SIPA POZVALA JOSIPA ŠIMIĆA-ĐINĐIĆA NA RAZGOVOR!

Autor: dnevno.ba

Postupajući po Naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, odsjek za terorizam, za dan 28. 10. 2020. godine u 10,00 sati, pozvali su Josipa Šimića-Đinđića na razgovor.

Potvrdio je ovo za portal Dnevno Josip Šimić: „Danas oko 13,00 sati kontaktirali su me pripadnici SIPA-e na moj lični telefon i zamolili, da ako želim da podijelim svoja saznanja sa njima u vidu informativnog razgovora, napominjući mi da ništa nije pod „moranje“ na što sam i pristao, jer u konkretnom slučaju ne postoji razlog zbog čega se ne bih odazvao, kada je sigurnost glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić u pitanju“.

„Procijenit ću razborito koliko je pametno, da istima otkrivam svoj izvor i svoj saznanja, obzirom, da odsjek za terorizam u SIPA-i djeluje u okviru Kriminalističko – istražnog odjela SIPA-e (KIO SIPA), na čijem se čelu još uvijek nalazi osumnjičeni Vahidin Šahinpašić, protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo formalnu naredbu o provođenju istrage, koji se sumnjiči da je u krivičnopravnim radnjama ostvario i počinio “obilježja više koruptivnih krivičnih djela” na štetu Gordane Tadić i dr., a predmetnom istragom sumnjiči se, da je u proteklom periodu, zajedno sa drugima, ozbiljno ugrozio glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i njezinu sigurnost“ – navodi Šimić.

Podsjećamo, SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH kontaktirala Šimića, nakon što je objavio informaciju da se na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić sprema atentat.

U intervju za Dnevni avaz, Šimić Đinđić  otkriva, da su ga upozoravali, da je ugrožena sigurnost glavne tužiteljice, moje informacije su provjerene – tvrdi u razgovoru za Avaz.

Josip Šimić Đinđić navodi da je razlog za spremanje atentata to što je Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo predmete i u toku su pripreme za procesuiranje čelnih ljudi u sigurnosnim agencijama, procesuiranje političke korupcije visokog stepena i borba protiv organiziranog pravosudnog kriminala u BiH. 

Josip Šimić Đinđić za “Avaz” je govorio više o svojim saznanjima.

– Po naredbi Tužilaštva BiH, tačnije dežurnog tužioca, SIPA je otpočela provođenje istražnjih radnji i prikupljanje informacija u vezi sa ovim slučajem – kazao je Šimić Đinđić. Također, novinar Đinđić tvrdi da je nedavno sjedio sa jednim pripadnikom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, te da je upravo to izvor njegovih informacija.

– Pripadnik Obavještajno sigurnosne agencije BiH me i prije upozoravao da je ugrožena sigurnost glavne tužiteljice BiH, Gordane Tadić. Ono što sa sigurnošću tvrdim jeste da je informacija provjerena, jer mi je isti taj pripadnik Obavještajno sigurnosne agencije mjesec dana prije nego što je gospođa Tadić bila napadnuta u Olovu, kazao kako se sprema napad na tužiteljicu – otkriva Šimić Đinđić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI