fbpx

Socijaldemokratsko spašavanje vojnika Dragana Čovića!

Autor: Avdo Avdić / Žurnal info

SARAJEVO - Dan nakon što je SDP slavodobitno saopćio da će imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH, Dragan Čović je shvatio da mu više ne trebaju izmjene izbornog zakona. Za pobjedu su mu dovoljni Nermin Nikšić i Milorad Dodik. Vođeni pohlepom za vlašću, a ne razumom i državničkom politikom, čelnici SDP-a okupljeni oko Nikšića i Saše Magazinovića, procijenili su da im je bitnije poraziti Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončiča, Željka Komšića nego Dragana Čovića.

Da, krajnje je vrijeme da se porodica Izetbegović skine s bošnjačkog trona. Krajnje je vrijeme i da se ogoli dvolična politika Fahrudina Radončića i vrijeme je da Komšić jednom plati cijenu za svoj dugogodišnji nerad. Ali i uz sve svoje mane koje imaju, uz sve pogubne političke poteze koje su povlačili, ni Izetbegović,ni Radončić niti Komšić nisu za državu pogubniji od Dragana Čovića. Pa, ipak, SDP će radije u Predsjedništvu BiH gledati Dragana Čovića i Milorada Dodika, nego recimo Željka Komšića i Mladena Ivanića. Nikšiću i Magazinoviću bitnije je u Predsjedništvu BiH za sada samo teoretski, vidjeti Denisa Bećirovića sa Draganom Čovićem, nego Željka Komšića sa kakvim-takvim, ali probosanskim, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Radije će SDP u Predsjedništvu BiH gledati onog koji veliča ustaše iz Blajburga, nego onog ko je pod zastavom Armije BiH dobio dva tri metka i zlatnog ljiljana.

KLJUČNI DOGOVORI SNSD-SDP

Za one koji su zaboravili, prisjetit ćemo se 20. listopada 2012. godine. U aleksandrovačkom restoranu Kaldera, srele su se tada delegacije SNDS-a i SDP-a BiH. S jedne strane Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nikola Špirić, a sa druge Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Saša Magazinović. Tada je nastao i onaj čuveni Zakon prebivalištvu koji je obespravio i ono malo povratnika u Republiku Srpsku, tada su podijeljeni milioni maraka sa računa Elektroprenosa BiH, tada su dogovarani kasniji tenderi u koje su se ugradili Elvedin Grabovica i Matan Žarić. Prvi je danas poslovni partner Nermina Nikšića, a drugi vječni kadar Dragana Čovića.

Studeni 2017. godine. Sada opozicionar Nermin Nikšić ponovo se sreo s Miloradom Dodikom. Sastanak ugovarao – Saša Magazinović. I baš na tom sastanku Nikšić dogovara s Dodikom da SDP BiH ima čak tri kandidata. Svjestan da u tom slučaju nijedan kandidat SDP-a ne bi imao šansu, Nikšić zna da bi kandidiranjem tri osobe donio pobjede Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Pritisnut kritikama javnosti, predsjednik SDP-a odustaje od ove nakane, ali, onda, povlači potez koji ponovo ide u korist lideru HDZ-a BiH, a samim time i lideru SNSD-a. Nije, dakle, SDP-u stalo da imaju člana Predsjedništva BIH. Stalo im je da Dragan Čović bude član Predsjeništva. Jer da uistinu želi imati člana Predsjedništva BiH, SDP BiH bi za tu poziciju predložio – Hrvata, kojem bi bilo dovoljno 160 tisuća glasova da pobijedi i HDZ-ovog kandidata i Željka Komšića. Predlažući Bošnjaka Denisa Bećirovića SDP čisti put Draganu Čoviću da uđe u Predsjedništvo. Sa SNSD-ovim glasovima u Federaciji, i svojih 128 tisuća zagarantiranih – Dragan Čović bi mogao osvojiti 150 tisuća glasova. Sa SDP-ovim kandidatom koji će mu oduzeti najmanje 30 tisuća glasova, Željko Komšić teško može prebaciti 150 tisuća glasova. Što znači da je Čović član Predsjedništva BiH. Ali to nikako ne znači da je Denis Bećirović bošnjački član Predsjedništva.

“SLUČAJNA” POMOĆ DODIKU

Kada je bio najjači, Fahrudinu Radončiću nije bilo dovoljno 200 tisuća glasova da pobijedi SDA-ovog kandidata. S Radončićem i Komšićem koji ulazi u njegovo biračko tijelo, Bećirović bi teško mogao pobijediti SDA-ovog kandidata. Osim ako ne dobije podršku Mirsada Kukića i njegove PDA.

Nermin Nikšić itekako je svjestan ovoga. Ali on je odlučio da pruži indirektnu podršku Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku. Jer što drugo zaključiti nakon što je predsjednik SDP-a BiH, u situaciji kada je opozicija u RS stisla režim Milorada Dodika u slučaju Davida Dragičevića, zatražio ukidanje Policije Republike Srpske. Što je Milorad Dodik jedva dočekao, pa nakon svega pokušao priču o Davidovom ubojstvu prebaciti na priču o ukidanju Policije RS-a. Da ne bude zabune, radi se o klasičnom dogovoru na relaciji Dodik-Nikšić, koje povezuju građevinski poslovi njima bliskih firmi na gradnji auoputa „9. januar“. A kad već podržava Dodika, zašto ne bi podržao i Čovića. Jer bez Čovića nema Vlade Federacije. A bez Vlade Federacije nema ni poslova za BS Telecom, ni B4B, nema ni autocesta, ni prodaje struje …

Autor: Avdo Avdić / Žurnal info

ZADNJE VIJESTI