fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠTO DO SADA ZNAMO o stravičnom zločinu iz Zagreba

Autor: Index.hr

Trostruko ubojstvo djece za koje je osumnjičen njihov otac sablaznilo je Hrvatsku i iza sebe ostavilo neka ključna neodgovorena pitanja.

U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je noćas oko dva sata, temeljem informacija o najavi samoubojstva na društvenim mrežama, pronašla beživotna tijela troje djece, dvoje sedmogodišnjih blizanaca i četverogodišnjeg dječaka, te njihova omamljenog oca koji se pokušao ubiti. Prevezen je u KBC Sestre milosrdnice gdje je sada smješten na liječenju. Čitavo ga vrijeme čuva policija.

Radi se o 56-godišnjem Haraldu Kopitzu, Bečaninu sa zagrebačkom adresom. Osim što je živio ovdje, tu je imao svoje tvrtke i radio za više velikih tvrtki kao financijski konzultant i pregovarač.

Roditelji ubijene djece su razvedeni, majka u vrijeme zločina nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem. U policiji kažu da u toj obitelji ranije nije bilo postupanja po problematici obiteljskog nasilja. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je provelo očevid u naselju Mlinovi, izvijestilo je da je za ubojstvo troje malodobne djece osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin.

Tužiteljstvo je navelo da u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela.

Na tijelima mališana pronađeni tragovi gušenja, ali istražitelji sve više sumnjaju da je ključno za smrt bilo trovanje

No dok policija i Tužiteljstvo pokušavaju raspetljati sve okolnosti stravičnog zločina, u javnost cure informacije o ubojstvu, ali i o ubojici.

Prema posljednjim informacijama do kojih je večeras došao Index iz izvora bliskih istrazi, istražitelji, koji su prvo vjerovali kako su djeca ubijena tako što ih je otac ugušio, sve su skloniji verziji da je ključno za smrt bilo trovanje, vjerojatno tabletama.

No na tijelima troje ubijene djece nađene su ozljede od gušenja, pa istražitelji sumnjaju kako je otac djecu i otrovao i gušio, doznaje Index.

No što je od toga točno uzrokovalo smrt djece, utvrdit će se nalazom obdukcije koja se očekuje, kao i toksikološkim vještačenjima.

Moguće je i da je kod neke od djece smrt nastupila trovanjem, a kod neke gušenjem.

Što je bio uzrok smrti troje djece jedno je od ključnih pitanja na koja zasad nema odgovora. Uz to, istražitelji će u danima koji slijede tragati za odgovorima na pitanja što je počinitelja nagnalo na ovakav zločin, je li sve planirao, ali i je li bio pod utjecajem kakvih sredstava koja bi utjecala na njegovo rasuđivanje.

Detalji stravične noći

Djeca su za vikend bila s ocem jer mu ih je u petak ostavila bivša supruga, koja se zaputila na poslovni put u Dubrovnik. Oko ponoći je Kopitz, sumnja se, spremio djecu za spavanje, no prije toga im je svima dao koktel raznih tableta i lijekova. Prema informacijama Večernjeg lista, djeca, ili netko od njih, ipak su se počela buditi, a Kopitz ih je tada krenuo gušiti.

No još se ne zna od čega su mališani točno umrli i je li im presudilo gušenje ili ipak trovanje, kako sve više vjeruju istražitelji.

Kada se uvjerio da nijedno od troje djece više ne diše, jedno po jedno ih je uzeo u naručje i odnio na kauč u dnevnom boravku. Polegao ih je jedno pokraj drugoga i oko njih poslagao njihove omiljene igračke.

Jeziva scena dočekala je policajce koji su izašli na dojavu o mogućem samoubojstvu. Naime, nedugo nakon ponoći 56-godišnji Austrijanac natipkao je i objavio neku vrstu oproštajnog statusa na Facebooku i Instagramu.

“Zbogom svima, otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila jako loša prema njoj i nemam novca. Sve što sam pokušao u zadnjih godinu i pol nije me vratilo na posao, čak mi ni braća iz masonske lože nisu mogla pomoći, na kraju mi nisu ni odgovarali na pozive. Samo su mi prijatelji Manfred, Roland i brat Helmut pomogli koliko su mogli. Sada sam došao do kraja. Zato, zbogom”, napisao je na engleskom.

Taj status uočio je netko od njegovih poznanika te odmah obavijestio policiju, koja je odmah krenula u stan. No bilo je prekasno.

Policajce je šokirala stravična scena. I iskusnim istražiteljima ovo je bila jedna od najstrašnijih scena koje su ikada vidjeli. Na prozoru stana u kojem se odigrao horor ostala je jutros visjeti dječja odjeća.

Policajcima koji su zatekli stravičnu scenu zločina treba psihološka pomoć

Policajcima koji su bili na licu mjesta zbog svega će trebati psihološka pomoć.

”Iskoristila bih priliku da kao policijska službenica, ali i u svoje osobno ime, kao majka i roditelj, iskažem iskrenu sućut majci i članovima šire obitelji. Policijskim službenicima, s obzirom na to da se radi o vrlo traumatičnom događaju, bit će pružena stručna pomoć”, rekla je u izjavi ispred sjedišta zagrebačke policije Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU zagrebačke.

Grubišić Požar je dodala da je dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima zatečen muškarac koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje maloljetne djece koja nisu odavala znakove života.

”Dolaskom liječnika hitne medicinske pomoći potvrđena je smrt djece te da se radi o nasilnoj smrti. Građaninu je pružena liječnika pomoć te je smješten u KB Sestre Milosrdnice gdje se nalazi na hospitalizaciji”, dodala je Grubišić Požar, zaključivši kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Zagrebačka policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas otac ubio troje malodobne djece.

Sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka. Psihijatar: Gotovo je nemoguće da psihofarmaci budu povod ovome

Ravnatelj Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je da je 56-godišnji Harald Kopitz, koji je noćas u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo, za sada stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka.

“Noćas je vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji policije dovedena muška osoba, 56 godina, sa suženom sviješću. Pacijent je obrađen u našem objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje”, rekao je Vagić u izvanrednom obraćanju novinarima ispred Vinogradske bolnice.

Po njegovim riječima, pacijent je stabilno i trenutno nije životno ugrožen.

“Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi pod sumnjom da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći”, naglasio je dr. Vagić.

Psihofarmacima se u pravilu smatraju lijekovi koji utječu na psihičke procese, pa se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što su psiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije) te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav. U širem smislu psihofarmacima se smatraju kemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje.

Psihijatar Herman Vukušić večeras je pak rekao kako spominjanje psihofarmaka u ovom slučaju može biti štetno jer bi moglo dovesti do toga da pacijenti počnu zazirati od njih te da je gotovo nemoguće da ti lijekovi budu povod ovakvom zločinu.

Mađerić: Centar nije imao informacije o nasilju u obitelji ubijene djece

Državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da nadležni Centar za socijalnu skrb nije imao informacije o nasilju u obitelji.

“Centar za socijalnu skrb nije imao nijednu prijavu, pojedinaca, majke, ali i bilo kojih drugih tijela, koja bi ukazivala na obiteljsko nasilje prema djeci ili prema majci”, izjavila je državna tajnica Mađerić na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako je riječ o obitelji koja je 2018. bila na obveznom savjetovanju u nadležnom Centru za socijalnu skrb, dodavši da je to standardni postupak za sve parove koji se razvode.

Kazala je da su otac i majka djece tada u Centar došli zajednički te da su se dogovorili da imaju zajedničku roditeljsku skrb nad svoje troje djece.

“Nakon toga nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb. Centar nije mogao postupati jer nisu imali informacije da postoji nasilje”, rekla je Mađerić.

Ujedno je pozvala građane da, ako imaju bilo kakvu sumnju na nasilje u svom okruženju, to odmah prijave nadležnim institucijama.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});