fbpx
Foto: Johanna Geron/ Guliver Image

Stigla prva reakcija šefa NATO-a nakon Putinova obraćanja: Ovo je eskalacija, ostat ćemo mirni

Autor: Dnevno.ba/HINA

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da mobilizira tisuće dodatnih vojnika radi rata u Ukrajini eskalirat će sukob, a njegova prijetnja upotrebom nuklearnog oružja “opasna je i nesmotrena”, ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za Reuters da prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata nije iznenađenje, ali i da će eskalirati sukob.

Stoltenberg je rekao da Putinovi potezi dokazuju “da se rat ne odvija po njegovim planovima”, da su ruske postrojbe loše opremljene, da zapovjedništvo i kontrola nisu dobri i da je očito da se ruski predsjednik “jako preračunao”.

Putin je pozvao 300.000 rezervista u rat u Ukrajini i podržao plan da se anektira dijelove te zemlje, poručivši Zapadu da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje da bi zaštitio Rusiju.

“Pobrinut ćemo se da u Moskvi ne bude nesporazuma u pogledu toga kako ćemo točno reagirati. Naravno da to ovisi o tome kakva će biti situacija ili kakvo će oružje upotrijebiti. Najvažnije je spriječiti da se to dogodi i zato smo tako jasni u svojem komuniciranju s Rusijom o nezapamćenim posljedicama”, rekao je Stoltenberg, referirajući se na moguće rusko korištenje nuklearnog oružja.

U obraćanju Rusima ranije, Putin je rekao: “Bude li teritorijalna cjelovitost naše zemlje ugrožena, upotrijebit ćemo sva raspoloživa sredstva kako bismo zaštitili naš narod – to nije blef”. Rusija posjeduje “puno oružja za odgovor”, dodao je.

Stoltenberg je rekao da se NATO “neće upuštati u istu takvu vrstu nesmotrene i opasne nuklearne retorike kao predsjednik Putin” jer ne želi sukob s Rusijom nego samo pokušava zaštititi Ukrajinu i spriječiti eskalaciju sukoba.

“Taj govor je eskalacija, ali također nije iznenađenje”, rekao je Stoltenberg o Putinovu govoru.

“Prema tome, spremni smo. Ostat ćemo mirni i nastaviti pomagati Ukrajini. Govor predsjednika Putina dokazuje da se rat ne odvija po njegovim planovima. On se jako preračunao”.

Putin je govor održao nakon sve većih poraza ruskih snaga na bojišnici. Ukrajinci su ovaj mjesec protuofenzivom otjerali Ruse iz područja koja su osvojili na sjeveroistoku zemlje, a oni i na jugu imaju problema.

“Teško je vidjeti rješenje u kratkom roku, sve dok Rusija ne prihvaća Ukrajinu kao suverenu, neovisnu državu”, rekao je Stoltenberg.

“Stoga se bojim da je jedini način da se okonča ovaj rat da se dokaže da predsjednik Putin neće pobijediti na bojišnici. Kada on to shvati, morat će sjesti i pregovarati o razumnom dogovoru s Ukrajinom”.

Stoltenberg je rekao da su članovi Sjevernoatlantskog saveza pružili Ukrajini nezapamćenu pomoć i da sada moraju obnoviti svoje zalihe oružja i streljiva.

NATO je spreman na to da će sukob s Putinom trajati “dugo” i sada pregovara s obrambenom industrijom o obnovi svojih zaliha, rekao je.

Stoltenberg je također rekao da je Kina među sigurnosnim izazovima s kojima se NATO treba suočiti, ali je ne smatra neprijateljem.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI