Šimić poručio nervoznom i oronulom Avdi Avdiću: „Bit će još optužnica protiv tvojih prijatelja i informanata, dokaza ima“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Nije prošlo ni dva dana, a samo mi je trebalo da opet budem u pravu. Plaćeni policijski novinar, oronuli 40-ogodišnjak Avdo Avdić, koji je sa „40 godina krenuo od nule“, ponovno na scenu stupa, i kao i obično brani svoje prijatelje, koji ga snabdijevaju informacijama, inače optuženike za visoku korupciju i kriminal Dragana Mektića, Osmana Mehmedagića – Osmice, Muhameda Pekića, Vahidina Šahinpašića…a bit će još optužnica, jer dokaza ima!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je jučer optužnicu protiv načelnika kriminalističko – istražnog odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića.Šahinpašić Vahidin se tereti, da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, drugom protivpravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku  koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio krivično djelo protupravno lišenje slobode iz člana 147. stav 1. KZ-a BiH i krivično djelo – ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje“ – saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Nije dugo trebalo da se oglasi njegov „glasnogovornik“ Avdo Avdić, braneći u članku svoga prijatelja Vahidina Šahinpašića, „šefa istraga u SIPA-i“ napadajući sve i svakoga od Fahrudina Radončića, mene, Gordane Tadić, Ružice Jukić, Mije Krešića, i mogao bi do sutra da pišem o ovome. 

U konkretnom slučaju Avdo Avdić tvrdi i mišljenja je u današnjem članku to, što Tužilaštvo BiH procesuira sve njegove prijatelje i informante, dakle podiglo optužnicu protiv dva bivša ministra sigurnosti BiH Mektića i Ahmetovića, i aktuelnog ministra sigurnosti BiH Cikotića (SDA), te Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e BIH, bliskog SDA stranci i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića i Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, da Tužilaštvo ruši sigurnosni sistem, nastojeći poistovjetiti ljude sa institucijom, ali kada je bio optužen Goran Zubac u svojstvu direktora SIPA-e, to nije bilo rušenje sigurnosnog sistema. Razlog on nije Avdićev prijatelj.

I druga tužilaštva u BiH optužuju ministre policija, pa nikada nitko nije rekao da je to misija rušenja sistema. To samo Avdo Avdić tvrdi, kad su u pitanju njegovi prijatelji, koji su na udaru tužilaštava zbog kriminala i korupcije. 

Vahidin Šahinpašić, inače „šef istraga u SIPA-i“ – kako ga Avdo Avdić voli zvati, najbolji je prijatelj Avde Avdića, kojemu je njegov vlastiti portal Istraga.ba doživio još jedan snažan udarac, jer će još jedan Avdićev prijatelj na optuženičku klupu. Pa ako „šef istraga u SIPA-i“ ide na optuženičku klupu, je li Istraga.ba ugrožena?! Da!

Oronuli i propali novinar Avdo Avdić koji je sa „40 godina krenuo od nule“ nastavlja svoju ne tako snažnu medijsku ofanzivu na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, koja je odvažno, ali sigurno odlučila da počisti policijske i sigurnosne redove od kriminala i korupcije. Avdića prati Oslobođenje i Slobodna Bosna, koji redovito, kao i Mektićeve vulgarne, objave prenose. No nije to važno, posljednji trzaji Avdićevih prijatelja (Mektića, Mehmedagića i Šahinpašića) naziru se iz Avdićevih tekstova, koji mora da shvati to, da niti jedan članak ne može promijeniti ništa od onoga što Tužilaštvo BiH radi, jer bitno je ono što se u sudu dogodi.

Avdićev prijatelj Osman Mehmedagić – Osmica, inače direktor OSA-e BIH, koji ima trenutno dvije podignute optužnice za koruptivno krivično djelo – zlouporabe ovlasti, položaja i moći, odavno Avdo Avdić informacijama i tajnim snimcima iz pošta snabdijeva, zbog čega je i „zaradio“ optužnicu, ali smo konačno postali svjedoci da za Avdu Avdića radi i nelegalno sluša i snima, ogroman  broj djelatnika OSA-e BiH. Njih zavaljuje Osman Mehmedagić  – Osmica, kao što je zavalio nesretnog Muhameda Pekića, uposlenika OSA-e, da skine nelegalno kamere sa pošte, i dostavi ih Avdi Avdiću na objavu, kako bi se diskreditirao pošiljalac anonimne krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića – Osmice. I Pekić i Mehmedagić zbog toga su optuženi! 

No, Avdo Avdić ide dalje, ali po zadatku i „za pare“!

„Neumorno“ brani Avdo Avdić i svoga prijatelja Dragana Mektića, optuženika za visoku korupciju, poznatog u javnosti kao krajnje vulgarnog i nekulturnog političara, koji drugima mater i sve živo i mrtvo psuje.

Nikada nisam uzeo niti jednu KM da bi napisao članak protiv nekoga. Smatrao sam da to trebam raditi iskreno i pošteno, bez one sintagme, da me etiketiraju kao plaćenog novinara.

Za razliku od mene, Avdo Avdić to radi za pare. Nije bitna ni istina ni neistina, bitan je keš za Avdu, jer koliko para, toliko muzike, a to potvrđuju javne slike Avde Avdića koji sjedi u društvu visokih funkcionera SDA stranke, optuženih za korupciju, po sarajevskim kafanama i restoranima, i plaćaju ovome oronulom kokošaru ručkove i bakšiš daju, kako bi koji članak u „njihovu“ korist napisao.

Razumijem, da od nečega moraš živjeti i nekako se kroz život probijati, ali probijati se na muci drugih još nepošteno i bezočno u javnim člancima lažući to ne mogu da shvatim, jer je opće poznato da sve Avdićeve objave „tuknu“ na SDA kuhinju.

Da Avdić ipak nije takav pravednik kakvim se predstavlja, da njegove ‘istrage’ u cilju odbrane države i pravde debelo tuknu na politički bh štimung, u režiji SDA, i bliskih ljudi toj stranci, pokazuje i slijedeće:

Puna BiH lažnih diploma, samo je jedna „originalna“: diploma direktora OSA – e“!

Da razjasnimo malo i taj neželjeni segment.

Avdo Avdić nije do temelja pokvaren, ali društvom kojim je okružen (Mektić, Osmica, Sarajlić), iskvare čovjeka, međutim ni njegovo ‘maslo nije za Ramazana’, o čemu smo već pisali na stranicama ovog portala.

Naime, crv sumnje se probudio odmah nakon afera ‘diplome’ iz prostog a logičnog razloga.

Avdić, pa ni njegov bivši portal ‘Žurnal’ se nisu nimalo potrudili da, slično kao sa lažnom diplomom medicinske sestre za 18 dana, rasvijetle diplome direktora Osmana Mehmedagića ‘Osmice’, sumnjivog lika zbog kojeg je krovna obavještajna i sigurnosna organizacija u BiH OSA zakovala čitavu državu BiH i još se ne zna konačan ishod. Ono što svi građani BiH već znaju je činjenica da je ovaj ratni pratilac Alije Izetbegovića i električar po struci nakon objavljivanja da mu je u Banja Luci poništen lažna diploma menadžera, tip pokazao drugu sa fantomskog ‘Američkog Univerziteta’ u BiH ‘ koja također nije validna, plus, izjavio kako još studira u Travniku, proglašavajući svoju drugu diplomu ‘državnom tajnom’.

Cijela BiH prati ove afere ‘Osmice’ i njegovog školanja, SDA a posebno Bakir Izetbegović i Bisera Turković brane ‘Osmicu’ do posljednje kapi bh države i Bošnjaka, žrtvujući i ministarsko vijeće i federalnu vlast, Avdić se na ovakve afere ni ne osvrće.

Ono kad znaš Bakira sa slike, ili uživo?

Nakon jednog nedavnog gostovanja na tv ‘Face’ na upit novinara da li poznaje Bakira Izetbegovića, Avdo je lakonski izjavio da se nikad nisu uživo susreli i vidjeli, da bi nakon što je istraživao Aljošu Čamparu i njegov napuštanje SDA, na istoj televiziji Čampara izjavio kakao Avdić laže, kako je Avdić u SDA te kako je lično Čampara vidio Avdića kod Bakira u kabinetu.

U „istraživačkim“ djelima Avdića također nema aferaških tekstova niti ‘otkrivanja’ silnih malverzacija, Bakria Izetbegovića, Asima Sarajlića, Sebije Izetbegović i Kliničkog Centra u Sarajevu a svi znamo, čitamo i gledamo šta se sve u ovoj ustanovi dešava, dok se Bakir Izetbegovć ne libi da je ‘otima’ i hvali na sva usta.

Šta nam to dokazuje?

Da Avdić ipak nije takav pravednik kakvim se predstavlja, da njegove ‘istrage’ u cilju odbrane države i pravde debelo tuknu na politički bh štimung, u režiji SDA.

Ponovit ćemo. Toliko snimaka i to kvalitetno i stručno napravljenih, toliko dokumenata i originala može dati samo jedna služba i likovi tipa ‘Osmice’ a ni tvrdnje ministra unutrašnjih poslova BiH bivšeg SDA kadra Aljoše Čampare nisu nimalo bezazlene.

Avdić će na pitanje novinara reći kad mu spočitavaju da se sastao sa tim ili tim, ‘pa ja se sastajem sa svakim’, što je tu čudno. Ništa osim svega pomalo.

Avdić posjeduje dokument optužnice i prije nego ona dođe Sudu na potvrđivanje, Avdić ima kao dokaz svojih afera originalne stenograme, u obračunu sa ministrom policije Čamparom, Avdo je podastro snimke čak iz bh Pošte, na kojima su snimani građani koji su tamo predali krivičnu prijavu protiv ‘Osmice’, zbog čega je protiv ‘Osmice’ podnešena i potvrđena optužnica..

Posljednji snimak ‘Potkivanje II’ je profesionalno obrađen, neda se oteti utisku da je skoro neizvodljivo da to uradi novinar. Pogotovo ne Avdo!

Je li istraga u toku? Vidjet ćemo kada padnu Avdini prijatelji iz sigurnosnog i policijskog sektora koji ga snabdijevaju informacijama.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI