fbpx

Srbija na nogama zbog Izetbegovićeve izjave o Kosovu; Isto rekao i Čović ali on “nije zanimljiv”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Intervju novinara Deutsche Welle, autora Zorice Ilić i Bahrija Canija, s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda izazvao je žestoke reakcije u susjednoj Republici Srbiji i to prvenstveno zbog njegove izjave o priznanju neovisnosti Kosova, izvučene iz konteksta i pogrešno prenesene u tamošnjim medijima.

Autori Intervjua, DW-ovi novinari Ilić i Cani, ponovili su kako su Izetbegovićevevu izjavu mediji u Srbiji izvukli iz konteksta i pogrešno prenijeli te su podsjetili da je na slično pitanje, skoro isto u potpunosti odgovorio i u prije objavljenom intervjuu Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koji je kazao da “to za njega uopće i nije pitanje”, nego da je pitanje kakav će o tome stav imati član Predsjedništva iz reda srpskog naroda u Bih (Mladen Ivanić).

Osvrćući se na ovu činjenicu i odgovarajući na pitanje kolege Mehmeda Smajića zašto je Izetbegovićeva izjava izazvala tenzije u Srbiji, a ne i Čovićeva, autorica Zorica Ilić je kazala: “Bakir Izetbegović je dosta zanimljiviji srbijanskoj javnosti nego Dragan Čović”.

Naime, tenzije u Srbiji, nastale su nakon što je agencija TANJUG prenijela Izetbegovićev odgovor na pitanje hoće li BiH priznati Kosovo. TANUG je prenio Izetbegovićev odgovor ‘DA’ iako je Izetbegović jasno kazao ‘Nadam se – da’.

Nakon ovoga, srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je izvanrednu sjednicu vijeća.

“Potrebno je samo prenijeti izjavu onakvu kakva jest. Ona nije samo izvučena iz konteksta nego i pogrešno prenesena. Između ‘Da’ i ‘Nadam se – da’ postoji velika razlika”, kazalo je ovo dvoje novinara, podsjetivši kako se sve odluke u Predsjedništvu donose konsenzusom.

Što su na pitanja hoće li BiH priznati Kosovo odgovorili Izetbegović i Čović:

Izetbegović (32:20):

Intervju DW sa Izetbegovićem

Čović (12:12):

DW sa Čovićem

Inače, novinari DW-a će uskoro objaviti i intervju sa Mladenom Ivanićem, članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i to je dio serije intervjua s liderima zemalja u okruženju kako bi se iz prve ruke doznalo njihovo mišljenje kao i potezi na koje su spremni kako bi se stabiliziralo cjelokupno stanje u regiji.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI