fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Skriveni identitet: Avionske karte za ljubavnicu i predsjednika Suda BiH

Autor: Istraživački tim Dnevni avaz

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, boravio je krajem 2017. godine, tačnije od 25. novembra do 2. decembra, u Španiji, u kojoj posjeduje stan u Malagi. Taj stan, kako je utvrđeno, Debevec nikada nije prijavio u svom imovinskom kartonu, iako je po zakonu to bio dužan učiniti.

Prije nekoliko mjeseci portal pressmedia.ba objavio je da predsjednik Suda BiH, prilikom aplikacije za tu visoku državnu poziciju, nije prijavio ni da posjeduje dvojno državljanstvo.

Ove navode, na osnovu krivične prijave, već istražuje i Tužilaštvo BiH. Debevec je u martu prošle godine prijavljen da ima dvojni identitet u Španiji, navodno i brojne nekretnine, kao i da je mimo zakona zapošljavao u Sud BiH… Sve ove nepravilnosti polako izlaze na vidjelo.

Do sada javnost nije imala konkretan dokaz da Debevec koristi drugo ime u Španiji, međutim, tu dilemu potpuno rješavaju avionske karte čije su kopije predočene „Avazovim“ novinarima.

Naime, karte su rezervirane u aviokompaniji “Lufthansa“, a plaćene su 532 eura. Debevec je, pod imenom Ranko Debevec Kaveson, za Malagu odletio s aerodroma u Zagrebu, u društvu Alme Ć., uposlenice Suda BiH s kojom je tada bio u emotivnoj vezi. Presjeli su na aerodromu u Frankfurtu, a zatim su u kasnim satima avionom stigli u Malagu, odnosno na odredište – mjesto Toremelinos, gdje Debevec ima stan.

U istom društvu, odnosno s Almom Ć., Debevec je putovao i u ljetnim mjesecima, navodno automobilom i u pratnji službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, o čemu svjedoče slike „zaljubljenog“ para s plaže u Malagi.

Ostavimo li po strani „emotivni“ aspekt ove priče, ostaju fundamentalna pitanja ko je snosio troškove putovanja, avionskog leta, troškove odmora, odnosno jesu li Debevec i Alma Ć., kao uposlenici Suda, imali dnevnice za te dane ili su uzeli slobodne dane na poslu. Dodatno, nadležni organi bi trebali provjeriti jesu li u svemu zloupotrijebljeni državni resursi i budžet.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i dalje kriju podatke o tome kada i koliko su puta službenici Direkcije vozili predsjednika Suda BiH u Španiju i je li pravio najave i za ostale osobe s kojima je putovao, a da nisu bili članovi njegove porodice.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH, iako smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama, odbili su nam dati podatak je li predsjednik Suda BiH, kao nosilac diplomatskog pasoša, pravio najavu putovanja za određene osobe iz Suda BiH, uposlenice ove institucije, kada je išao na put u Španiju.

– Riječ je o službenoj korespondenciji koja u skladu sa zakonskim propisima BiH i ne može biti predmet ustupanja trećim licima – stoji u odgovoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Nakon otkrića našeg lista da je Debevec, preko najbližeg saradnika, kandidatkinji pripravnici slao pitanja i odgovore za polaganje stručnog ispita, očekuje se i reakcija Tužilaštva BiH kako bi se provjerili svi ovi navodi.

Također, očekuje se i reakcija Ureda disciplinskog tužioca da formira treći predmet protiv Debevca nakon objavljenih informacija u medijima o zloupotrebama državnih resursa.

Autor: Istraživački tim Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});