fbpx

Slijedi li novi rat u Bosni i Hercegovini?

Autor: A. Muflizović

SARAJEVO - U organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije u subotu, 23. svibnja, s početkom u 11 sati organiziraju se rasprave na temu ‘Da li su Bošnjaci sigurni u dejtonskom miru?’. Moderator rasprave je Fatmir Alispahić.

Na navedenom događaju između ostalog će se raspravljati o tome da li u BiH slijedi novi rat, da li se Bošnjaci kao jedini razoružan narod u Europi mogu obraniti od nove ‘genocidne agresije’, postoje li sličnosti sa predvečerjem genocidne agresije 1992. godine, kada su velikosrpske izmišljotine o tzv. islamskom fundamentalizmu bile povod za napad na Bošnjake, itd…

Također, na raspravi će se pokušati naći i predložiti “modaliteti bošnjačkog samoorganiziranja u slučaju negativnog raspelta događaja?”

A pitanja na koja će se tražiti odgovor su sljedeća:

– Da li se Bošnjaci mogu obraniti u slučaju nastavka genocidne agresije? Koliko su ozbiljne najave novog rata u Bosni i Hercegovini?

– Kako su Bošnjaci postali jedini razoružani i nezaštićeni narod u Europi? Zašto su Bošnjaci svoje oružje i sigurnost predali u ruke velikosrpskim strukturama?

– Zašto se govori o izbijanju rata, ako su Bošnjaci razoružani i nesposobni da vode ikakav rat?

– Da li velikosrpka propaganda izmišljanjem bošnjačke spremnosti za rat priprema teren za izazivanje sukoba?

– Da li postoji velikosrpski znak jednakosti između nekadašnje Jugoslovenske narodne armije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jer su se obje vojske postrojavale sa četnicima?

– Mogu li Bošnjaci vjerovati Oružanim snagama BiH?

– Smije li narod koji je žrtva genocida u kontinuitetu svoju sigurnost predati u ruke drugima?

– Što znači militarizam srpske i pacifizam bošnjačke omladine? Postoji li granica na kojoj će Bošnjaci ugledati opasnost od nastavka genocida?

– Što će se dogoditi ako velikosrpska politika u dejtonskim strukturama nastavi sa represijama prema bošnjačkom stanovništvu, pod izmišljenim optužbama za tzv. terorizam?

– Kako se boriti protiv medijske blokade zbog koje Bošnjaci ili ne dobijaju točne ili dobijaju pogrešne informacije?

– Postoje li sličnosti sa predvečerjem genocidne agresije 1992. godine, kada su velikosrpske izmišljotine o tzv. islamskom fundamentalizmu bile povod za napad na Bošnjake?

– Koje su moguće forme i modaliteti bošnjačkog samoorganiziranja u slučaju negativnog raspelta događaja?

Autor: A. Muflizović

ZADNJE VIJESTI