fbpx

SIPA uručila poziv Zdravku Mamiću, danas se mora pojaviti u Sudu BiH

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Za Klix.ba je potvrđeno da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije je potvrđeno da on nije uhićen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH.

Prema neslužbenim informacijama, Zdravko Mamić se jutros nalazio u Mostaru.

Ovaj potez bh. sigurnosne agencije uslijedio je nakon što je susjedna Republika Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u našoj zemlji o raspisivanju međunarodne tjeralice za Mamićem koji se već godinu dana nalazi u Međugorju.

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj. Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji. Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno plaćanje jamstva.

Tjeralica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za sudjelovanje u izvlačenju 38 milijuna KM iz Dinama.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI