fbpx

Spreman novi plan prihvata migranata

Autor: dnevno.ba

Višegodišnja migrantska kriza ponovno je u prvom planu nakon ubojstva u naselju Otes kod Sarajeva koje je, kako se sumnja, počinio migrant. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za N1 je izjavio kako ministarsvo, ali i država imaju plan kako rješavati migrantsku krizu.

“Pripremili smo plan proširenja prihvata migranta u županijama i osigurali sredstva za to. Čekamo sastanak s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, koji još u izolaciji, zbog čega sastanak još nije održan“, dodao je za N1 ministar sigurnosti BiH Cikotić. Na upit N1 koja je treća županije, izuzev Sarajevske te Unsko-sanske županije, u kojoj trenutno borave migranti, ministar nije mogao odgovoriti obrazlažući to riječima da još nije prihvaćen taj plan i spomenuto proširenje na treću županiju. “Broj migranata je za pet mjeseci već duplo umanjen. Bilo ih je 12.000 , sada ih ima oko 6.100. To je ostvareno poduzimanjem mjera, kao što su poboljšana kontrola granica, protjerivanje potencijalno opasnih migranata za koje imamo informaciju da predstavljaju neku vrstu sigurnosne prijetnje za BiH, te procesuiranja osoba koje su dio mreže krijumčara migranata“,  naveo je.

O potezima koje povlači država, ministar sigurnosti podsjetio je da je potpisan Sporazum o readmisiji s Pakistanom i da su u tijeku pregovori s državama odakle migranti potječu, a to su Afganistan, Maroko, Egipat i Bangladeš. “Država predvodi čitav proces, od razine Predsjedništva BiH, do realizacije u županijama i općinama. Kontroli kretanja migranata pridružit će se dijelom i MUP RS-a te EUFOR“, najavio je. Na upit N1 koliko je entitet Republika Srpska u sve uključen, ministar sigurnosti Cikotić je rekao da planom nije uključivao taj entitet, ali je naglasio da su predsjedatelj Vijeća ministara BiH Tegeltija i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vrlo konstruktivni u cijelom procesu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI