fbpx

SRBI U HRVATSKOJ u potpunosti ignorirali Vučiča: “Prvi put čujemo za taj praznik”

Autor: RTL/ N1

Srbi u Hrvatskoj odbili su srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da na današnji praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – izvjese srpske zastave ma gdje živjeli.

Novi Sad, Banja Luka, Gračanica na Kosovu – zastave posvuda – upravo to je ono što je srbijanski predsjednik tražio. A u Hrvatskoj, u mjestima u kojima većinu čine mještani srpske nacionalnosti, jedino su se mogle vidjeti one bez grba, manjinske zastave, na mjestima gdje su svaki dan, javlja RTL.

”Ne znam, prvi put čujem o tome”

”Za naše znanje nema nitko, da li će netko izvjesiti, što se tiče naše općine, mi nismo pozivali na tako nešto, mi imamo zastave koje su u skladu sa zakonom”, rekao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

Neki čak nisu znali ni što se u Srbiji slavi, a načelnici općina, kažu, bave se drugim poslovima.

”Ne znam, prvi put čujem o tome”, rekla je Jovanka Popović iz Biskupije.

”Mi smo danas ovdje imali obilazak naših poljoprivrednih domaćinstava, koja su dobila pola milijuna poticaja, i bio je i župan, no veći je interes gdje je čija zastava”, rekao je Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija.

“Ja nemam ništa protiv samog praznika kao takvog, ali, naravno, uvijek se mora uzeti u obzir kome tu poruku šaljete, gdje ljudi žive, kakvi su zakoni država gdje se tim ljudima obraćate, prema tome, tu se treba biti oprezan u svakom slučaju”, poručio je Đurđević za HRT.

Posla za policiju nije bilo ni u Borovu. Ili nikome nije bilo do dizanja tenzija ili je u pitanju kazna do 3 tisuće kuna. Pojavila se tek pokoja fotografija SDSS-ovaca uz srpsku zastavu, ali u Konzulatu Srbije.

”Na njihovim ustanovama ok, ali u gradu nije mi logično”, komentirao je prolaznik za RTL.

“Hoćete mi objasnit što je to?”

Ni svi stanovnici Srbije nisu znali što se danas slavi. Novinari N1 televizije su pitali građane na ulici, a ovo su neki od odgovora koje su dobili:

  • “Dan državnosti, ne?”
  • “14. veljače.”
  • “Ne znam stvarno.”
  • “Dan zastave, hoćete mi objasnit što je to?”

Praznik koji se slavi od prošle godine zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska, koja je slaviti počela već sinoć.

Organiziran je mimohod, razgledavanje oružja uz već uobičajene Vučićeve pohvale vojne moći.

”Sve smo resurse obnovili, nama su rezerve hrane na 100 posto, sve smo snabdjeli i dali više novca nego ikada ranije”, izjavio je Vučić.

Drčelić: Ovo je dio političke kampanje

Urednik lista Nova Stojan Drčelić kaže da, kada Vučićeva vlada poziva na jedinstvo, ona zapravo ne poziva na nacionalno jedinstvo.

“Poziva svoje biračko tijelo da se homogenizira prije predstojećih izbora, što je već ozbiljan dio političke kampanje”, rekao je Drčelić za N1.

Drčelić smatra da, jednom kad Srpska napredna stranka izgubi vlast, ovaj datum nikoga neće zanimati niti će ga se itko sjećati.

Autor: RTL/ N1

ZADNJE VIJESTI