fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot

SKANDAL: Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević, preko svojih poslušnika, neovlašteno prati i uhodi uposlenike Zavoda!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine već se sprovode izvidi protiv Faruka Zubčevića, no, izgleda, da će odgovornost Faruka Zubčevića preispitivati više institucija u F BiH i BiH.

U više svojih javno objavljenih članaka pisali smo o direktoru Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Faruku Zubčeviću, ukazujući na njegovo ponašanje, koje šteti ugledu institucije KPZ-a Sarajevo, te smo s tim u vezi objelodanili i određene dokaze, koji ukazuju, da nadležna tužiteljstva u BiH (Kantonalno tužiteljstvo KS i Tužiteljstvo BiH) sprovode izvide (istražne radnje) protiv Faruka Zubčevića, zbog više krivičnih djela.

Termiz, Zeković, Softić i Korjenić su već duže vrijeme na odstrelu direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića, o čemu smo pisali.

Zubčević je prijavljen, da je u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, odlukom Vlade F BiH, u obavljanju svoje službe druge zlostavljao, nanosio im duševne patnje, zastrašivao ih i vrijeđao, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo osoba, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Ediba Termiza, Emira Korjenića i Amera Softića, a o čemu smo pisali.

Na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine već se sprovode izvidi protiv Faruka Zubčevića, no, izgleda, da će odgovornost Faruka Zubčevića preispitivati više institucija u F BiH i BiH.

Nakon što smo više puta pisali o Faruku Zubčeviću, direktor Zubčević ništa nije prepustio slučaju, pa je u tome smjeru i cilju, a kako bi saznao tko eventualno iz KPZ-a Sarajevo portalu Dnevno.ba dostavlja dokaze, protivno svojim ovlaštenjima, zloupotrebom položaja, naložio svojim poslušnicima Azizu Hasanbegoviću i Dariju Mediću, da bez odobrenja nadležnog organa i bez naredbe nadležnog suda, neovlašteno tajno prate i špijuniraju Amera Softića, Ediba Termiza, Emira Korjenića i Salku Zekovića, na način, da su, i to:

  • Aziz Hasanbegović i Darijo Medić – zajedno, dana 02. 06. 2021. godine, protivno pozitivnim zakonskim propisima i protivno opisu svojih poslova, postupajući po nalogu direktora Faruka Zubčevića, bez odobrenja nadležnog suda, neovlašteno uhodili i podatke prikupljali o kretanju Softića, Korjenića, Zekovića i Termiza, kršeći na taj način  pravo na privatan život, sigurnost i slobodu kretanja, a koje podatke su po obradi dostavljali lično direktoru Faruku Zubčeviću;
  • Pa su s tim u vezi Hasanbegović i Medić, u namjeri da nanesu štetu Emiru Korjeniću i dr., sastavili i potpisali Službenu zabilješku od 02. 06. 2021. godine, te istu uputili direktoru KPZ-a Sarajevo Faruku Zubčeviću, upoznajući istoga o kretanjima Korjenića, Softića, Termiza i Zekovića, ali fingirajući i neistinito u službenoj zabilješci navodeći, da je Korjenić Emir navodno veći dio dokumentacije iz KPZ-a Sarajevo u vezi činovanja i statusnih radnji iznio iz KPZ-a Sarajevo na NN lokaciju, te znajući da potpisuju službenu zabilješku, koja ne odgovora činjeničnom stvarnom stanju stvari u dijelu da je Korjenić Emir navodno veći dio dokumentacije iz KPZ-a Sarajevo u vezi činovanja i statusnih radnji iznio iz KPZ-a Sarajevo na NN lokaciju, Hasanbegović i Medić postupali u namjeri, da svjesno, lažnim prijavljivanjem, na štetu Emira Korjenića, ishoduju kod policijskih i tužilačkih struktura određene aktivnosti protiv Emira Korjenića, te istog, lažnim prijavljivanjem, potencijalno izvrgnu krivičnom gonjenju, a o čemu je, kako doznajemo, upoznato i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, dana 15.06.2021. godine;

Da se radi o privatnom aranžmanu, pokazuje i činjenica, da su Medić i Hasanbegović, sačinili službenu zabilješku od 02. 06. 2021. godine, bez broja internog protokola, koji se nalazi u kancelariji kod glavnog dežurnog Zavoda, te istu izravno uputili direktoru Faruku Zubčeviću i  nadzorniku zatvorske policije/straže Pojata Zijadu, koji obavlja poslove v.d. zapovjednika službe osiguranja, a nakon čega su navedenu službenu zabilješku parafirali Zubčević i Pojata, te istu uputili na protokol Zavoda, a u namjeri da realiziraju svoje konačne kriminalne ciljeve prema Emiru Korjeniću, te povezujući iste sa ranijim prijetnjama Zubčevića prema Korjeniću.

Kako saznajemo o navedenim prethodno opisanim radnjama, je upoznato Federalno ministarstvo pravde, Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH, kao i SIPA! Prema informacijama, Medić i Hasanbegović su koristili službeno vozilo u vlasništvu KPZ-a Sarajevo za realizaciju prethodno opisanih radnji. Nakon što su Medić i Hasanbegović razotkriveni, te nakon što je Zubčević doznao, da je o tome upoznato više institucija, montiranje postupka Korjeniću je stornirano.

Zbog navedenog, Medić i Hasanbegović su disciplinski prijavljeni, ali je njihov pokrovitelj i nalogodavac Faruk Zubčević ekspresno odbio prijedlog za pokretanje disciplinske odgovornosti protiv Medića i Hasanbegovića, dajući u Zaključku obrazloženja skandalozne tvrdnje, da „opisane radnje Medića i Hasanbegovića nisu propisane kao povreda službene dužnosti…, te da radnje istih nisu prouzrokovale pravne posljedice“!

Ukratko, iako su isti, po uputi Zubčevića, postupali u namjeri, da izvrše prethodno opisane radnje, Zubčević „konstatira“, da radnje istih nisu izazvale nikakve pravne posljedice, a to znači, da montaža prema Korjenić Emiru ipak nije uspjela, a samim time ni montirano pokretanje istrage prema Emiru Korjeniću, slijedom čega Zubčević konstatira, da „radnje istih nisu prouzrokovale pravne posljedice“!

Prethodno je prije, direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević, i to:

  1. Dana 29. 03. 2021. godine, u 14:36 sati, sa broja 061-973-590, pozvao uposlenika KPZ-a Sarajevo Emira Korjenića na privatni broj telefona 062-988-948, te istom putem telefonske veze saopćio prijetnju : „crno ti se piše“, a što je kod oštećenog Korjenić Emira izazvalo stres i strah za ličnu sigurnost, kao i opće stanje nespokoja, a što proizlazi iz snimka koji je – kako saznajemo – u posjedu Tužiteljstva BiH.
  2. Osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se da je, u periodu 2019. godine, u vrijeme dok je funkciju v.d. zapovjednika zatvorske policije/straže obavljao Zeković Salko, osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, na sastanku kolegija Zavoda, kojem je prisustvovao i v.d. zapovjednik Zeković Salko i Mladen Krpan, iznio ozbiljnu prijetnju prema Emiru Korjeniću, izjavivši pred prisutnima: Korjenića ću skratiti za glavu“, i tom prilikom sa umišljajem nanio radnju zastrašivanja, vrijeđanja i ozbiljnih prijetnji prema Emiru Korjeniću, te istome nanio duševne patnje i stvaranje nespokoja kod istoga
  3. Nadalje, istragom je utvrđeno, da je osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, od početka 2019. godine pa do marta 2021. godine, sa umišljajem, svjestan da nezakonito i protivno Ustavu postupa, nanio i ostvario niz radnji zastrašivanja, vrijeđanja, kao i upućivanje ozbiljnih prijetnji Emiru Korjeniću, te na taj način istome nanio duševne patnje, te stvorio nespokoj, strah, te izazvao  narušavanje osjećaja pravne sigurnosti, i to na način da je, obraćajući se Emiru Korjeniću kazao:

Je*o te Bog; Je*o ti Bog majku; Ti si Korjeniću bolesna osoba; Ti si ovisan o pisanju; Da li si razmišljao o tome, da ideš da se liječiš; Poslat će te na vanredni ljekarski pregled; Je li ti znaš da imaš psihičkih problema; Ja ću tebe da uništim; E sad ću da te razbijem; Da nećeš možda i mene da prijaviš; Nećeš proći sigurnosne provjere; Zajedno će te sa prethodnom upravom uhapsiti SIPA; Ne smiješ se družiti sa Tarikom Trakom, Termiz Edibom i Amerom Softićem; Uništit ću ti život; Premjestit ću te u drugi zatvor u F BiH;

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});