fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Smjena Gordane Tadić dolazi u momentu kada je Tužiteljstvo BiH sa mrtve točke pokrenulo slučajeve ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Sredstva javnog informiranja u Bosni i Hercegovini oglasili su vijest, da je Drugostepena disciplinska komisija pri VSTV-u BiH donijela konačnu odluku o žalbi glavne državne tužiteljice BiH Gordane Tadić izjavljenu protiv Odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, kojoj je izrečena sankcija premještanja sa pozicije Glavne tužiteljice BiH na poziciju tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Odluka Drugostepene komisije još nije zvanično priopćena, jer se čeka da strane u postupku dobiju pismeni otpravak iste, no prema špekulacijama, navodno je Drugostepena komisija potvrdila odluku Prvostepene komisije. U tome slučaju, glavna tužiteljica Gordana Tadić ima pravo žalbe Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH u cjelini, koje može potvrditi ranije odluke komisija, ili preinačiti sankciju.

Vijest o mogućoj pravomoćnoj smjeni glavne državne tužiteljice Gordane Tadić nije iznenadila bilo koga ko prati dešavanja i prilike u BH pravosuđu. Kao i dešavanja u pravosudnim sistemima na nivou entiteta. Ovaj najavljeni potez je još jedan dokaz kontrole političkih moćnika nad pravosuđem u BiH.

Nije mi namjera, da branim bilo koga, ali je čudno, da smjena Tadićeve dolazi u momentu kada je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine sa mrtve točke pokrenulo slučajeve ubistava Davida Dragičevića iz Banja Luke i Dženana Memića iz Sarajeva, te pokrenulo istrage o velikim korupcijskim aferama visokih funkcionera BiH.

U predmetu Dženan Memić, Tužiteljstvo BiH je podiglo Optužnicu 9. jula 2021. godine zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, a pored Mutapa, optuženi su i Alisa Ramić (ranije Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Sud BiH potvrdio je navedenu optužnicu.

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život dana 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozljeda je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

“U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život”, naveli su tada iz Tužilaštva BiH.

Slučajevi Dženan Memić i David Dragičević su u Pribeovom izvještaju označeni kao osnova za postojanje pravne države. Politika i ovaj put staje u zaštitu kriminala i kriminalnih klanova bliskih vlastima, i sa pozicije glavnog tužioca BiH (čitaj Gordanu Tadić) uklanjaju osobu koja je pokazala volju da se ova dva slučaja privedu kraju, a koje je nekoliko puta bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko spomenuo u svome izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, ukazujući na ova dva ubojstva mladića.

Dana 11. 09. 2021. godine, sa početkom u 13,00 sati, u Sarajevu, ispred Narodnog pozorišta, na 20.-im protestima “Pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića” su u Sarajevo stigli građani iz Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Bugojna, Zenice, Kaknja, Mostara, te cijele Bosne i Hercegovine. Na tome skupu obratila se i Suzana Radanović.

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića se obratila tužiteljici Gordani Tadić na protestu:  „Želim da pružim podršku Gordani Tadić i želim da vjerujem da će ona da uradi nešto i da će da pomogne da se ubice Davida i Dženana zatvore“.

Sarajevski odvjetnik Ifet Feraget više je puta za „Avaz“ kazao, kako „žele ukloniti tužiteljicu Gordanu Tadić kako bi sakrili ubice Dženana i Davida“, jer je sasvim očigledno, da je glavna tužiteljica Tadić odlučila ove stvari na čistac istjerati.

Muriz Memić, otac mladića iz Sarajeva koji je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, više je puta u medijima stao u obranu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Izrazio je sumnju da je njezina suspenzija povezana sa zataškavanjem ubojstva njegova sina, afere Respiratora i krivotvorene diplome šefa sigurnosne službe. „Nije Gordana Tadić od jučer u Tužiteljstvu BiH. Čudno je da baš u ovom trenutku, kada se vode važni predmeti kao što je slučaj ‘Respiratori’, predmet ‘Osman Mehmedagić’, ‘David Dragičević’ i predmet ‘Dženan Memić’, oni pokreću stegovni postupak protiv Gordane Tadić, koja je već dugo u tužiteljstvu“, rekao je Muriz Memić u izjavi za portal Dnevnog Avaza.

Tadić je na samome početku disciplinskog procesa pred Prvostepenom komisijom ustvrdila da se „protiv nje vodi montirani disciplinski postupak upravo iz razloga što Tužilaštvo BiH radi na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala“!
Naime, Gordana Tadić nalazi se na čelu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od polovine 2016. godine, nakon što je tadašnji glavni tužitelj Goran Salihović suspendiran, a i kasnije optužen.

Ako Tadićeva bude smijenjena, ostat će heroina našeg vremena!

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});