fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SLUČAJ GIKIL: Preuzimaju li Kinezi potpunu prevlast nad Bosnom i Hercegovinom?

Autor: Dnevni list

LUKAVAC - Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TŽ jučer su uhitili najbliže suradnike britansko-indijskog biznismena Pramod Mittala i vlasnika lukavačkog GIKIL-a. Uhićeni su članovi Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Ivan Vukšić, Mate Pavković i Ivana Bunoza te Erna Mehmedović, generalna tajnica Društva i također Mittalova suradnica. Svi se sumnjiče za gospodarski kriminal u ovoj lukavačkoj kompaniji, a konkretno Mittal da je od 2004. do 2015. nelegalno isplatio svojoj tvrtci GSHL sa sjedištem u Velikoj Britaniji, naknade za konzultantske usluge te GIKIL oštetili za 21 milijun KM.

Mittal uhićen pa pušten za milijun eura

Uhićenja su provedena po nalogu Županijskog tužiteljstva u Tuzli, a provodila ju je Federalna uprava policije (FUP) u akciji ‘Jumper’ na području općina Ljubuški, Posušje i Mostar, dok su za područje Lukavca bili zaduženi tuzlanski policajci. Izvršeni su i pretresi uredskih prostorija tvornice te je izuzeta i dokumentacija.

Kako se doznaje iz Tužiteljstva Tuzlanske županije sve uhićene osobe osumnjičene su da su dio kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlasti.

Ovo je nastavak otvorenog postupka prema vlasniku i najvišim dužnosnicima u upravi GIIL-a.

Podsjetimo da je nedavno Pramd Mittal bio uhićen zajedno sa članom Nadzornog odbora Razib Dashom te generalnim direktorom GIKIL-a Paramesh Bhattacharyyaem. Uhićenje člana jedne od najbogatijih obitelji na svijetu, a koja se primarno bavi proizvodnjom željeza bila je top tema ne samo domaćih nego i svjetskih medija. No, sva trojica su puštena nakon sedam dana pritvora, Mittal uz kauciju od milijun eura, a ostala dvojica uz kauciju od po 250 tisuća eura. Općinski sud u Tuzli potom je donio odluku da nitko od njih ne može sudjelovati u radu Nadzornog odbora i Uprave u GIKIL-u. Nakon njegovog i puštanja na slobodu, imenovan je novi Nadzorni odbor na čijem čelu se nalazila njegova kćer Shristi Mittal.

Podsjetimo i na to da je postupajući tužitelj u ovom predmetu Ćazim Serhatlić, tijekom nedavnog uhićenja Pramod Mittala i ostale dvojice, kazao kako oni, kao osumnjičeni, nemaju pravo upravljanja GIKIL-om nakon svibnja 2018. godine.

“Ono što je također bio uvjet, kada je u pitanju GIKIL, je da pokušamo zaštiti GIKIL kroz osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu štete za koju mi u našoj istrazi tvrdimo da je GIKIL-u nanesena. Zbog toga smo tražili da se GIKIL-u uplati 11 milijuna eura, odnosno 21 milijun KM. Obrana je sve ove uvjete prihvatila”, rekao je tada tužitelj Serhatlić.

Mittal planira tužiti BiH međunarodnom sudu

Mittal je nedavno, putem svog američkog odvjetničkog tima uputio uputio zajedničko pismo predsjedavajućem Vijeću ministara Denisu Zvizdiću, premijeru Vlade Federacije BiH, ministru pravde BiH Josipu Grubeši, federalnom ministru pravde Mati Joziću, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, bh. veleposlaniku u Indiji Muhamedu Cengiću, županijskom premijeru Tuzlanske županije Denijalu Tulumoviću. U istom traži sastanak sa predstavnicima BiH i mirno rješenje spora ili, u suprotnom, najavljuje tužbu i arbitražu protiv BiH pred međunarodnim sudovima tvrdeći da mu je nanesena šteta.

Mittal tvrdi da je njemu i njegovoj tvrtci iz Velike Britanije, bez obzira na većinsko vlasništvo, posljednjih nekoliko mjeseci onemogućeno upravljanje GIKIL-om te da zbog toga ova tvornica bilježi enormne gubitke.

Američki odvjetnički tim kojeg je angažirao Mittač prema najvišim dužnosnicima u BiH, između ostalog, pišu: “…Nezakonite radnje BiH nanijele su znatnu štetu Investitorima i njihovim ulaganjima te krše zaštitu koju pruža BIT (Promotion and Protection of Investments), uključujući ali ne ograničavajući se na zaštite koje se tiču pravednog i nepristranog postupanja (član 3.), nacionalnog postupanja (član 4.), postupanja najpovoljnije nacije (član 4.) i eksproprijacije (član 5.). Naši klijenti, Investitori, traže mirno rješavanje ovog spora i u tu svrhu su na raspolaganju da se odmah sastanu s vama po vašem pokazatelju volje BiH za sastankom. Iako se naši klijenti nadaju da će postići mirno rješavanje ovog spora, ukoliko takvog rješavanja ne bude, oni će biti prisiljeni braniti svoja prava i poduzeti odgovarajuće mjere koje mogu uključivati pokretanje tužbe protiv Bosne i Hercegovine bez daljnje najave u arbitraži prema BIT-u.

Na kraju, od BiH se zahtijeva da se “suzdrži od poduzimanja bilo kakvih koraka za pogoršanje ovog spora, uključujući ali ne ograničavajući se na proširenje obujma krivičnog postupka koji je u tijeku protiv Pramoda Mittala, Shristi Mittal i Debaisha Gangulyja”, te se navodi i njihovo pravo na pokretanje međunarodne arbitraže protiv BiH.

Ostaje vidjeti epilog ovog međunarodnog gospodarskog skandala – jesu li osumnjičeni Mittal i njegovi suradnici, među kojima su i jučer uhićeni članovi nadzornog odbora, odgovorni za nezakonitosti koje im se stavljaju na teret ili će se pokazati točnim nagađanja da su posrijedi interesne grupacije koje žele od Mittala preuzeti GIKIL, a među kojima su najglasnije tvrdnje o potencijalnim kineskim investitorima?

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});