fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SLAŽU SE KOALICIJE ZA LOKALNE IZBORE: Zajednički će nastupiti SDA-HDZ, te stranke oko SPD-a

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Za pola godine, prema Izbornom zakonu, bit će raspisani Lokalni izbori. Unatoč činjenici da nismo dobili epilog Općih izbora, odnosno da BiH nema formiranu vlast dulje od godine, pojedine stranke već koaliraju i pripremaju zajednički istup na lokalnim izborima.

Gdje je treći mušketir?

Paradoksalno, upravo su prvi najavili „zajedništvo“ oni koji se ne mogu dogovoriti 14 mjeseci o podjeli pozicija – SDA-HDZ. Istina, ovo je plan za općine u kojima su Hrvati i Bošnjaci manjina, ali nije isključeno da se vremenom odluče i na šire djelovanje. Ubrzo nakon ove svečane objave u Mostaru, gdje se izbori nisu održali od 2008.godine, stigla je objava da će i stranke oko Pokreta za socijalnu pravdu i demokraciju (SPD), također, imati zajednički istup na predstojećim izborima. Podsjetimo, okosnicu ovog Pokreta čine Demokratska fronta, Građanski savez i Socijaldemokrati BiH.

Priprema li se i BH Blok?

U Županiji Sarajevo već imamo „šestorku“ na vlasti. Povremeno se činilo da će ovaj broj biti manji, uslijed trzavica s SBB-om, no pozicija je milija od tamo neke svađe. Stoga ne bi čudilo da upravo Naša stranka, SDP, Narod i Pravda povedu ostale i slože zajedničke liste. Zapravo, prije nekoliko dana je iz SDP BiH potvrđeno da će biti pokrenute aktivnosti na izradi prijedloga koncepta izborne platforme za lokalne izbore, a plan je da SDP s partnerima preuzme odgovornost za značajan broj lokalnih zajednica na narednim izborima kao uvod za isti takav cilj za opće izbore 2022. godine.

I u Republici Srpskoj se kotrlja već neko vrijeme. Imamo na jednoj strani SNSD, a s druge opoziciju, točnije SDS i PDP, i između njih varniči mjesecima. Naime, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a brka lončiće Miloradu Dodiku mjesecima, osobito nakon izjava da će izaći ući u pregovore, čak i s SDA i HDZ, i pokušati da bude dio vlasti na državnom nivou. Podsjetimo, upravo je na zahtjev Šarovića Godišnji nacionalni plan ANP skinut s Dnevnog reda osam puta.

Slanje ANP i hoću-neću

Cijela ova saga se, zapravo, i vrti oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa, koji će se u utorak ponovno, čak deveti put, naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Pored SNSD-ovog protivljenja usvajanju ANP-a, ni trenutni politički predstavnici iz SDS-a i PDP-a, koji imaju svoje ministre u Vijeću ministara BiH, ne žele usvojiti ovaj dokument i proslijediti ga u sjedište NATO-a.

Ne zaboravimo i činjenicu da će vrlo vjerojatno ove izbore raspisati članovi SIP-a kojima je istekao mandat još prošle godine.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});