fbpx

SKANDAL: Državni tužitelji Čampara i Pašić prijetnjom, maltretiranjem i iznudom do lažnih iskaza!?

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Iznenađenjima i skandalima u pravosudnim strukturama Bosne i Hercegovine nikada kraja! Oni, od kojih bi se trebalo očekivati da služe vladavini pravde i zakona, afirmirajući na taj način povjerenje javnosti u pravosudne strukture, to ne čine, čak što više, unutar pravosudnih struktura ponekad su nazire takav zaključak, da su pojedinci svjesno svojim postupcima odlučili, da zatruju treći, ali najvažniji stup vlasti u državi, koji je upravo tu, da zaštiti društvo od napadača i omogući mu da putem istih pravosudnih struktura ostvari svoja zakonom zagaratirana prava, koja mu jamče najprije pravo na sigurnost: ako netko nekom građaninu prijeti ili ga pak ucjenjuje, da se može obratiti upravo ljudima uposlenim u pravosudnim ili policijskim strukturama - policajcima i tužiteljima, koji će mu tada u skladu sa svojim, ne tako malim ovlaštenjima, pružiti odgovarajuću zaštitu, kako bi ga zaštitili od bilo kakvih daljnih prijetnji, iznuda i straha za svoju sigurnost.

U Bosni i Hercegovini ništa pak ne iznenađuje, pa tako niti ovaj slučaj o kojem sada budemo govorili: skandal do skandala proizvode upravo oni uposleni u pravosudnim strukturama, a koji su bh. pravosuđe doveli na stup srama, te svojim kriminalnim postupacima poljuljali „možda“ trajno povjerenje javnostiu pravosudne strukture. Tu su primjeri na pretek: teško iskompromitirana i korumpirana Dalida Burzić i dr. Ako oni, koji su zaduženi za provođenje pravde i zakonasvjesno to krše i zanemaruju, što onda očekivati od običnih pukih građana ove zemlje?!

Naime, ovih dana, kako doznaje Dnevno.ba, na adresu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine stiglo je vapajuće pismo od Mehmeda Bešlije, koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 3 godine i tri mjeseca u Kazneno-popravnom zavodu, zatvorenog tipa Zenica. U tome pismu, imenovani iznosi zapanjujuće i skandalozne tvdnje, te opisuje brutalnu torturu, ucjene, maltretiranja i prijetnje, koje su mu „priredili“ državni tužitelji Dubravko Čampara, Džermin Pašić, te određeni istražitelji Tužiteljstva BiH, kao i bivši pripadnici MUP-a KS i dr.

Razumijevanja radi, državni tužitelj Dubravko Čampara, brat je Aljoše Čampare, ministra F MUP-a (SDA), dok je Džermin Pašić sin Safeta Pašića, bivšeg državnog zatupnika iz SDA stranke i veoma dobar prijetelj s bivšom predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kresom, koji je na njen signal, Džermin Pašić tada za sva vremena zagorčao život sutkinji Suda BiH Azri Miletić. Sama Kreso se tada 11. 12. 2015. godine „pohvalila“ u svome Uredu, da „Miletićevu nitko od tužitelja nije htio uhapsiti, da se samo „njezin“ Džermin prihvatio toga „teškog“ posla“. Možda Miletićevu zaista nitko od tužitelja nije htio hapsiti, da li zbog nezakonitih dokaza, koje je Meddžida Kreso naknadno pokušala legalizirati, da li zbog toga, što navedena optužnica nigdje na svijetu ne bi mogla proći, osim tada na Sudu BiH, kojim je Meddžida Kreso upravljala.

Vratimo se pismu, u čijem smo posjedu, a kojeg je Mehmed Bešlija dana 30. 04. 2018. godine poslao na adresu Tužiteljstva BiH, pismo vlastoručno pisano na svakoj od tri strane, potpisan čitkim vlastoručnim potpisom na trećoj strani, upućeno iz pritvorske ćelije KPZ-ZT-Zenica, na adresu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prenosimo u cijelosti:

„PREDMET: Obavijest o ucjenama i pritiscima tužitelja Tužiteljstva BiH Dubravka Čampare i Džermina Pašića, kao i bivšeg glavnog istražitelja Tužiteljstva BiH Muje Selimovića;

„Poštovana gospođo,
U ovome pismu želim, da ukažem na ucjene i pritiske od gore navedenih tužitelja i bivšeg istražitelja.
Naime, radi se o sljedećem:
Dana 25. 01. 2013. godine uhapšen sam od strane MUP-a KS, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, da sam pripadnik organizirane mafije, koja se bavi krađama vozila. Glavni istražitelj državnog Tužiteljstva BiH u tom predmetu bio je Selimović Mujo, a postupajući tužitelj Dubravko Čampara. Nakon ucjena i pritisaka od gore navedenih lica, dana 20. 02. 2013. godine, potpisujem iskaz, koji je montirana priča i bivam pušten odmah na slobodu. Iznuđeni iskaz potpisao sam iz razloga, što je moje zdravstveno stanje bilo kritično. Napominjem, da sam teški akutni srčani bolesnik (može se uvidjeti dokumentacija u KPZ-ZT-Zenica).

Nadalje, dana 24. 04. 2018. godine odveden sam iz KPZ-ZT-Zenica (gdje izdržavam kaznu zatvora od 3 godine i tri mjeseca) u državno Tužiteljstvo, gdje iz razgovora sa tužiteljem Pašić Džerminom dolazim do zaključka, da se radi o istim optužbama, kao i 2013. godine. Dana 26. 04. 2018. godine ponovno sam odveden u Tužiteljstvo BiH kod tužitelja Pašić Dermina, gdje počinju brutalne ucjene i pritisci. Tu se pojavljuje bivši inspektor MUP-a Kantona Sarajevo Božić Milan i saopćava mi slijedeće, citiram: „da neću živ izaći iz zatvora, da će me optužiti za neko nerasvjetljeno ubojstvo, da ću ostatak života provesti u zatvoru, ako im ne kažem ‘ko vrši krađu vozila, ‘ko vrši iznude novca za povrat vozila, ‘ko kupuje ukradena vozila“. Poslije petosatnog ispitivanja i maltretiranja i neukazivanja medicinske pomoći i pod sedativima kojima sam bio, potpisujem iznuđeni iskaz, koji u potpunosti nije istinitog sadržaja, jer mi je život bio ugrožen.

Poštovana gospođo,
Molim Vas, da mi pomognete u okvirima Vaše nadležnosti. Gore navedena gospoda ne mogu svoje karijere graditi i montirati optužnice na iznuđenim iskazima. Savjesno i bez ičijeg pritiska pišem Vam ovo pismo u nadi, da ćete ovo pismo uzeti u razmatranje. Moje zdravstveno stanje je krajnje ozbiljno, s tim, da moje srce radi 60% pomoću elektro-stimulatora srca. Na kraju bih dodao, ako sam za nešto kriv, zato ću odgovarati, zato postoji Sud koji presuđuje. A laži, koje ubijaju i povređuju ljude za njih mora neko odgovarati ili na ovom svijetu ili na onom“.

S poštovanjem
Bešlija Mehmed

KPZ-ZT-ZENICA

Podsjećanja radi, početkom 2017. godine, Sud BiH osudio je Muju Selimovića na dvije i pol godine zatvora, proglasivši ga krivim da je kao istražitelj Tužiteljstva BiH zloupotrijebio položaj.Prema prvostupanjskoj presudi, Selimović je prekoračio granice ovlaštenja i, bez odobrenja i suglasnosti tužitelja, ostvarivao kontakte s osumnjičenim odnosno optuženim osobama. Sud je utvrdio, da je Selimović tim osobama obećavao razne pogodnosti u krivičnim postupcima i na taj način pribavio nezakonitu materijalnu korist.

U presudi stoji da je Selimović od Zdravka Jurkovića, na ime pogodnosti za njegovog sina Davora, dobio 2.000 eura uz posrednika Miru Šutala, dok je od Dragana Šarenca dobio iznos od 7.000 eura, gdje je posrednik bio Jurković. Navedeno je i da je od osobe kodnog naziva Robot dobio 1.000 eura i lovačko odijelo, uz posredstvo Roberta Iličića.

Smajlović je, prema presudi, od Iličića dobio gume za automobil i servisiranje vozila.

U obrazloženju presude sudac Izo Tankić je napomenuo da je optužnica dokazana saslušanjem svjedoka, materijalnim dokazima i iskazom koji je optuženi dao u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). “Svi saslušani svjedoci su na jasan i nedvosmislen način potvrdili svoje kontakte s optuženim, a iskazi su potkrijepljeni rezultatima posebnih istražnih radnji”, naglasio je tada sudac Tankić.

U kolovozu 2017. godine, Apelacijsko vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Mujo Selimović osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti koju je počinio kao istražitelj Tužiteljstva BiH.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI