fbpx

Španjolska ograničava cijene testova na COVID

Autor: dnevno.ba

Španjolska vlada radi na propisima kojima bi ograničila maloprodajne cijene antigenskih testova na covid 19, izjavio je u ponedjeljak premijer Pedro Sanchez, nakon što su u prosincu mnoge ljekarne ostale bez ključnog alata u borbi protiv zaraze.

Zbog viših cijena antigenskih testova u Španjolskoj na vrhuncu vala zaraze omikronom i nestašice testova u ljekarnama prosvjedovali su oporbeni političari i potrošačke skupine i mnogi traže da se njihova prodaja omogući i u supermarketima.

– Prije i nakon Božića raspravljali smo o opskrbi testovima, pojavila su se uska grla, rekao je Sanchez u intervjuu za radio postaju Cadena SER.

– Sada ćemo se pozabaviti kontrolom cijena testova, dodao je španjolski premijer.

– Možda je kucnuo čas da uvedemo druge parametre za praćenje pandemije, rekao je Sanchez, ukazavši na smanjenu smrtnost od covida 19.

Potvrdio je izvješće dnevnika El Pais da vlasti razmatraju mogućnost da se covid prati slično kao gripa, što bi značilo da se ne bi registrirao svaki slučaj zaraze niti bi se testirali svi građani sa simptomima.

– Španjolska će u siječnju kupiti 344 tisuća doza Pfizerove antivirusne pilule protiv covida 19, najavio je Sanchez.

Paxlovid je namijenjen odraslima s blagim do umjernim oblikom bolesti i visokim rizikom pogoršanja simptoma, a najučinkovitiji je kada se uzima u ranoj fazi bolesti, prije hospitalizacije, tumači Reuters.

Španjolska je u 14 dana do prošlog petka zabilježila novi rekord od 2723 slučaja zaraze na 100.000 ljudi, više nego 10 puta više nego na početku prosinca. Popunjenost odjela za intenzivnu njegu dosegnula je 22,06 posto, u odnosu na osam posto prije mjesec dana.

Najvišu je razinu dosegnula prije godinu dana kada je iznosila 43 posto.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI