fbpx

SKANDALOZNO: Završava li kancerogeni mulj iz Mostara u TE Gacko ili negdje drugo?

Autor: Pravonagrad.ba

MOSTAR - I dok se Ljubo Bešlić bavi lovom na unutarnje i vanjske neprijatelje, tražeći krivce za EPK poraz, a Vlada FBiH na sve načine pokušava diskreditirati analize Federalnog zavoda za agropedologiju i uništiti bilo kakav dokaz vezano za neke druge skraćenice recimo PCB, TPH, PAH, HCH i sl., mi ćemo se posvetiti temi gdje nestaje mulj s pročistača otpadnih voda.

Upravo problem količine mulja bilo je ono što je još u svibnju zadavalo glavobolju direktorima mostarskih Vodovoda. Da ne bude opet „izmišljene“ priče, evo iz prve ruke što su gospoda Mile Puljić i Mirsad Huseinagić poručili Gradskoj upravi:

 

Zamislite samo kakva je „divota“ bila za djelatnike pročistača dolaziti na posao tih dana.

Ali tu je naš super Ljubo koji će učiniti sve da zaštiti postrojenje i djelatnike. I što se dosjetio nikada ne bismo saznali, da na našu sreću i njegovu nesreću, nije 28.05. 2019. godine JP Deponija posjetila federalna inspektorica. Tom prilikom, inspektorica je evidentirala da je na taj dan na deponiju dovezeno 3,32 t mulja, ali i da to nije prvi put.

Naravno, sve te navode Ljubo ne priznaje i nismo sigurni u koju vrstu neprijatelja ubraja federalne inspektore, ali je činjenica da nije iskoristio pravo žalbe protiv Rješenja inspektorice što je svakako bilo logično, ukoliko je za takvo što imao dokaze.

I dok s jedne strane javno demantira bilo kakvu i pomisao da bi se mulj mogao odlagati na deponiju, s druge strane, intenzivno radi na toj ideji. A dobra ideja zahtijeva, dobru financijsku konstrukciju.

A što drugo u tom slučaju nego po gradskom proračunu zagrebati. Evo mali isječak iz troškovnika PPOV-a za 2019. godinu:

Nakon što su se osigurala sredstva, ostalo je još samo na svoju stranu dobiti direktora JP Deponija.

Kako to izgleda kada savjetnica Grada uvjerava direktora JP Deponije kako treba/mora primiti mulj s pročistača i koje sve metode uvjeravanja se koriste uvjerite se sami:

 

I kao što se vidi savjetnicu brine što će reći direktorica Ureda Svjetske banke, FUZIP je zabrinut za kontrolne table pročistača, ali samo naš Ljubo brine gdje i kako se riješiti tog prokletog mulja, kad već neće direktor deponije da ga primi.

A struka kaže: “Za trenutne količine mulja na pročistaču moguće je hitno zbrinjavanje samo na način da se mulj izveze iz BiH i spali na odgovarajućim spalionicama.” (ELABORAT PLAN UPRAVLJANJA, TRETMANA I ODLAGANJA MULJA SA PPOV MOSTAR – Građevinski fakultet Mostar, Građevinski istraživački centar d.o.o. Mostar, lipanj 2019.).

I tako, kao što se i vidi iz prethodnog email-a, stigosmo u Gacko. Najavi gradonačelnik analize iz Njemačke i mogućnost spaljivanja mulja u TE Gacko. Prošlo je od tada 5 mjeseci. Mi analizu nismo vidjeli, ali vidimo da mulj negdje nestaje.

Eh sad je li u Gacku ili …

Odgovor zna samo onaj tko je, kako rekoše gos. Puljić i Huseinagić, preuzeo obvezu zbrinjavanja mulja – pa se nadamo da će valjda nešto “premostiti”!

Autor: Pravonagrad.ba

ZADNJE VIJESTI