fbpx
Šatarović

Slijede masovni otkazi i u bh. državnim firmama i javnoj upravi?

Autor: Dnevni avaz

BEOGRAD - Ministrica državne uprave Srbije Kori Udovički najavila je da od rujna ta država kreće u proces racionalizacije, odnosno smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi.

Do kraja godine bez posla će ostati 9.000 osoba, a još 5.000 odlazi u mirovinu. Ovaj podatak zabrinuo je i Bosance i Hercegovce, koji strahuju od sličnog scenarija.

– Ovakvi efekti i rezultati produkt su izmjene radnog zakonodavstva u Srbiji. I nova vlast u BiH na svim nivoima spremna je glasati za zakone da bi se tranše MMF-a nastavile.

Ako dođe do izmjena Zakona o radu u FBiH, bit će otpuštanje u svim mogućim javnim ustanovama i preduzećima, broj otpuštenih će biti deset puta veći nego u Srbiji – kazao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

I ekonomska ekspertica Svetlana Cenić zabrinuta je zbog mogućih posljedica. – Svima je jasno – nema para od MMF-a bez izmjene Zakona o radu. Većini je jasno da ova država ne funkcionira.

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić

No, otpuštanje nije rješenje. Ti ljudi odlaze na socijalne službe, što opet porezni obveznik plaća. To ne vodi nikuda – istakla je Cenić

 

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI