fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SIP BiH će zbog izbornih prevara tražiti pomoć stranih država

Autor: dnevno.ba

Borba protiv manipulacija na biračkim mjestima, kao i protiv evidentnih prevara koje su masovno zabilježene kada je u pitanju glasovanje poštom iz inozemstva ne prestaje biti aktualna tema. Čudna situacija i prijepori oko eventualnog sprečavanja manipulacija putem glasovanja poštom događa se i unutar samog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH).

Sporna međunarodna pravna pomoć

Naime, SIP BiH je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao utvrđivanje procedura vezanih za zloupotrebe glasovanja izvan BiH, što je, kako javlja portal klix.ba, rezultiralo žustrom raspravom kada je uočeno da u finalnoj verziji nedostaje član  vezan za traženje međunarodne pravne pomoći.
Član SIP-a BiH Suad Arnautović uočio je na 68. hitnoj sjednici da u finalnoj verziji dokumenta, koji je trebalo usvajati, nedostaje član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći koji je ranije usvojen na kolegiju SIP-a BiH.
– U finalnoj verziji je taj dio potpuno izbrisan. Ne znam što se od kolegija do dolaska na sjednicu desilo s tim materijalom… Nemojte da se pravimo ludi. Je li to izbrisano i tko je odlučio da to ne bude u konačnoj verziji? –  pitao je Arnautović.
Nakon toga su se javili predsjednik SIP BiH Željko Bakalar i članica Vanja Bjelica-Prutina, kazavši da je stav kolegija da član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći bude u konačnoj verziji i da smatraju da je riječ o tehničkoj grešci.
Članica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić je obrazložila da se u članu, za koji je utvrđeno da nedostaje i koji je kasnije vraćen, navodi kako SIP BiH može inicirati podnošenje molbi  zemljama u kojima su registrirani birači za glasanje radi osiguranja izbornog procesa.
Svi članovi SIP-a BiH, izuzev Vlade Rogića, glasovali su da prijedlog po kojem  SIP BiH može tražiti pomoć u u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima bude usvojen kako bi se sve do Lokalnih izbora 15. 11., pa čak i nakon toga, mogle spriječiti eventualne zlouporabe, a takva odluka je donesena upravo zbog njihovog velikog broja.

BiH će zamolnicama tražiti pomoć

Član SIP-a BiH Vlado Rogić, kako piše klix.ba, koji se javio telefonski, istakao je da prihvata sve točke koje su predložene, ali da ne može prihvatiti odluku o postupanju SIP-a BiH sa ciljem osiguranja točnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Središnjeg biračkog popisa.
– Bojim se da će zbuniti glasače. Nećemo pred javnošću moći obrazložiti da dva dana prije izbora, ili pet dana nakon toga, neki budu skidani s biračkog popisa ili im na drugi način bude onemogućeno biračko pravo – rekao je Rogić.
Međutim, na kraju je odluka usvojena i nalazi se među dokumentima objavljenim na službenim stranicama SIP-a BiH. Sastavni dio odluke je i sporni član u kojem stoji da će SIP BiH u kaznenim stvarima inicirati podnošenje zamolnica zemljama u kojima su registrirani birači iz BiH za glasovanje iz inozemstva, navodi Dnevni list.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});