fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SMIRIVANJE TENZIJA Merkel i Erdogan razgovarali o istočnom Mediteranu, Erdogan poručio da nisu gotovi sa istraživanjem

Autor: dnevno.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se spor na istočnom Sredozemlju može riješiti pregovorima, ali i da Turska nije dovršila svoja istraživanja na tom području jer je brod Oruc Reis samo otišao na održavanje.

Merkel i Erdogan razgovarali su videovezom, objavilo je tursko predsjedništvo.

“Neslaganja u istočnom Sredozemlju mogu se riješiti pregovorima, uz uvjet da se vode konstruktivno na temelju jednakosti“, objavilo je tursko predsjedništvo, kako prenosi agencija AFP.

Članice NATO-a i susjede Grčka i Turska mjesecima se spore oko morskih granica i nalazišta prirodnog plina, obje tvrdeći da imaju pravo istraživati i bušiti isti dio Mediterana.

Tenzije su dodatno narasle u srpnju pošto je Turska u sporne vode poslala svoj istraživački brod. Nakon toga su na to područje svoja plovila poslali i grčki saveznici iz Europske unije, a Ankara i Atena provele su vojne manevre fregatama i borbenim zrakoplovima.

Njemačka trenutačno predsjeda Europskom unijom, a njezina kancelarka Angela Merkel pokušava smiriti tenzije u sporu između te dvije države s poviješću međusobnih sukoba.

Agencija Reuters prenosi i da je Erdogan Merkel rekao da je turski brod Oruc Reis samo otišao na održavanje, što ne znači da je njegova misija na istoku Mediterana gotova, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Oruc Reis vratio se u vode blizu turske južne pokrajine Antalije u nedjelju radi redovitog održavanja, prema objašnjenju Turske, no Grčka je u povratku broda vidjela prvi pozitivan korak prema ublažavanju napetosti između dviju zemalja koje se spore oko prirodnih resursa u istočnom Sredozemlju.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u intervjuu za CNN Turk da bi održavanje broda Oruc Reis moglo potrajati “nekoliko tjedana”. “Kada se održavanje završi, nastavit ćemo odlučno naše operacije”, rekao je Cavusoglu.

To plovilo je tijekom vikenda napustilo sporne vode koje grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, što je glasnogovornik grčke vlade nazvao “pozitivnim korakom”.

Erdogan je u srijedu njemačkoj čelnici rekao kako stav europskih država o istočnom Mediteranu mora biti dosljedan, pa dodao da će nastaviti implementirati odlučnu politiku kojom će štititi turska prava.

Tema grčko-turskog spora dominirat će idućim sastankom na vrhu EU-a koji se održava 24. i 25. rujna.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});