fbpx

Šišmiši iz Aluminijskog i nisu zaslužili drugačiji kraj

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Nakon zajedničkog sastanka predstavnika sindikata i zaposlenika Aluminija, te Uprave i Nadzornog odbora s predsjednik HNS-a Draganom Čovićem i dopremijerkom FBiH Jelkom Milićević doneseno je pet zaključaka.

Sastanak je održan prvo u zgradi HDZ-a u Mostaru, a zatim je nastavljen u prostorijama Aluminija. Doneseni su sljedeći zaključci:

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i sindikata Aluminija d.d. Mostar bit će postupno zbrinjavanje i skrb o radnicima Aluminija.

2. Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za mirovinsko osiguranje radnika Aluminija što će biti prvi proritet hrvatskim predstavnicima u vlasti.

3. Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te sukladno rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljenjem odlučivanju o sudbini tvornice i radnika će biti uključeni, uz Nadzorni odbor i Upravu, i predstavnici sindikata i zaposlenika bez kojih neće biti donesena niti jedna odluka.

“Na kraju izražavamo želju i vjeru da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija d.d. zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i drugih političara svih razina vlasti u BiH, a posebno Vlade Federacije BiH”, priopćeno je nakon sastanka.

Za kraj se kaže da se očekuje i pomoć Vlade Republike Hrvatske koja je, kako se navodi kao jedan od suvlasnika i do sada pružala podršku.

Nakon sastanka akteri razgovora nisu željeli dati izjave brojnim novinarima bh. medija koji su cijelog dana pratili razvoj događaja i čekali rasplet u prostorijama tvornice. Svoje vrijeme su odvojili samo za televiziju iz Republike Hrvatske TV Nova.

Što nakon svega reći nego da Aluminijski i nije zaslužio drugačiji kraj od ovoga koji ga je snašao s obzirom tko ih vodi. Novinari, prvenstveno u Mostaru, ali i širom zemlje, maksimalno su ih podržavali zadnjih mjeseci u njihovoj borbi, što se itekako vidjelo i tijekom jučerašnjeg dana, a oni im jednim ovakvim nepromišljenim potezom jučer zahvališe. Bravo genijalci, eto vam Nova TV pa neka vas brani do sudnjega dana.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI