STATE DEPARTMENT: BiH krši ljudska prava radnika, novinara, izbjeglica, žena, djece i zatvorenika

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Američki državni tajnik Mike Pompeo predstavio je izvješće State Departmenta o ljudskim pravima, kazavši kako Sjedinjene Američke Države od 1977. godine podnose izvješća kako bi izložile kršenja ljudskih prava tamo gdje se ona pojavljuju.

Kršenje ljudskih prava

Sudeći prema izvješću za BiH, ljudska prava se u velikoj mjeri krše, naročito kada je riječ o pravima radnika, novinara, izbjeglica, žena i djece, ali i zatvorenika.

Korupcija prevladala u brojnim institucijama

Posebno je problematizirana korupcija, pa se navodi da su dužnosnici često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u brojnim institucijama.
Korupcija je bila naročito prisutna u javnom sektoru zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, procedurama zapošljavanja. Mnoštvo državnih, entitetskih, županijskih i općinskih uprava je zakonima i propisima uspostavilo ssustav u kojem nedostaje transparentnosti i pruža se mogućnost za korupciju. Vladine struktura dale su korumpiranim dužnosnicima više mogućnosti za traženje ‘naknada za usluge’, posebno u institucijama lokalne samouprave, stoji u izvješću State Departmenta.

U izvješću se također navodi kako se tužilaštva smatraju neučinkovitim i podložnim političkim utjecajima.

Optužnice su povremeno bile loše sastavljene, a sudske odluke temeljile su se na nejasnim ili nedovoljnim obrazloženjima. Vlasti su izvijestile da je u proteklih pet godina podignuto 84 optužnice protiv visokih javnih dužnosnika, od kojih je 38 proglašeno krivima. Javne nabavke općenito nisu istraživane. Prikupljanje dokaza o korupciji ozbiljno je otežano od 2017. kada je Ustavni sud odredio neustavne odredbe u bh. državnom zakonu koji uređuje posebne istražne mjere. Iako su odredbe i dalje na snazi, vlasti do sada nisu uspjele usvojiti nove zakone, navodi se u izvješću.

Kršenje prava radnika

U izvješću State Departmenta se navodi kako poslodavci u privatnom sektoru nisu uvijek poštivala radnička prava propisana posebnim entitetskim zakonima.

Zabranjuje se diskriminaciju sindikata, ali se ne osigurava primjerena provedba tih zaštita. Inspekcije rada i sudovi nisu se učinkovito bavili pritužbama zaposlenika na diskriminaciju sindikata. Zakoni propisuju vraćanje na posao otpuštenih radnika u slučajevima u kojima postoje dokazi diskriminacije, bilo zbog sindikalnog djelovanja ili iz drugih razloga, stoji u izvješću.

Navodi se da nije postignut napredak u rješavanju strukturnih problema povezanih s pravima radnika u privatnom sektoru zbog slabosti vladavine prava.
Vlada nije učinkovito provodila sve primjenjive zakone, navodi State Department.

Pritisci na slobodu medija

State Department također navodi da su zabilježeni pritisci na slobodu izražavanja i slobodu medija, a zbog optužbi na račun novinara spomenut je u negativnom kontekstu i Milorad Dodik.
Nastavljen je politički i financijski pritisak na medije. Lideri koji optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike pojačali su se. U lipnju je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio opozicione novinare BNTV-a Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS-a, stoji u izvješću.

Navodi se, također, da je skupina ratnih veterana napala reportere tijekom prosvjeda u Sarajevu.

 

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI