fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Spomenik žrtava komunizma izgraditu neposredno uz spomenik NOB-a!

Autor: Dnevno.ba

LJUBUŠKI - Inicijativni odbor HSP-a BIH obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nudi zanimljiv prijedlog.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bi se pridružile većini zemalja EU u kojima se na preporuku Europskog parlamenta potiče promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi generacije koje dolaze mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava.

Pravaše Ljubuškog nezadovoljne načinom i brigom obilježavanja komunističkih stratišta po centru Ljubuškog, zabrinjava način kako je pokopana 61 žrtva komunističkog zločina, čija su tijela bila izložena ispred zgrade Općine Ljubuški dana 08. rujna 2013. godine. Nakon pokopa u zajedničku grobnicu na novom Gradskom groblju izdvojena su tijela dvojice franjevaca, čiji je identitet utvrđen, a ostalim žrtvama ekshumacije, 59 žrtava, identitet nije utvrđen i pokopani su u zajedničku grobnicu bez oznaka. Bilo je to 08. rujna 2013. godine, sve do siječnja 2019. godine gradske vlasti ljubuškog HDZ-a, se nisu udostojile provesti identifikaciju žrtava komunističkog zločina, niti obilježiti stratište 33 žrtve komunističkih zločina koje se nalaze neposredno uz Komunalno poduzeće Ljubuški, sjeverozapadno od zgrade Županijskog MUP-a.

Zabrinjava i činjenica kako su građevinski poduzetnici na dijelu stratišta izgradili stambenu zgradu uz odobrenje vlasti HDZ-a Ljubuški. Lokalitet provedene ekshumacije žrtava komunizma do danas nije obilježen od strane nadležnih institucija tužiteljstva i MUP-a, kao što nije pokrenut istražni postupak protiv nepoznatih i dijelom poznatih izvršitelja zločina. Vještaci sudske medicine koji su nazočili ekshumaciji žrtava komunizma u Ljubuškom, zanemarili su radnje identifikacije žrtava ponaosob. Nije poznato zašto su samo dva franjevca identificirana i radi li se u ovom slučaju o prikrivanju počinitelja zločina neidentificiranjem svake žrtve ponaosob.

Kako ništa nije slučajno potvrđuje podatak iz 2013. godine, točnije dana ukopa neidentificiranih žrtava komunističkog režima u Ljubuškom do siječnja 2019. godine, nije napravljena niti jedana radnja od nadležnih institucija Ljubuškog u cilju identifikacije žrtava, koje su pokopane u neobilježenu grobnicu novoga Gradskoga groblja. Obdukcija putem DNK analize jamči identifikaciju svake žrtve, uz sve troškove plaćene od strane državnih i federalnih institucija. Iz svega navedenoga pravašima nije jasno čega se HDZ-ovci Ljubuškog plaše, ukoliko se provede identifikacija žrtava komunizma?

Nije nepoznanica kako HDZ već skoro treće desetljeće vlada Ljubuškim. Za franjevce koji su inicirali ekshumacije Ljubušaka bez utvrđivanja identiteta svih žrtava, možemo slobodno kazati kako su izveli sramotan čin, ili igrokaz, pojedinaca iz franjevačkog samostana, koji će ostati evidentiran za povijest. Pravaši Ljubuškog pokreću inicijativu obdukcije DNK analizom, svih žrtava totalitarističkih sustava, uz primjereno obilježavanje grobova i mjesta stradavanja. Inicijativa o zajedničkom spomen obilježju na kome su nekada dominirale partizanske žrtve, uklonjenom spomeniku iz centra Ljubuškog, ispred osnovne škole, trebalo bi biti spomen obilježje i svim žrtvama komunističkog režima.

Spomenik koji bi dominirao centrom Ljubuškog, svakako bi bio veliki po broju žrtava komunističkih zločina. Ljubušaci koji su poginuli u NOB-u po prijedlogu pravaša sukladno europskim naputcima zadržali bi svoje spomen obilježje, ali u sjeni spomen obilježja ljubuških žrtava komunizma kojih je zasigurno mnogo više. Inicijativa predlaže da se spomenik “Udovicama II svjetskoga rata i poraća” postavi u spomen park ispred škole neposredno uz spomenik boraca NOB-a. Djeca Osnovne škole Marko Marulić, kao i svi prolaznici, putnici, koji prolaze kroz Ljubuški imali bi mogućnost vidjeti i pročitati popis svih žrtava. Za dva posljednja rata u Ljubuškom je pobrojano 2388 žrtava. Popis stradalih partizana, znatno je manji, ali bi također bio obilježen na drugom spomeniku NOB-e, neposredno uz Spomenik udovicama II. Svjetskoga rata i poraća.

Pravaši ističu kako kultura Ljubušaka kao bivših komunista, koji crpe naslijeđe komunizma, koje se vremenom transformira i multiplicira u HDZ-u, ne priječi nove neopterećene naraštaje kako bi se suočili s istinom glede zaštite dostojanstva životne perspektive i kvalitete života pojedinca i obitelji. Podizanjem spomenika pravaši žele transparentno u svim gradovima, u centrima, a ne na periferiji općina Hercegovine obilježiti imena žrtava, sukladno međunarodnim konvencijama, uz popise žrtava i počinitelje zločina. Pravaši napominju kako svoju aktivnost na odgovornosti pred Domovinom, tako i u odnosu prema sunarodnjacima. Pravo na dostojanstveno obilježavanje imena svake žrtve, temeljno je pravo čovjeka, i temeljna vodilja svakoga pravaša.

Trebamo uvijek odavati pijetet svim žrtvama i poštivati našu povijest, ističu pravaši.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});