fbpx
Arhiva

SIPA OTKRIVA: Tko je bio posrednik u nabavci respiratora? Tvrdi se da je riječ o Crnogorcima

Autor: Dnevno

SIPA zanima ko se i kako pojavio kao posrednik u nabavci ovih respiratora i gdje su uplaćene sredstva.

Djelatnici SIPA-e obavljaju i dalje pretres Federalne uprave civilne zaštite na Stupu. Oni su jučer obavili i razgovor s Fahrudinom Solakom, direktorom ove institucije, a povodom afere “Respiratori”, saznaje “Dnevni avaz”.

Ova informacija potvrđena nam je iz Tužilaštva BiH, koje je jučer preuzelo predmet nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je u BiH uvezla “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Saznajemo da je razgovor obavljen u sjedištu Federalne uprave civilne zaštite na Stupu nakon što je Solak napustio bolnicu. Tom prilikom pripadnicima SIPA-e Solak je ustupio svu dokumentaciju o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova Federacije, vrijednih 10,5 miliona KM.

U toku je pretres kompanije “Srebrena malina” u Vogošći, što je potvrdio i portparol SIPA-e Luka Miladinović. U toku su pretresi na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo. Jedna je na Stupu, a druga na području Vogošće i dovode se u vezu sa tim predmetom”, rekao je Mladinović.On je naglasio da se pretresi vrše po naredbi Suda BiH, te da će više informacija biti poznato nakon završetka aktivnosti.

Prema informacijama “Avaza”, Solak je jučer kazao da je sa strane FUZC-a sve bilo transparentno, ali SIPA će sada sve utvrditi s obzirom na to da su izuzeti i ugovori s jednom bankom s kojom je poslovala “Srebrena malina”.

Pripadnici SIPA i danas obavljaju i pretres “Srebrene maline”  u Vogošći koja je u vlasništvu Hodžić, ali on nije saslušavan.

No, kako Avaz saznaje, SIPA zanima ko se i kako pojavio kao posrednik u nabavci ovih respiratora i gdje su uplaćene sredstva. Naši izvori tvrde da su SIPA i  Tužilaštvo BiH zatražili danas pomoć od crnogorskog pravosuđa, s obzirom da se kao posrednik u nabavci pojavljuje jedna firma iz ove države.

Ovaj podatak novi je u istrazi, a do njege je SIPA došla nakon što je ušla jučer u trag novcu i računima.

Autor: Dnevno

ZADNJE VIJESTI