fbpx

SPAŠAVAJ BRATE NELSONE: Hrvatski blok BiH traži sastanak s američkim veleposlanikom u BiH

Autor: Dnevno.ba

MODRIČAA - Iz Hrvatskog bloka BiH uputili su zamolbu za jedan sastanak, kako ističu u ovoj političkoj stranci od iznimne važnosti, te isti prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

od Hrvatskog bloka podružnice Modriča zaprimili smo dopis kojim se traži posredovanje u organiziranju sastanku s Vama, a koji Vam u privitku dostavljamo.

Predstavnici Hrvatskog bloka podružnice Modriča u svom dopisu izražavanju zabrinutost u opstojnost mještana Hrvata na području MZ Garevac, Donji Kladari, Čardak i Pećnik, a sve zbog činjenice plana nacrta izgradnje autoputa dionice Vukosavlje-Bijeljina.

Općina Modriča, nakon rata 1992 godine je pripala entitetu Republika Srpska, teško su stradala naseljena mjesta, gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo više od pet tisuća ljudi, uništene su, a stanovništvo prognano.

Povratak mještana još nije završen zbog opstruiranja s obnovama obiteljskih kuća. U Garevcu, Kladarima Donjim i Čardaku sada stalno živi oko 250 Hrvata. No njihov opstanak na tom području sada je došao u pitanje jer je kroz Garevac, Kladare Donje i Čardak u prostornim planovima Vlade RS ucrtana trasa autoceste i to točno na mjestima na kojima je oko 100 kuća, od kojih je 87 obnovljeno nakon rata.

Riječ je o prometnici koja bi trebala povezati Banja Luku s granicom Srbije. Buduća autocesta uopće nije planirana na način na koji se takve prometnice grade, dakle najkraćom pravocrtnom putanjom. Ova cesta trebala bi biti nastavak trase Banja Luka-Doboj, koja je već izgrađena, no projektanti su predvidjeli da ona kod Doboja skreće okomito prema sjeveru, odnosno prema Garevcu, koji je tek dvadesetak kilometara udaljen od granice s Hrvatskom, a potom bi se ponovo spuštala na jug prema Bijeljini.

Glavna zadaća projektanata da cesta ni pod kojim uvjetima ne smije prijeći međuentitetsku granicu i da se mora graditi isključivo na teritoriju RS, čije su granice povučene u Daytonu bez ikakve geografske, prometne, gospodarske i povijesne logike. Uz cestu su planirali i trasu magistralnog plinovoda koji bi sjeverne dijelove BiH odnosno RS povezao s plinskom mrežom Srbije, što je jasan projekt strateškog infrastrukturnog povezivanja jednog bosanskohercegovačkog entiteta s drugom državom.

Mještani Garevca, Kladara Donjih i Čardaka su suočeni s opasnošću ponovnog progona jer su vlasti Republike Srpske planirale graditi autocestu točno preko njihovih dvorišta i srušiti kuće koje su uspjeli obnoviti.

Zajednica Hrvata koji su se nakon rata u BiH vratili na područje Općine Modriče, dana 12.10.2019. godine predala je žalbu na plan nacrta autoputa Vukosavlje –Bijeljina koji ide kroz Garevac, Kladare Donje i Čardak, uz mještane Općine Modriče, žalbu je predao i Hrvatski blok podružnica Modriča.

Cijeneći Vašu zauzetost, ali zbog izuzetne važnosti i hitnost ovog sastanka vezano uz gore navedenu problematiku, molimo Vas za žurno dogovaranje i održavanje sastanka, navodi se u dopisu Franciska Brdarića, predsjednika HB BiH, upućenog Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI