fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Klix

Smrću Krajišnika pojavio se dokument kojim se potpisalo stvaranje srpske, bošnjačke i hrvatske republike, bez PRISUSTVA HRVATA!

Autor: dnevno.ba

Zajedničku deklaraciju potpisali su upravo na današnji dan 15 rujna 1993. na dan smrti Momčila Krajišnika, Alija Izetbegović i Momčilo Krajišnik i to samo dan nakon što je Izetbegović potpisao Deklaraciju s Tuđmanom.

Prvi put Izetbegović praktično ozakonjuje “Republiku Srpsku” i omogućuje joj odcjepljenje od BiH putem referenduma.

Iako su u preambuli kao potpisnici navedeni Bulatović, Karadžić i Milošević, Deklaraciju je sa “srpske strane” potpisao Krajišnik.

Prihvaćajući principe Londonske Konferencije i uzimajuci u obzir resenja predlozena na Zenevskoj mirovnoj konferenciji koja se odnose na sporazum o konstituciji buduce Unije Bosne i Hercegovine

Reseni da odmah prekinemo neprijateljstva i stvorimo uvete za mir u Bosni i Hercegovini

Uvereni da resenje ove krize mora biti postignuto politickim a ne vojnim putem, u tom smislu

Spremni da odmah pristupimo normalizaciji odnosa s hrvatskim narodom u svetlu resenja predlozenih na Mirovnoj konferenciji u Zenevi

Ovime izrazavamo svoj pristanak:

  1. da učinimo sve za trenutan prestanak svih neprijateljstava i vojnih sukoba između snaga Bosne i Hercegovine i snaga bosanskih Srba u skladu sa Sporazumom od 30. jula 1993. odmah i ne kasnije od 18 septembra 1993 tocno u 12 sati, te da uspostavimo direktnu vezu (tzv. vrucu liniju) medju vojnim komandantima na svim nivoima
  2. da ucinimo sve za obostrano i bezuslovno raspustanje svih zarobljenickih logora i za oslobadjanje zarobljenika sa svih teritorija pod kontrolom snaga Bosne i Hercegovine i snaga bosanskih Srba odmah, pocevsi s oslobadjanjem onih iz Tarcine (207 zarobljenika) i iz Kule (207 zarobljenika), i to ne kasnije od 21 septembra 1993 u 12 sati, te da obostrano preuzmemo odgovornost za njihovu zastitu i brigu oko njih.
  3. da obostrano stvorimo uvjete za slobodan i neometan prolaz humanitarnih konvoja i za obavljanje aktivnosti humanitarnih organizacija, te za slobodan i neometan prolaz svih civila
  4. da oformimo radnu grupu koja ce nadzirati i osiguravati poštivanje ljudskih prava na teritorijama pod kontrolom vojnih snaga Bosne i Hercegovine kao i snaga bosanskih Srba u skladu s principima i predloženim rješenjima Mirovne konferencije o Bosni i Hercegovini.
  5. da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgrarničenje izmedju dviju Republika u budućoj Uniji Bosne i Hercegovine, uključujući i oblasti Brčko, Bosanska Krajina, dolina Neretve, Istocnu Bosnu i planinu Ozren, a takodjer ukljucujuci i prirodno pravo dve republike na prilaz moru.
  6. Ovo je dodatak obvezama o kojima smo se vec sporazumeli, da se tokom sljedece dvije godine pronadje trajno rješenje upravljanja Sarajevskim okrugom.Po postizanju zajednicko prihvatljivog rjesenja teritorijalnog razgranicenja tri republike u okviru Unije i tokom početnih dve godine postojanja Unije, postojace odredba o referendumu koji ce se odrzati na zajednicki dogovoren datum u okviru republika Unije po pitanju da li gradjani bilo koje od republika se slazu da ostanu u Uniji ili da je napuste.
  7. U slučaju raspada Unije , sva prava Unije Republika Bosne i Hercegovine, uključujući i clanstvo u Ujedinjenim Nacijama automatski ce se preneti na Republiku sa dominirajućom većinom muslimanskog stanovnistva

II
Želeći da uspostavimo stabilne odnose i kao nas zajednicki doprinos miru na ovom podrucju, potpisnici su odlucili da oforme:

  1. radnu grupu koja ce da se bavi humanitarnim, statusnim, materijalnim i drugim pitanjima koja se odnose na polozaj izbeglica i prognanika iz Bosne i Hercegovine.
  2. radnu grupu koja ce da sastavlja sporazume, ukljucujuci i sporazume o upotrebi energije i luka, magistralnih puteva, komunikacija te drugih ekonomskih potencijala.

III
U interesu pravovremene, potpune i istinske provedbe svih mijera i aktivnosti predvidjenih ovom Zajednickom deklaracijom, potpisnici su odlucili da imenuju svoje osobne poverenike s punim ovlastenjima i odgovornoscu za celokupnu provedbu sporazuma predvidjenih ovom Deklaracijom.

Momčilo je staro slavensko ime. Danas zadržano samo kod Srba. Izvodi porijeklo od slavenske osnove “momak(momče)” prenosno “mladić, đetić, slobodan, vjetropir”. Posvjedočeno je u mnogim povijesnim izvorima iz srednjeg veka. Jedan od najranije poznatih je Momčilo Tomanović, ban Usore u 15. stoljeću. Narodna pjesma pominje vojvodu Momčila, za koga se pretpostavlja da je autentična povijesna ličnost.

Alija Izetbegovic kao svoga poverenika imenovao je Harisa Silajdzica. Radovan Karadzic kao svog poverenika imenovao je Momcila Krajisnika.

Potpisnici i njihovi povjerenici će potražiti i osigurati pomoc i podrsku medjunarodnih politickih, humanitarnih i drugih organizacija i faktora u svrhu potpune provedbe svih mera predvidjenih ovom Deklaracijom, i u interesu uspostave trajnog mira i stabilnosti u ovom delu sveta. S druge strane dogovoreno je da tri bosanske strane ce biti pozvane od strane ko-predsednika Medjunarodne konferencije o bivsoj Jugoslaviji da se sastanu u utorak 21 septembra u 11 casova na sarajevskom aerodromu da bi razmotrili potpisivanje mirovnog paketa u celini zajedno sa ovom zajednickom deklaracijom potpisanom u utorak 14 septembra od strane Hrvata i Muslimana, koja je prilozena mirovnom paketu. Ko-predsednici ce, u medjuvremenu, traziti dalje sporazume posredujuci izmedju strana u bivsoj Jugoslaviji.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});