fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Skandalozno ponašanje Tegeltije! ŠIMIĆ: „Obavijestit ću Tužilaštvo BiH i SIPA-u o ovome nezakonitom savjetu“!

Autor: dnevno.ba

Portal Istraga.ba objavio je slijedeći tekst:

Prije nego je u srijedu navečer formalno otvorio konsultativni sastanak, Milan Tegeltija je članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća podijelio pismo podrške koje je dobio od Udruženja sudija Republike Srpske. Potom je prešao na stvar. Saopćio je svojim kolegama da su svi zajedno ugroženi u Sarajevu, da je on podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog praćenja, da bi njegovim odlaskom “došlo do nemira u BiH”. Na kraju svog izlaganja, predsjednik VSTV-a je ponudio “džentlmenski dogovor” da “članovi VSTV-a usvoje zaključak kojim će osuditi pritiske na njega”, da ustvrde da je “snimak njegovog razgovora sa Milijanom Buhom montaža” i, na kraju, da ga pozovu da podnese ostavku.

“Ja ću, onda, dobiti malo vremena da razmislim, kako bismo pripremili javnost na moj odlazak”, predložio je Tegeltija.

Njegovim planom, očekivano, bile su oduševljene Željka Radović, Duška Bogojević i Jadranka Stanišić. Ove su članice VSTV-a podržale Milana Tegeltiju i sigurno će na dnašnjoj sjednici biti protiv njegove smjene. Na drugoj je strani, barem za sada, deset članova Vijeća. Sanela Gorušanović Butigan, Biljana Simeunović, Lejla Hadžić, Slavo Lakić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka, Monika Mijić, Selim Karamehić, Amila Kunosić i Berina Alihodžić bili su saglasni da Milan Tegeltija mora podnijeti ostavklu. Ukoliko svi navedeni ostanu dosljedni predsjednik VSTV-a bit će smijenjen, jer je deset glasova, zapravo, potrebna dvotrećinska većina za smjenu Milana Tegeltije.

Početkom ove sedmice Tegeltija je imao sastanke sa predstavnicima Međunarodne zajednice u BiH. Od njega je direktno zatraženo podnošenje ostavke. No, ukoliko to odbije, diplomate su tražile od članova VSTV-a da ga razriješe.

“Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju”, saopćeno je u srijedu nakon sastanka ambasadora najmoćnijih zemalja koje su članice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Tegeltiju je kasnije, ipak, podržala samo Ambasada Ruske Federacija koja je ustvrdila da se ne smije vršiti pritisak na pravosudne institucije. No, i Rusi su, kao i Tegeltija, ostali usamljeni u priči o VSTV-u. Postoji više načina da Milan Tegeltija bude smijenjen, a samo jedan da se spasi. I to privremeno.

Za smjenu predsjednika VSTV-a, pod uslovom da su sjednici prisutni svi članovi Vijeća, potrebno je imati deset glasova. U ovom trenutku, dakle, postoji dvotrećinska većina za smjenu Milana Tegeltije.  Ukoliko, pak, neki od desetoro članova VSTV-a ne budu glasali za smjenu, Tegeltija će privremeno biti spašen, jer će Ured discipolinskog tužioca podići tužbu protiv njega zbog narušavanja ugleda pravosuđa. U tom slučaju Milan Tegeltija ne može odlučivati o sastavu Disciplinske komisije. Formalno, Komisiju bi morala formirati Sanela Gorušanović Butigan i jasno je da Tegeltija ne bi imao kontrolu nad članovima VSTV-a koji bi u tom slučaju po hitnom postupku razmatrali njegovo udaljenje s dužnosti predsjednika VSTV-a, Jedini način da se Milan Tegeltija spasi, brarem privremeno, je da VSTV ostavi bez kvoruma. Naime, prema Zakonu o VSTV-u za odežavanje sjednice Vijeća potrebno je prisustvo jedanaest članova. Predstavnik Suda BiH u Vijeću Dragomir Vukoje jučer je formalno otvorio bolovanje i sada ima opravdanje da ne dođe na današnju sjednicu. Osim njega, sjednicu bi mogle napustiti još i Tegeltijine sljedbenice Jadranka Stanišić, Duška Bogojević i Željka Radović. Ukoliko njih tri i Tegeltija napuste sjednicu, a Vukoje zbog bolovanja ne dođe na sjednicu, neće biti kvoruma za odlučivanje i predsjednik VSTV-a će “preživjeti” još jednu kriznu situaciju. No, to bi značilo da on više ne bi smio doći na sjednicu VSTV-a i ta bi institucija bila paralizirana, što bi moglo izazvati reakciju OHR-a, jer je u pitanju antidejtonsko djelovanje. Tegeltija, međutim, računa da u decembru ističe mandat Moniki Mijić, a na njeno bi mjesto trebao doći kadar HDZ-a kojeg u VSTV imenuje Vijeće ministara. Međutim, bez saglasnosti oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, ta institucija ne može imenovati novog člana Vijeća. Osim toga, u februaru ističe mandat Dragomiru Vukoji i na njegovo mjesto dolazi Halil Lagumdžija, što bi značilo da Milan Tegeltija, uz sve moguće opstrukcije i antidejtonsko djelovanje, na funkciji može ostati do kraja februara. Uz uslov da ne održava sjednice. Stoga je mnogo izvjesnija opcija da će predsjednik VSTV-a biti razriješen danas ili najkasnije do sredine decembra. Ukoliko, naravno, ne podnese ostavku što mu je sugerisano – piše Istraga.ba!

Za komentar smo upitali Josipa Šimića-Đinđića koji je i podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Milijane Buhe:

„Apsolutno je nemoguće tražiti od članova VSTV-a BiH da “članovi VSTV-a usvoje zaključak kojim će osuditi pritiske na Tegeltiju”, da ustvrde da je “snimak njegovog razgovora sa Milijanom Buhom montaža“…

Da li je snimak montiran ili nemontiran može samo vještak da kaže konačnu riječ, a što sam u svojoj usmenoj i pismenoj krivičnoj prijavi protiv Milana Tegeltije i Milijane Buhe od 30. 11. 2020. godine, podnijetoj SIPA-i i Tužilaštvu BiH to i predložio. Dana 01. 12. 2020. godine osobno sam razgovarao sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BIH Kasimom Halilčevićem, koji mi je osobno kazao, da će, između ostaloga „vještačiti snimak“. „Uradit ćemo i tu stvar Šimiću“ – reći će mi tužilac Halilčević, a sve to, jer Tegeltija čas tvrdi, da je vodio razgovor sa Milijanom Buhom, čas da je montiran, i jer je dao u medijima više kontradiktornih izjava povodom najnovije koruptivne afere,  a što sam detaljnoj u usmenoj i pismenoj krivičnoj prijavi pripadnicima SIPA-e to i obrazložio.

Po prijavi prijavitelja, u skladu sa odredbama ZKP-a BiH ovlašteni policijski službenici po službenoj dužnosti, ili uz suglasnost i po naredbi tužioca dužni su da postupe po ovoj prijavi i pribave predložene dokaze, ali i druge po potrebi dokaze, koji nisu navedeni u prijavi – navodi Šimić.

U krivičnoj prijavi sam naveo, da na osnovu člana 35. i 36. ZKP-a BiH propisano je, da Tužilac ima pravo i dužan je da: odmah po saznanju da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo preduzme potrebne mjere u cilju njegovog otkrivanja i sprovođenja istrage, pronalaženja osumnjičenog, rukovođenja i nadzora nad istragom, kao i radi upravljanja aktivnostima ovlašćenih službenih lica vezanim za pronalaženje osumnjičenog i prikupljanje izjava i dokaza, te sam s tim u vezi, stavio: 

P R I J E D L OG                                                                                                                 

Tužiocu za prikupljanje dokaza, analize i vještačenja audio snimka

Prijavljeni Milan Tegeltija je dana 27. 11. 2020. godine, gostujući u Centralnom dnevniku na Face televiziji kazao da je najnoviji snimak, koji je procurio u javnost o obećanju imenovanja članici VSTV-a, zapravo montiran i da nije vjerodostojan, iako je prethodno tvrdio, da je „sve čisto kao suza“, potvrdivši da je vodio razgovor sa prijavljenom Milijanom Buhom. Gostujući na FACE.tv je kazao „Dakle, ovo je visokosofisticirana montaža za koju smatram da je napravila OSA ili neki njeni dijelovi i apsolutno ih izravno optužujem jer mi je Mehmedagić osobno rekao da se to radi”, naveo je Tegeltija. 

Optužio je Tegeltija i OHR da su „ga možda oni snimali“, implicirajući na snimak. “Ako tvrde da je autentičan i originalan možda su ga oni i snimili pa to mogu tvrditi”, optužio je predsjednik VSTV-a OHR. Ukratko, Milan Tegeltija je 27. 11. 2020. godine, dakle za 24 sata ustvrdio da je “vodio razgovor sa Milijanom Buhom o Sanji Čegar i njezinom imenovanju”, da je “razgovor montiran”, da je OSA snimala razgovor i, na kraju, da je OHR snimao razgovor. Mada je sve čisto kao suza. 

 

  • Kako bi se utvrdilo, da li je snimak vjerodostojan ili montiran, te da li Tegeltija govori ili ne govori istinu, potrebno je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, van Bosne i Hercegovine, po Naredbi za vještačenje, vještači navedeni audio snimak objavljen u medijima, a koji je dostupan svima, jer će se samo na taj način moći doći do potrebnih odgovora na brojna postavljena pitanja, ali u konačnici i do istine;
  • Vještačenje audio snimka je potrebno obaviti van Bosne i Hercegovine, te istu zadaću povjeriti nepristranom i profesionalnom vještaku, da u skladu sa strukom i naukom sačini svoj nalaz po Naredbi Tužilaštva i Suda BiH, i dadne svoje mišljenje u odnosu na audio snimak, a to iz razloga jer smo svjedoci, da su u predmetu „Dženan Memić“ i „David Dragičević“ izvršena od strane potkupljivih i podobnih, i neprofesionalnih vještaka, koji djeluju na području BiH brojna lažna vještačenja sa ciljem prikrivanja krivičnih djela, a o čemu Tužilaštvo BiH po prijavi Muriza Memića sprovodi zvaničnu istragu;
  • Za vještačenje audio snimka predlažem: Kanadu, Njemačku ili Austriju;

 

To što je Milan Tegeltija tražio od članova VSTV-a je kriminalan potez i utjecaj na predmet Tužilaštva BIH i SIPA-e, i ja ću odmah obavijestiti SIPA-u i Tužilaštvo BIH koliko danas. Dana 01. 12. 2020. godine, osobno sam razgovarao sa postupajućim tužiocem Kasimom Halilčevićem, koji mi je dva puta preko telefona kazao: „Šimiću, vodi se postupak“, implicirajući na Tegeltiju i Buhu, te da je „o svemu obavješteno Tužilaštvo BiH“, kao i to, da će se u sklopu spomenute prijave preduzeti potrebne aktivnosti, te da je „on dao zahtjev SIPA-i, da rade“!

Zamislite, da na nekome mjestu osvane mrtav čovjek, i da se odmah, bez bilo kakvih dokaza, zauzme stav da je stradao u saobraćajnoj nesreći?! To je apsolutno nerazuman potez. Članovi VSTV-a moraju da sačekaju nalaz vještaka! U sklopu prijave taksativno su navedeni materijalni dokazi, koji ne dovode u sumnju navode iz prijave.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});