan na čelo Sarajevskog Kantonalnog suda, pa se medijskim natpisima i lažnim prijavama pokušava kompromitirati i što je uspjelo ukloniti, ili je pak sudac Špoljarić meta napada, što nije htio prljavo da igra u predmetu „Dženan Memić“ na način da utiče na sudeće vijeće toga Suda u predmetu „Dženan Memić“, kako je to od njega traženo?!

Motivi i prave namjere članka, ali i lažne prijave Enise Pazalje, a osobito članka, koji je objavljen na internet portalu Žurnal magazin pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da se očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, kao i donošenje Naredbe o sprovođenju istrage protiv Špoljarića te njegova „ekspresna“ suspenzija, dakle ovi motivi i namjere tek moraju biti potanko ispitani, a prava istina svjetlo dana što prije ugledati.

Ono što je nesporno kod suca Vladimira Špoljarića jest, da je „dobar ‘ko janje, a bezazlen kao golub“ – biblijski rečeno! Svatko ‘ko poznaje suca Špoljarića znat će, da su optužbe iznesene na njegov račun neosnovane, ali uvjerljivo klevetničke, jer nešto što je prijavljeno, ne znači i da je istinito – istina tek treba da se utvrdi. Ali logično pitanje nameće se u svemu ovome: Zbog čega se nakon izvjesnog vremena navedeni članak u javnosti objelodanjuje, teško kompromitirajući za suca Špoljarića, ali tek nakon što je Špoljarić, kao Hrvat imenovan za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, i zbog čega se čekalo 8 mjeseci, odnosno godinu dana na objavu i reakciju?!

Čitajući sinoć članke, da je sudija Špoljarić suspendiran pod optužbom i istragom, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, sekretarku toga Suda, odlučio sam, da Vam pišem.

Prokomentiram navedenu situaciju sa osobama iz pravosudnog establišmenta, želeći čuti njihovo mišljenje i reakciju, te sam link o suspenziji sudije Vladimira Špoljarića poslao jednoj tužiteljici, sa opaskom-porukom: „Evo kako odrade. Ja ne vjerujem, da je Vlado takav“! Ubrzo nakon toga, od tužiteljice dobio sam odgovor: „To su laži. Nema boljeg i poštenijeg čovjeka. Neko mu pakuje. Nije on takav“ – misleći na suca Špoljarića.

Provodeći dalje „pravosudnu anketu“ sa ljudima iz pravosuđa o sucu Vladimiru Špoljariću, koji je očito iz nekih razloga postao žrtva klevete, usljed čega je otvorena istraga protiv njega, link navedenog članka u kojem se optužuje sudac Vladimir Špoljarić za seksualno uznemiravanje Enise Pazalje, poslao sam jednom državnom tužitelju u Tužiteljstvu BiH, uz članak sa istom porukom: „Ne vjerujem, da je Vlado to uradio…“! Odgovor od državnog tužitelja sam ubrzo sinoć dobio: „Strašno drug. I ja ga znam. Ne bi nikada ovo uradio“!

Sjećam se, kada je Vladimir Špoljarić trebao biti izabran za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, molio je Ružicu Jukić, dopredsjednicu VSTV-a BiH, da ne glasa za njega, jer ne želi biti Predsjednik Suda, valjda zato, jer je kao čovjek sa dugogodišnjim, bogatim pravosudnim iskustvom, znao kako se na takvim pozicijama pakuje i montira?! Možemo samo pretpostavljati!

Prema pisanju Žurnal magazina prije godinu dana, na službeni broj telefona Pazalja je od Špoljarića dobivala SMS poruke sadržaja poput „Poželio sam te“; „Hvala što postojiš“…!

“Na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos,“ navodi Pazalja u svojoj prijavi, te nadodaje: „Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio „vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta…“, tvrdi Enisa Pazalja iznoseći optužbe na račun suca Špoljarića u prijavi UDT-u, koji je prijavu ekspresno prihvatio..

Tvrdi Enisa Pazalja: “Na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos“, ali je začudno, da ista ta „povrijeđena i uvrijeđena žena i majka“ imenom Enisa Pazalja nije bila uvrijeđena ni kao majka i žena povrijeđena, nakon njezine navodne dugogodišnje tajne ljubavne izvanbračne veze sa bivšim predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem, o čemu naveliko priča i bruji sav pravosudni establišment na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Kada malo otkrijemo i prokažemo tko je u stvari Enisa Pazalja vidjet ćemo, da je njezin moralni kredibilitet vrlo upitan: osoba lakovjerna, egocentrična i nepovjerljiva, u pravosudnom establišmentu poznata kao „profukljača“, pa su njezine optužbe vrlo sumnjive i neodržive. Nema sumnje, da je Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić teško oklevetan, a klevetu čini onaj tko tvrdnjama suprotnim istini, škodi dobru glasu drugih i daje prigodu za krive sudove o njima. Kleveta je kao da pucaš u čovjeka.

„Ogovor i kleveta nište dobar glas i čast bližnjega. A čast je društveno svjedočanstvo što se daje ljudskom dostojanstvu, i svatko ima naravno pravo na čast svoga imena, na svoj dobar glas i na poštovanje. Stoga, ogovor i kleveta vrijeđaju kreposti pravednosti i ljubavi“ – Katekizam Katoličke Crkve, br. 2479, zbog toga papa Franjo tako oštro prokazuje klevetu kao đavolsko djelo.

Ako uzmemo slučaj suca Vladimira Špoljarića i optužbe na njegov račun istinitim (u čiju istinitost sa pravom sumnjam), onda opet moramo znati, da „pravo na priopćivanje istine nije bezuvjetno. Svatko mora suobličiti svoj život evanđeoskoj zapovijedi bratske ljubavi; a ona u konkretnim prilikama, zahtijeva da se procijeni je li ili nije prikladno otkriti istinu onomu tko za nju pita. Ljubav i poštivanje istine moraju nalagati odgovor na svako traženje obavijesti ili priopćenja. Dobro i sigurnost drugoga, poštivanje privatnog života, zajedničko dobro dostatni su razlozi da se prešuti što ne smije biti poznato, ili da se upotrijebi diskretan govor. Dužnost da se izbjegne sablazan često nalaže strogu diskreciju. Nitko nije dužan otkriti istinu onomu tko nema prava da je upozna“ KKC, br.: 2488, 2489.

Pa se postavlja pitanje, zbog čega je tada disciplinski tužilac Mirza H. Omerović, dobar prijatelj Avde Avdića, prije više od godinu dana „profaksirao“ prijavu Enise Pazalje Avdi Avdiću, koji ju je potom u članku objavio, navodeći i sadržinu prijave?!

Jer se sada nameće drugo pitanje: Koliko će se navedena situacija u kojoj se naručeno kompromituje sudac Vladimir Špoljarić u dobroj mjeri odraziti na uposlenike Kantonalnog suda u Sarajevu, kolege – suce, obitelji prozvanih, koliko će navedeni članak razoriti društvenih odnosa i unijeti još dublji jaz i mržnju među istima. Ova pitanja svakom novinaru pred očima i u svijesti moraju biti, da procjeni, je li ili nije prikladno nešto u tvrdnjama iznijeti, ili pak prešutjeti, što ne smije biti poznato, da se izbjegne sablazan, osobito kada se tiče stvari povjerljive prirode, koje zahtijevaju vrlo diskrecion govor.

Da je Enisa Pazalja zaista žrtva seksualnog uznemiravanja, „kao majka i žena“ nikada sebi ne bi dozvolila da to izađe u javnosti, radi svoje obitelji, radi svoje djece. Međutim, uz njezin pristanak Mirza H. Omerović dostavio je prijavu UDT-a Avdi Avdiću, koji ju je potom „ekspresno“ objavio!

„Dobro vršenje toga prava zahtijeva da priopćivanje, glede predmeta, bude uvijek istinito i – u poštivanju zahtjevâ pravednosti i ljubavi – potpuno; glede načina, da bude pošteno i prikladno, to jest da u pribavljanju i širenju vijestî savjesno poštuje moralne zakone, čovjekova prava i dostojanstvo.“ -DRUGI VATIKANSKI KONCIL, Dekr. Inter mirifica, 5: AAS 56 (1964) 147. Nužno je da svi članovi društva vrše i na tom području svoje dužnosti pravednosti i ljubavi. Neka se stoga i sredstvima društvenog priopćivanja trude oko oblikovanja i širenja ispravna javnog mnijenja. Solidarnost se očituje kao posljedica istinita i točna priopćivanja i slobodna protoka misli, koje pogoduju poznavanju i poštivanju drugoga.

„U novinstvu su odgovorni po samom svojem zvanju, obvezani, u širenju vijesti, služiti istini i ne vrijeđati ljubav. Oni će nastojati brigom jednakom poštivati narav činjenicâ i granice kritičkog suda prema osobama. Moraju izbjegavati da ne padnu u ozloglašivanja“ – KKC, br.: 2497.

Nažalost u članku na internet portalu Žurnal magazina, pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, ozloglasili su čovjeka, kao seksualnog manijaka i da ne kažem prestupnika, u čemu se mediji u svome izvještavanju – prema stavu Katoličke Crkve – na ispitu pali!

Pazaljina zavjera s „bolovanja“ protiv suca Vladimira Špoljarića!

Sve je bilo dobro osmišljeno i isplanirano uz podršku huškačkih medija prije godinu dana, a „trud“ je urodio plodom.

Prema pisanju Žurnal magazina, Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, od strane Enise Pazalje za navodno seksualno uznemiravanje je prijavljen 12. 02. 2019. godine i to Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH, dok se u sve – prema pisanju Žurnal magazina – uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po prijavi Enise Pazalje, a cio izvještaj je – prema onome što je glasnogovornik SIPA-e potvrdio za podobne medije – dostavljen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje. Prijava protiv Špoljarića stiže tek tri mjeseca kasnije, nakon što je u svibnju 2019. godine, kao Hrvat, potvrđen za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Do tada nije imao ni mrlje u svome radu!

Sve prethodno opisane radnje, i to: objava spornog članka na internet portalu Žurnal magazina u kojem se kompromitira i diskreditira sudac Vladimir Špoljarić, potom priopćenje SIPA-e itd., događaju se u vrijeme i za vrijeme baš u trenutku dok se Enisa Pazalja nalazi na „bolovanju“, ali smišljeno, o čemu ćemo u nastavku ovoga teksta progovoriti, razotkriti, ali i razobličiti i na čistac istjerati očito podmukli i gnusni plan u kojem se klevetom i lažnim prijavljivanjem Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić klevetom smakao sa pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

No, vratimo se raskrinkavanju podmuklog plana, skovanog očito od strane Enise Pazalje, koja je instruirana od strane za sada nepoznatih osoba iz policijskog i parapolicijskog obavještajnog establišmenta!

Najprije, ‘ko je god imao priliku uživo vidjeti i popričati sa sucem Vladimirom Špoljarićem mogao je steći nedvojben dojam, da se radi o osobi uredne vanjštine i veoma pristojnog izgleda, klinički imponuje, kao osoba veoma velikih stručnih, intelektualnih i moralnih kapaciteta, korektnog principijelnog sudijskog držanja, a profesionalizam i stručnost u radu na strani su istoga. Kao osoba nije sklona ni simuliranju, niti disimuliranju. To pokazuje i činjenica, da u 30-ak godina njegova rada nije zabilježena niti jedna nepravilnost ili stvar, koja bi ga mogla kompromitirati, ili eventualno diskreditirati.

Od studenog 2018., dvije godine pred odlazak u penziju, imenovan je za v. d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, a kasnije i za Predsjednika Suda, pa zbog čega bi onda čovjek, koji je svoju karijeru gradio i izgradio, veliki ugled stekao, svoju karijeru sa kojekakvim seksualnim avanturama, na kraju ukanalio?! Nelogično! To ne bi nitko, pogotovo ne sudac Vladimir Špoljarić, koji skromno vozi Clio iz 2007. godine za koji kaže da vrijedi „oko četiri hiljade maraka“, iako ima mjesečnu plaću 4.267 KM, a ušteđevinu oko 1.000 KM!

U vrijeme dok se sudac Vladimir Špoljarić prije godinu dana „razapinjao“ u mas medijima pod medijskom i Pazaljinom optužbom, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, Enisa Pazalja se, kako je to već prethodno navedeno za to vrijeme nalazi na „bolovanju“. Sudac Špoljarić dao je tek dostojanstven odgovor iz Kantonalnog suda u Sarajevu: da su optužne neistinite i zlonamjerne, ali zadržavajući ono sudijsko dostojanstveno držanje spram gnusnih optužbi, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju.

Nije danas više tajna, da je danas postao oprobani, ali ustaljeni trend, koji u javnosti dobro prolazi, da uposlenici ili radnice optuže svoje šefove ili poslodavce za tobožnje seksualno uznemiravanje. Ne kažem, da toga zaista u stvarnosti nema, dakako, da ima, ali uzmimo činjenicu, koliko je samo žrtvi takvih lažnih optužbi, i ovo je činjenica koju ne smijemo zanemariti.

Rekoh, da je optužba za seksualno uznemiravanje na račun poslodavaca i šefova oprobani, ali ustaljeni trend, koji u javnosti dobro prolazi, da uposlenici ili radnice optuže svoje šefove ili poslodavce za tobožnje seksualno uznemiravanje“! Kod ovakvih optužbi kod javnosti nije bitna ni istina ni neistina – važno je da prolazi i uzima se kao „zdravo za gotovo“, a onaj koji je pod ovakvim optužbama ozloglašen biva u javnosti i po internet portalima brojnim komentarima: negativnim, odvratnim i gnusnim „kamenovan“, a presumpcija nevinosti postaje nepoznanica!

Postavlja se opravdano pitanje: hajka protiv Špoljarića je krenula prije godinu dana, a nakon što je  oglašen na internet portalu Žurnal magazin članak pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, zbog čega se taj članak POJAVLJUJE I OBJAVLJUJE U JAVNOSTI U VRIJEME I ZA VRIJEME DOK SE ENISA PAZALJA NALAZI NA „BOLOVANJU“!?

Enisa Pazalja, koja je u prijavi optužila Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu suca Vladimira Špoljarića, da ju je navodno seksualno uznemiravao, otišla je na smišljeno „bolovanje“ prije nego li je medijska hajka protiv suca Špoljarića izbila u medijima, što znači, da je sve, očito u dogovoru Enise Pazalje i medija, te za sada više nepoznatih osoba, bilo sve dobro isplanirano, jer se Pazalja sa „bolovanja“ – odakle mirno promatra razvoj situacije – tada nadala, da će suca Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, po njezinim, već iz prošlosti ustaljenim i oprobanim optužbama, ukloniti sa mjesta i pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon čega će se ona, kao „pobjednik“ sa sigurne distance – „bolovanja“ vratiti u kojem je odigrala vrlo prljavu, sramnu, nečasnu i podmuklu ulogu u kovanju zavjere protiv suca Vladimira Špoljarića. I uspjela je!

Jahala je u rat, no ne i u pobjedu, jer će istina uvijek na kraju pobijediti!

Postavimo još jedno logično pitanje: Zbog čega se čekalo, prije godinu dana, da Enisa Pazalja naprije ode na tobožnje „bolovanje“, pa da se tek onda navedeni članak oglašava na internet portalu Žurnal magazin, koji kompromitira suca Špoljarića i pokreće cijela hajka protiv njega, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju?!

Žurnal tvrdi: „Nakon takvog mobinga Enisa Pazalja prinuđena je otići na bolovanje, ali se uz sve rizike koje to nosi, odlučila da sve prijavi Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH“.

Tvrdi Enisa Pazalja, da je navodno bila „prinuđena otići na bolovanje, zbog mobinga koji je trpjela od strane suca Špoljarića“, te nadodaje, da na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos“, ali je začudno, da ista ta „povrijeđena i uvrijeđena žena i majka“ imenom Enisa Pazalja nije bila uvrijeđena ni kao majka i žena povrijeđena, nakon njezine navodne dugogodišnje tajne ljubavne izvanbračne veze sa bivšim predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem, o čemu naveliko priča i bruji sav pravosudni establišment na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Odlazak na „bolovanje“ nije ni u najmanju ruku imao za cilj to što Enisa Pazalja nije više mogla trpjeti navodni mobing od strane suca Vladimira Špoljarića, nego pripremu i realizaciju, onoga što će tek uslijediti: očito dogovoreni, ali gnusni i podmukli skovani plan zavjere protiv Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu sa ciljem njegova rušenja, popraćeno orkestriranim, ali naručenim objavama huškačkih medija, odakle Enisa Pazaljasa „bolovanja“ mirno promatra razvoj situacije – gdje će kako se nada – suca Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, po njezinim, već iz prošlosti ustaljenim i oprobanim optužbama, ukloniti sa mjesta i pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon čega će se ona, kao „pobjednik“ sa sigurne distance – „bolovanja“ vratiti u kojem je odigrala vrlo prljavu, sramnu, nečasnu i podmuklu ulogu u kovanju zavjere protiv suca Vladimira Špoljarića.

Ako Enisa Pazalja pak govori istinu (u što čisto sumnjam), zbog čega je prije objave članka na Žurnal magazinu pobjegla na „bolovanje“?! Vjerojatno, što je od stida i srama teško pogledati u oči čovjeku – sucu Vladimiru Špoljariću, koji je žrtva laži i klevete Enise Pazalje! “Tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena” – kaže Sv. Pismo. Dakle, ‘ko govori istinu, on ne bježi, nego na „svjetlost dolazi“, na čistac, u poštenu borbu.

No, tu nije kraj, pa jahači nastavljaju igrati dalje zadanu im igru!

Žurnal objavljuje novi članak pod nazivom: „SLUČAJ SUDIJE ŠPOLJARIĆA ISTRAŽUJE I SIPA: Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca…“ Objavljeno: 10.10.2019. u 12:52h, u kojem članku se sada tvrdi, „kako saznaje Žurnal, Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već je dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e…“. A ove godine isti portal je oglasio članak: da se okončava istraga protiv Špoljarića!

Upravo iz ove konstatacije stječe se jak dojam, pored svega navedenog, da se kompromitacija i diskreditacija predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, planira, odrađuje i realizira uz suradnju i sa pripadnicima SIPA-e, slijedom navedenog se stječe zaključak, da je sve unaprijed dobro organizirano i isplanirano, samo se čekalo da se Enisa Pazalja povuče na sigurnu distancu „bolovanja“, kako bi akteri kroz medije i Agencije „odradili“ suca Špoljarića.

‘Ko je iz SIPA-e odlučio, da „začini“ medijsku hajku protiv suca Špoljarića, pa počinio krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Povredu tajnosti postupka“, pa „ekskluzivno“ prije glasnogovornika SIPA-e, mimo svih protokola, dao medijima informaciju, da je„Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e…“?!

Nije više javna tajna, da je SIPA, kao Agencija postala mjesto kovanja strašnih zavjera protiv nositelja pravosudnih funkcija hrvatske nacionalnosti, osobito uz činjenicu jer i Tužiteljstvo BiH provodi istragu protiv više pripadnika SIPA-e, zbog osnovane sumnje u nezakonitost radnji istih, na Vašu štetu gospođo Tadić, kada su me podstrekavali da lažem na Vas da i Vas kao hrvatskog kadra uklone tada sa pozicije Glavnog tužioca BiH. Glavni akteri koji su mene podstrekavali su Čerkez i Šahinpašić. Ista ova grupa postupa i u predmetu protiv sudije Vladimira Špoljarića.

Međutim, moramo se složiti, da su Žurnal magazin i drugi akteri iz SIPA-e ovoga puta u odnosu na suca Vladimira Špoljarića napravili „pucanj u prazno“ za razliku od suca Huseina Delalića, koji je pravosnažno osuđivani seksualni prijestupnik bio i te činjenice VSTV-u prikrio, nakon čega je nedavno suspendiran sa sudijske dužnosti suca Kantonalnog suda u Sarajevu, bio. Sudac Husein Delalić nije ovakvu činjenicu niti nijekao, čak je za Avaz to i potvrdio. Nakon što je Žurnal magazin objavio da je sudac Delalić osuđivan zbog pokušaja silovanja bio, dopise VSTV-u BiH slali su Delegacija EU u BiH tražeći ultimativno od VSTV-a BiH da preispitaju imenovanje i produžetak mandata sucu Huseinu Delaliću. I preispitali su: ekspresno je suspendiran bio!

Ne pamtim slučaj, da je protiv nekoga Državno tužilaštvo otvorilo istragu zbog navodnog seksualnog uznemiravanja. To je po Zakonu o ravnopravnosti spolova. Kod ovakvih krivičnih djela koje atakuju na moral i ugled, osnovno pravo tužioca jest da provjeri kredibilitet prijavitelja/svjedoka, što je u slučaju Pazalje izostalo. Javno se priča u pravosudnom establišmentu, da je postojala slika Enise Pazalje dok se „vucarala“ sa Jasminom Jahjaefendićem, tadašnjim predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu, te da je u vrlo nepristojnom izdanju u njegov kabinet tada dolazila, te da je sumnjivo ispite polagala..

Međutim, gore bitnih poteza i reakcija u odnosu na suca Vladimira Špoljarića, koji je prijavljen da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, i nema! Bit će sigurno, što su svi prozreli igru „crnih jahača“ u zavjeri protiv suca Vladimira Špoljarića.

Čak je i OHR u čudu, zbog suspenzije Vladimira Špoljarića!

„Svatko mora čuvati pravednu suzdržljivost glede privatnog života ljudî. Odgovorni za obavješćivanje moraju održavati pravilan razmjer između zahtjeva zajedničkog dobra i poštivanja posebnih prava. Upletanje sredstava obavješćivanja u privatni život osoba koje su u nekoj političkoj ili javnoj djelatnosti za osudu je ako škodi njihovoj intimnosti ili slobodi“ – iz nauka Katoličke Crkve, broj: 2492., a ako su medijske objave, koje se tiču intimnosti i slobode, kao u slučaju suca Vladimira Špoljarića očito lažne, takve objave su „pravo nasilje učinjeno drugomu. Ona ga pogađa u sposobnosti spoznaje, koja je uvjet za svaki sud i svaku odluku. Ona sadrži klicu podjele duhova i svih zala što ih ta podjela uzrokuje. Laž je pogubna za svako društvo; ona potkopava povjerenje među ljudima i razdire tkivo društvenih odnosa“ – KKC, br.: 2486.

„Laž je najizravnija povreda istine. Lagati, znači govoriti ili raditi protiv istine, radi zavođenja u bludnju. Ranjavajući čovjekov odnos prema istini i prema bližnjemu, laž vrijeđa temeljni odnošaj čovjeka i njegove riječi prema Gospodinu. Težina laži mjeri se prema naravi istine koju izobličuje, prema okolnostima i nakanama onoga tko laže, prema šteti što su je pretrpjeli oni koji su žrtve laži. Iako je laž, u sebi, samo laki grijeh, postaje smrtnim grijehom kad teško vrijeđa kreposti pravednosti i ljubavi“ – KKC, br.: 2483, 2484.

Laž ili kleveta, a „kad je izrečena javno, izjava protivna istini zadobiva osobitu težinu“ – KKC, br.: 2476. U svakom izvještavanju, a o čemu smo već na to ukazali, mediji moraju strogo paziti, da ne padnu u ozloglašavanja poštivajući – kroz solidarnost – privatnost i slobodu drugoga, a glede načina izvještavanja, da bude pošteno i prikladno.

Završavajući ovo pismo Vama, na pažnju i savjest Vam stavljam, duboko potresen i ožalošćen, kao netko ko je bio žrtva pravosudnog montiranog progona od kojih optužbi sam presudom suda oslobođen, dužnost Vam je gospođo Tadić i pred Bogom i narodom, da učinite ono što je u Vašoj moći. Na Posljednjem sudu neće nas Bog pitati, koliko smo molili, nego koja smo dobra djela propustili učiniti, a mogli smo. Obećali ste prilikom preuzimanja i Vašeg imenovanja na poziciju Glavnog tužioca BiH da neće biti montiranih optužnica. Sprovedite to u djelo!

Ipak, konačna riječ prema svakome od nas, jedino i samo Bogu koji jest Ljubav na Posljednjem sudu pripada: „I izići će Bog u onaj dan – koji su dobro činili na uskrsnuće života, a koji su radili zlo na uskrsnuće osude, i otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni. Na Posljednjem sudu otkrit će se sve, što je tko za svoga zemaljskoga života dobra učinio ili propustio učiniti, jer sve zlo koje čine opaki, zabilježeno je, a da oni to i ne znaju. Tada ćemo shvatiti posljednji smisao čitava stvorenja, shvatit ćemo sve ove čudesne i nejasne puteve kojima je Njegova Providnost vodila svaku stvar njezinom konačnom cilju, i kao savršeni cilj uvid, da Božja pravda pobjeđuje sve nepravde što su ih Božja stvorenja počinila“.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});