SRBI OPASNO NADJAČALI! Veliki i bolan udarac Hrvatskoj

Autor: dnevno.ba

U prvih devet mjeseci ove godine Ina je ostvarila poslovni gubitak od milijardu kuna, a to je tek jedan dio problematike kojoj svjedoče u ovoj korporaciji, koja je prije par tjedana dobila ozbiljnog konkurenta.

Naime, srpski NIS u pogon je stavio novo postrojenje za obradu teških ostataka u svojoj rafineriji smještenoj u Pančevi. Riječ je o postojenju nalik onome kakvog Ina godinama nastoji izgraditi u riječkoj rafineriji, dok Ina planira, rafinerija u Pančevu u cijelosti se baca na proizvodnju niza vrijednih derivata po nižoj proizvodnoj cijeni.

Valja spomenuti kako je ova srpska rafinerija u vlasništvu ruskog diva Gazproma, a dovršetak projeka u Pančevi događaj je kojega se već sada definira kao nešto što će osjetno utjecati na regionalno tržište nafte, no upućeni smatraju kako bi se to moglo manifestirati i na poziciju Ine te na njene poslovne perspektive.

Očekuje se uz ostalo da bi Nis koji preko Gazpromnjefta ima razvijenu maloprodajnu mrežu u BiH svoje aktivnosti mogao pojačati i u ovoj državi, u kojoj su prije par godina preuzeli OMV-ov lanac benzinskih postaja. No na Bosni i Hercegovini navodno se nemaju namjeru zaustaviti već im je idući korak veleprodaja na istoku Hrvatske, a sve to predstavlja izazove za Inu, koja već sada bilježi gubitke te se bori za kakav, takav opstanak.

Kada se govori o BiH tada valja spomenuti kako je njihovo tržište za Inu predstavljalo jedno od rijetkih u regiji gdje im se osiguravala mogućnost širenja, naftom su ovu zemlju oprskrljivali preko sisačke rafinerije, ali pošto je tako prekinuta proizvodnja te se poslovanje rafinerije baziralo na Rijeku, i u tom smislu potencijala ima sve manje. NIS napada bosanskohercegovačko tržište, a udara i na Slavoniju  što je i razumljovo budući da je projekt u Pančevu težak nekoliko milijardi kuna.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI