fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sjedinjene Američke Države ublažava ograničenja putovanja nametnuta Kubi

Autor: dnevno.ba

Sjedinjene Države ublažit će ograničenja putovanja nametnuta Kubi, objavio je ured američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak navečer.

Ublažavanje mjera podrazumijeva i jačanje konzularnih usluga i procesa izdavanja viza u američkom veleposlanstvu u Havani kako bi se što većem broju Kubanaca koji žele ući u SAD, kako bi posjetili rodbinu, to omogućilo.

Ukida se i ograničenje na prijenos novca koji su Kubancima iz SAD-a slali članovi obitelji.

Očekuje se da će ublažavanje ograničenja dovesti do određenog povećanja u broju putovanja između dviju zemalja.

Osim toga, kubanski bi poduzetnici trebali sada lakše pristupati američkim internetskim servisima i platformama za online trgovinu.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova u svojem je priopćenju ublažavanje mjera nazvalo ograničenim, ali korakom u pravom smjeru.

No odluka američke administracije o ublažavanju mjera ne mijenja ništa u vezi s američkim embargom protiv Kube, odnosno ekonomskim sankcijama koje je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump, ustvrdilo je kubansko ministarstvo.

Potkraj travnja ove godine SAD i Kuba prvi su put u četiri godine održale izravne pregovore na visokoj razini o migracijama.

Visoki dužnosnici razgovarali su, među ostalim, o provedbi postojećih imigracijskih sporazuma.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je kritike SAD-u zbog nepridržavanja bilateralnog sporazuma koji kubanskim građanima jamči 20.000 viza godišnje.

Američki visoki dužnosnik rekao je sada da taj broj treba postići što prije.

Trumpova administracija poništila je napredak u pregovorima između SAD-a i Kube koji je postignut za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Trump je pojačao sankcije Kubi. Uveo je zabranu ulaska u SAD bivšem kubanskom predsjedniku Raulu Castru i ograničio transfer novca na Kubu.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});